Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Το χάπι του βιασμού



Η εγκυμοσύνη τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών στην πόλη Βράνιε της νότιας Σερβίας δεν ανησύχησε μόνο τους γονείς τους, αλλά προβλημάτισε και τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά και τα προβλήματα των ανηλίκων.
Όπως γράφει η εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" του Βελιγραδίου, πρόσφατα διαπιστώθηκε η εγκυμοσύνη τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών, που είναι φίλες, ενώ οι ίδιες δεν θυμούνται να είχαν σεξουαλική σχέση. Η ψυχολόγος του "Συμβουλευτικού Κέντρου" στο Βράνιε Βέσνα Στογιάνοβιτς, που μίλησε με τα κορίτσια, διαπίστωσε ότι έκαναν χρήση ναρκωτικής ουσίας που προκαλεί πλήρη αμνησία όσο διαρκεί η επίδρασή της.
Πρόκειται, αναφέρει στην "ΠΟΛΙΤΙΚΑ" η κ. Στογιάνοβιτς για το "χάπι του βιασμού", μια ναρκωτική ουσία που στην ιατρική χρησιμοποιείται για την θεραπεία της αϋπνίας, αλλά σε συνδυασμό με αλκοόλ και κάποιες ναρκωτικές ουσίες προκαλεί έντονη ευφορία αλλά και αμνησία. Κατά πάσα πιθανότητα, συμπεραίνει η κ. Στογιάνοβιτς κάποιοι έδωσαν στις κοπέλες αυτό το "χάπι" και όταν άρχισε να επιδρά, τις βίασαν.
Η εφημερίδα φιλοξενεί και την άποψη του ιατρού, κ. Μάρκο Γιοσίποβιτς, ειδικευμένου στην κλινική φαρμακευτική, ο οποίος εξηγεί ότι το "χάπι του βιασμού" ανήκει στην οικογένεια των Benzodiazepin, αλλά είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.
Ο κ. Γιοσίποβιτς προσθέτει ότι το "χάπι" αυτό στην πραγματικότητα "στέλνει για ύπνο" το υπερεγώ (superego), που ενεργοποιεί τους ηθικούς φραγμούς και αναδύει στο υποσυνείδητο του χρήστη τις ορμές του, που τον οδηγούν τελικά σε μία "χαλαρή" συμπεριφορά.
Ενδιαφέρον είναι- αναφέρει ο κ. Γιοσίποβιτς- ότι ο χρήστης δεν χάνει τις αισθήσεις του αλλά 30 λεπτά μετά τη λήψη και για τις επόμενες 8-12 ώρες δεν έχει την ικανότητα λογικής κρίσης, ενώ αν καταναλώσει αλκοόλ ή άλλο ναρκωτικό (μαριχουάνα, κοκαΐνη) παθαίνει αμνησία.
Το περιστατικό στην πόλη Βράνιε κινητοποίησε και τις διωκτικές αρχές, αφού για

Δεν υπάρχουν σχόλια: