Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008


Τάσος Παπαδόπουλος ένας μαχητής έφυγε...

Ο μαχητής του Κυπριακού λαού , ο μαχητής του Κυπριακού Ελληνισμού άφησε την τελευταία του πνοή στην Κύπρο μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο.
Αυτό ακριβώς ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος, ένας μαχητής, η πορεία του μέσα στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου μας το δείχνει έμπρακτα.
Επιχειρώντας να φωτίσουμε την πορεία του αυτή, θα γυρίσουμε τον χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω.
Ο Τάσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1934, σπούδασε Νομική στην Αγγλία και ήταν γνήσιο τέκνο της γενιάς της αντίστασης της ΕΟΚΑ εναντίων των Άγγλων, διαφώνησε με την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Συμμετείχε σε Κυβέρνηση υπό τον Μακάριο από την θέση του υπουργού των Εσωτερικών ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της επιτροπής που συνέταξε το Κυπριακό Σύνταγμα. Στην συνέχεια κατέλαβε τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, Υγείας και Οικονομικών.
Ιδρύει κόμμα μαζί με το Γλαύκο Κληρίδη το 1970 και εκλέγεται Βουλευτής, το 1974 φυλακίζεται, ακολούθως συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και αντικαθιστά τον Γ. Κληρίδη το 1976 στην θέση του διαπραγματευτή, καταθέτει στην διάσκεψη της Βιέννης -1977- πρόταση για δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα -όπως όλοι γνωρίζουμε - αφού προσκρούει στην Τουρκική αδιαλλαξία για οποιασδήποτε ουσιαστική λύσης.
Στην συνέχεια ιδρύει νέο κόμμα μετέχοντας συνεχώς στην πολιτική ζωή της Κύπρου.
Κορυφαία στιγμή του ήταν το 2003 η εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως το ιστορικό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν με 76%.
Το Διάγγελμα του για το σχέδιο Ανάν, θα μείνει στην ιστορία ως το «φτερούγισμα» της ψυχής και της καρδιάς ενός πραγματικά μεγάλου, ενός αγωνιστή, ενός ασυμβίβαστου πολιτικού, που δεν ορρωδεί μπροστά στα κελεύσματα των «σειρήνων», και των πιέσεων των εξουσιαστών του κόσμου.
Μπροστά στο τεράστιο αυτό ανάστημα του πολιτικού, του ανθρώπου, του αγωνιστή της Ελευθερίας της Κύπρου, του Τάσου Παπαδόπουλου, οφείλουμε να σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι και να πούμε το «Ύστατο Χαίρε»,
ας είναι ελαφρύ το χώμα –της Ελληνικής Κύπρου- που σε σκεπάζει.
Πηγές
Προεδρία της Κύπρου, Γραφείο τύπου
Ιστοσελίδα in.gr
Εφημερίδα Καθημερινή
Εφημερίδα Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: