Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗ Νο2


Προσπάθησα να παρακολουθήσω τη συζήτηση στη βουλή για το θέμα της μονής Βατοπεδίου και της εξεταστικής επιτροπής. Δεν ξέρω τι μπορεί να βρει μια επιτροπή σε μια υπόθεση όπου όπως σε όλες τις καλοστημένες κομπίνες όλα έχουν γίνει νόμιμα. Το θέμα είναι ότι η παθογένεια του πολιτικού συστήματος είναι πολύ βαθειά. Μετά από όσα άκουσα, αμφιβάλλω εάν εμπλέκονται πράγματι υπουργοί ή πολιτικά πρόσωπα. Όταν είσαι υπουργός και σου έρχεται δικαστική απόφαση μαζί με ένα πακέτο από ομόφωνες θετικές εισηγήσεις από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια πρέπει να είσαι τρελός για να μην παραχωρήσεις στον Εφραίμ τη Βιστωνίδα.
Δηλαδή εδώ φαίνονται δύο πράγματα και δεν ξέρω ποιό από τα δύο είναι το χειρότερο:

Το πρώτο είναι ότι η σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί συνέχεια όχι των αρχαιοελληνικών πόλεων-κρατών, όχι της Αθήνας ή της Σπάρτης, ούτε καν του βασιλείου της Μακεδονίας, αλλά της μπάσταρδης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των κληρονόμων της -κληρονόμων έστω και δια του ξίφους- των Οθωμανών. Οθωμανικά φιρμάνια ισχύουν σήμερα ως τίτλοι ιδιοκτησίας της ελληνικής γης, μπορεί αυτό να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου? Σαν να μην έγινε η επανάσταση του 1821 για να απαλλαγούμε από τη διοίκηση των οθωμανών, αλλά για να γίνουν κάποιοι πασάδες στη θέση των πασάδων.
Αλλά το δεύτερο θέμα που φαίνεται ξεκάθαρα είναι το βάθος της διαφθοράς.

Εδώ φαίνεται ότι η δημόσια διοίκηση είναι διεφθαρμένη μέχρι και τον τελευταίο διοικητικό υπάλληλο, από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω. Έφερναν υπουργούς προ τετελεσμένων γεγονότων, είτε εισηγούμενοι ομόφωνα την παραχώρηση της Βιστωνίδας στον Εφραίμ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, είτε εκτιμώντας την αξία των Ολυμπιακών ακινήτων πολύ χαμηλότερα της πραγματικής ώστε να φαίνεται στον υπουργό συμφέρουσα η ανταλλαγή για το δημόσιο, επί κυβερνήσεως ΝΔ. Γι'αυτό μίλησε ο Σανιδάς για παραπλανημένους υπουργούς και τώρα αρχίζω να τον πιστεύω. Όχι ότι οι υπουργοί είναι αθώοι, είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο, όπου δεν δουλεύουν πια ούτε τα ρολόγια αν δεν τα λαδώσεις κι αυτά.
Εδώ κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου έκλεψαν πετρέλαιο αξίας 8 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ο Πρύτανης να αντιληφθεί οτιδήποτε και η απάτη ανακαλύφθηκε τυχαία, επειδή πριν μερικά χρόνια άλλαξαν το καύσιμο σε φυσικό αέριο και έπρεπε για λόγους ασφαλείας να αδειάσουν από τις δεξαμενές το πετρέλαιο που υποτίθεται ότι είχε αγοραστεί και δεν είχε καταναλωθεί. Όμως πετρέλαιο δεν υπήρχε.
Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, το ότι το ελληνικό κράτος φέρεται ως συνέχεια της οθωμανικής διοίκησης ή το ότι έχουμε λαό απείρως πιο διεφθαρμένο από τους πολιτικούς, τουλάχιστον το μέρος του λαού που εργάζεται στο δημόσιο. Και σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και τους "νταβατζήδες" των ΜΜΕ που διογκώνουν όποιο θέμα τους συμφέρει ενώ "πνίγουν" άλλα εξίσου σοβαρά. Για τη μονή Τοπλού και την ανάμιξη του Καρχιμάκη ελάχιστα ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ.
Τέλος πάντων, η κατάσταση αυτή είναι, δεν αλλάζει ούτε με εξεταστικές επιτροπές, ούτε με ειδικά δικαστήρια που αθωώνουν τους πάντες. Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα αλλάξει μόνο μετά από μια εθνική τραγωδία. Τότε μόνο θα καταλάβουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να είναι κλειστά τα σχολεία μας τρεις μήνες το χρόνο λόγω καταλήψεων, ότι είναι μεγάλη ανοησία να θαυμάζουμε τον αναρχικό όταν καίει το πολυτελές αυτοκίνητο του γείτονα και να βρίζουμε και τον αστυνομικό επειδή τον συνέλαβε, ότι είναι πολύ μεγάλη υποκρισία να διατηρούμε το "άσυλο" μέσα στα πανεπιστήμια και να διευκολύνουμε έτσι τη διακίνηση ναρκωτικών και κάθε είδους λαθρεμπόριο.
Ο μόνος δρόμος είναι η δουλειά και μόνο η δουλειά. Αλλά μιλάμε τώρα για δουλειά στο ελληνικό κράτος, τη συνέχεια της οθωμανικής διοίκησης? Αστεία πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: