Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια


• ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ


Όπως αναφέρει ο Γ. Β. Σιέττος , πολλοί πιστεύουν ότι το έθιμο προέρχεται από αρχαίες διονυσιακές γιορτές , όπου τα παιδιά τραγουδούσαν για την καλοχρονιά , κρατώντας στο χέρι το κλαδί της Ειρεσιώνης – ένα κλαδί δάφνης ή ελιάς , τυλιγμένο με πρόβειο μαλλί ( έριο ) , που συμβόλιζε τη ευφορία και τη γονιμότητα .
Το πρωί της παραμονής ομάδες παιδιών πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα ( η λέξη προέρχεται από τις καλένδες , τις Ρωμαϊκές πρωτομηνιές ). Τα κάλαντα είναι ευχετικά τραγούδια για την ευετηρία . Σε διάφορα μέρη τα παιδιά κρατούν στο χέρι μήλο ή πορτοκάλι κι αλλού ( κυρίως στα νησιά ) χάρτινο καράβι.


• Τέλλος 'Αγρας


Είδα χτες το βράδυ στ' όνειρό μου το γεννημένο μας Χριστό.Τα βόδια επάνω του εφυσούσαν όλο το χνώτο τους ζεστό
Το μέτωπό του ήταν σαν ήλιος και μέσα η φάτνη η φτωχική, άστραφτε πιο καλά από μέρα με κάποια λάμψη μαγική.
Στα πόδια του έσκυβαν οι Μάγοι κι' έμοιαζε τ' άστρο από ψηλά πως θα καθίση σαν κορώνα στης Παναγίτσας τα μαλλιά.
Βοσκοί πολλοί και βοσκοπούλες τον προσκυνούσαν ταπεινά. Ξανθόμαλλοι άγγελοι εστεκόνταν κι' έψελναν γύρω του "ωσσανά"
Μα κι' από αγγέλους κι' από μάγους δεν ζήλεψα άλλο πιο πολύ,όσο της Μάνας Του το στόμα και το ζεστό - ζεστό φιλί.

Κωστής Παλαμάς
Νάμουν του σταύλου έν' άχυρο, ένα φτωχό κομάτι την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.Να ιδώ την πρώτη του ματιά και το χαμόγελό του,το στέμμα των ακτίνων του γύρω στο μέτωπό του.Να λάμψω από τη λάμψι του κι' εγώ σαν διαμαντάκι κι' από τη θεία του πνοή να γίνω λουλουδάκι.Να μοσκοβοληθώ κι' εγώ από την ευωδία,που άναψε στα πόδια του των Μάγων η λατρεία.Νάμουν του σταύλου ένα άχυρο ένα φτωχό κομμάτι,την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στη καρδιά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Γέρε χρόνε φύγε τώρα παει η δική σου η σειρά ήρθε ο νέος με τα δώρα,με τραγούδια και χαρά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά, χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Μα κι αν φεύγεις πια μακριά μας στην καρδιά μας πάντα ζει κάθε λύπη και χαρά μας που περάσαμε μαζί.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Όλα γύρω χιονισμένα όλα γύρω παγωνιά μα θα λιώσουν ένα ένα με τη νέα τη χρονιά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)

ΤΡΙΓΩΝΑ - ΚΑΛΑΝΤΑ

Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού.Τρίγωνα κάλαντα μέσ' τη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Aστρο φωτεινό, θα 'βγει γιορτινό,μήνυμα να φέρει από τον ουρανό.Μες στη σιγαλιά ανοίγει η αγκαλιά και κάνει η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
Τρίγωνα κάλαντα στο μικρό χωριό και χτυπά Χριστούγεννα το καμπαναριό.Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού και μας φέρνουν μήνυμα του μικρού Χριστού.
Τρέχουν τα παιδιά μέσα στο χιονιά,ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.Μες στη σιγαλιά άνοιξ' η αγκαλιάκι έκανε η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
Τρίγωνα κάλαντα κέφι και χαρά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.Τρίγωνα κάλαντα χρόνια σας πολλά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.

• Ο μικρός τυμπανιστής

Μου'παν έλα να πάμε να δεις,Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης.Κι εγώ γυρεύω απόψε στον ουρανό τ' αστέρι ψάχνω να βρω το φωτεινό, ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,να με πάει στο μικρό βασιλιά,πέρα μακριά.
Μες στη νύχτα παιδί μοναχό,τι δώρο να του φέρω, που 'μαι φτωχό. Φέρνω το τύμπανο που μόνο κρατώ, τα κάλαντα να παίξω για το Χριστό, ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,το πιο ωραίο τραγούδι θα πω,για το Χριστό.
Μες τη φάτνη τα ζώα ξυπνούν κι απέξω ταπεινά βοσκοί προσκυνούν. Στης Παναγιάς κρυμμένο την αγκαλιά χρυσό στεφάνι φως φορεί στα μαλλιά,ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,σα με βλέπει, η καρδιά μου χτυπά χαρωπά και μου γελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: