Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η τέφρα του Θόδωρου Πατρικαρέα, κυματίζει στη θάλασσα του Ευρώτα!!

Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και βαθιάς συγκίνησης, σκορπίστηκε η τέφρα του Θόδωρου Πατρικαρέα την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στη θάλασσα του Ευρώτα. Η ρίψη της τέφρας του ξεχωριστού Λάκωνα, του λογίου Σκαλιώτη, του μεγάλου δημοσιογράφου και λογοτέχνη στο λακωνικό κόλπο, που  αποτέλεσε άλλωστε ύστατη επιθυμία του, συνοδεύτηκε από σκόρπισμα λουλουδιών και μουσικούς ήχους σαξοφώνου.

  Η τέφρα που λαμπύριζε πάνω στα κύματα  και  ο σκοπός ''silencio'' φόρτισαν ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα. Τον Θόδωρο Πατρικαρέα συνόδευσαν στη γενέτειρά του, τη γη του Ευρώτα, η σύζυγός του Κλεοπάτρα, οι υιοί του Γρηγόρης και Γιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ευρώτα κος Δημήτριος Διαμαντάκος, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι.
  Μετά το πέρας της τελετής, η Δημοτική Επιχείρηση Ευρώτα πραγματοποίησε  εκδήλωση προς τιμήν του Λογίου  "Θόδωρου Πατρικαρέα'' στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας.
  Την εκδήλωσε άνοιξε ο κος Διαμαντάκος, κάνοντας μια γενική αναφορά στη ζωή  του συμπατριώτη λογίου. Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Ευρώτα κος Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος μίλησε για την προσφορά του Θόδωρου Πατρικαρέα στο χώρο των γραμμάτων και του πνεύματος, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε τη δωρεά 3.000 περίπου βιβλίων από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου λογοτέχνη, με σκοπό τον εμπλουτισμό της υπό ίδρυση βιβλιοθήκης στη Σκάλα.
  Ο κος Γρυπιώτης, εκτιμώντας μάλιστα την προσφορά του λογοτέχνη συμπατριώτη μας, έχει ονοματοδοτήσει ήδη από πενταετίας κεντρική οδό στη Σκάλα, με το όνομα του λογίου.
  Για το λόγιο Θόδωρο Πατρικαρέα μίλησαν, επίσης, η Επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σοφία Ζυγά, η Φιλόλογος - Γλωσσολόγος και Γυμνασιάρχης  Σκάλας κα Αγγελική Αντιμισιάρη, ο συγγραφέας και  διευθυντής του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Σκάλας κος Σπύρος Χανδόλιας και ο συνθέτης μαέστρος κος Βασίλειος Νταραμάρας.
  Την εκδήλωση έκλεισε επίσης ο κος Δημήτριος Διαμαντάκος, με ανάγνωση αποσπασμάτων  από το ανέκδοτο  βιβλίο «ΞΕΝΑΚΙ», που περιγράφει τα δύσκολα εφηβικά και κατοχικά χρόνια του Πατρικαρέα στη Σκάλα και γενικότερα στη Λακωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: