Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Πεδίο αντιπαράθεσης οι τιμές των λιπασμάτων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα
Υπέρογκα ποσά είναι αναγκασμένοι να δαπανούν οι έλληνες αγρότες που προετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική σαιζόν, για να προμηθευθούν τους βασικούς τύπους λιπασμάτων και να «θρέψουν» τις καλλιέργειές τους. Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της κερδοσκοπίας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο, καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει ακόμη αποφανθεί, έπειτα και από την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, το οποίο «ρίχνει δίχτυα» σε αγορές, όπως της Ρωσίας για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να ρίξει το κόστος παραγωγής.
Η κατάσταση στην αγορά των λιπασμάτων παραμένει «εκρηκτική», καθώς σε αυτή οφείλεται - κατά μεγάλο βαθμό - η αύξηση του κόστους παραγωγής τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση στις τιμές των λιπασμάτων, σε σχέση με το καλοκαίρι, αλλά αύξηση. Ενδεικτικά μάλιστα, αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, ότι για παράδειγμα παραπλήσιοι τύποι λιπασμάτων, που χρησιμοποιούν ευρέως οι αγρότες, στις καλλιέργειές τους, όπως το 11-15-15 και το 15-15-15 πωλούνται αυτή την περίοδο σε τιμές που ποικίλουν, μεταξύ όμως 38 και 45 ευρώ, όταν πριν ένα μόλις χρόνο ο αγρότης δεν χρειαζόταν να δαπανήσει παραπάνω από 20 - 25 ευρώ, για να τα προμηθευθεί. Επίσης, για το 16-20-0 ο αγρότης πρέπει να καταβάλλει περί τα 37 έως 40 ευρώ εφέτος, τη στιγμή που πέρσι αρκούσαν 17 έως 21 ευρώ, για την ίδια συσκευασία.
Τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία του μηνός Αυγούστου 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2007, σημείωσε αύξηση 15,2%, έναντι αυξήσεων 5,7% και 4,0%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2007 προς 2006 και 2006 προς 2005.
Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Αύγουστο 2008, σε σύγκριση με το δείκτη του προηγούμενου μήνα Ιουλίου 2008, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αυξήσεων 1,4% και 0,4%, που σημειώθηκαν, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των ετών 2007 και 2006.
Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών του μηνός Αυγούστου 2008 σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του Δεκεμβρίου 2007, παρουσίασε αύξηση 6,2%, έναντι αυξήσεων 4,5% και 3,3%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2006 και 2005.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία, κατά 15,2%, το μήνα Αύγουστο 2008 οφείλεται κυρίως στη μεταβολή του δείκτη των αναλώσιμων μέσων (18,7), στα οποία περιλαμβάνονται τα λιπάσματα (42,1).
Την ύπαρξη δυσλειτουργίας στην αγορά και τις τιμές, που αναγκάζονται να «χρυσοπληρώνουν» οι παραγωγοί παραδέχεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Γι' αυτό το λόγο ο υπουργός, κ. Αλέξανδρος Κοντός ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 10 Σεπτεμβρίου, να ερευνήσει την λειτουργία, τυχόν, καρτέλ.
Παράλληλα, μετά από διαδοχικές συναντήσεις, πριν λίγες μέρες, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Βλάχο και εκπροσώπους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επαγγελματιών και Εμπόρων Λιπασμάτων, συνέστησε στους αγρότες, πρώτον, να αναμένουν τις νέες μειωμένες τιμές των λιπασμάτων, πριν προμηθευτούν τα απαραίτητα εφόδια καιδεύτερον, να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στις καλλιέργειές τους.Εκτός αυτού, το ΥΠΑΑΤ διερεύνησε τη δυνατότητα εισαγωγών ρωσικών λιπασμάτων μειωμένου κόστους, κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του κ. Κοντού στην Μόσχα, από 9 έως 12 Οκτωβρίου.
Αντιφατικές χαρακτηρίζει τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας των τιμών των λιπασμάτων, από την πλευρά του, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλης Έξαρχος. «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται ανεξέλεγκτα, επηρεάζοντας καθοριστικά τις τελικές τιμές των προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή και συμβάλλοντας, στο μερίδιο που αναλογεί, στην πρωτοφανή έκρηξη της ακρίβειας που όλοι βιώνουμε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μόλις πριν από μερικές ημέρες, διαπιστώνοντας εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά των λιπασμάτων, είχε ανακοινώσει ότι παρέπεμψε τα σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σήμερα, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, οι συναρμόδιοι υπουργοί συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της αγοράς λιπασμάτων.
Η κυβέρνηση, με τις αντιφατικές της ενέργειες, δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο και προσπαθεί μάταια να απαλλαγεί από τις ευθύνες που τη βαραίνουν για τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί στις τιμές των λιπασμάτων και την οποία πληρώνουν εδώ και πάρα πολύ καιρό οι Έλληνες αγρότες και οι τελικοί καταναλωτές», δήλωσε ο κ. Έξαρχος.
Στο θέμα παρενέβη ξανά και η ΓΕΣΑΣΕ, που έχει προσφύγει από τα τέλη Ιουλίου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία επισημαίνει τα εξής: «Αφού προφανώς δεν απέδωσαν οι έλεγχοι, το υπουργείο προτρέπει τους παραγωγούς σε συνεννόηση με τις Βιομηχανίες και τους Εμπόρους να μην εφοδιαστούν λιπάσματα τώρα αλλά αργότερα με τις νέες «μειωμένες» τιμές.
Σε λίγο θα προτρέψει ευθέως και τις καλλιέργειες να μην ακολουθήσουν το Βιολογικό τους κύκλο , αλλά να περιμένουν.
Θαυμάστε χάραξη Αγροτικής Πολιτικής , που όλα επαφίενται στην καλή βούληση των παραγόντων της Αγοράς και στην καρτερικότητα των αγροτών.
Τέλος, θα κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των «διαβόητων» ελέγχων το Υπουργείο; Και αν ναι, πότε;
Αλέξανδρος Μπίκας mpikas@paseges.gr
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/786b762f-4d9b-4880-9b1d-e0545aa6651b

Δεν υπάρχουν σχόλια: