Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2009 ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Για άλλη μια χρονιά ,ο φίλος και γείτονας Μιχάλης Λεϊμονίτης μας έκανε να συγκινηθούμε, να θυμηθούμε, να ανακαλέσουμε από τη μνήμη και την ψυχή μας, εικόνες και συναισθήματα.

Το ημερολόγιο του Δήμου Σκάλας για το 2009 , είναι ένας φόρος τιμής στους Σκαλιώτες που αγωνίστηκαν να δώσουν ελπίδα στο όνειρο και προοπτική στον τόπο τους.

Οι φωτογραφίες «περνούν» στις ψυχές, στο μυαλό και στα μάτια μας με μια κινηματογραφική αυθεντικότητα, την αυθεντικότητα των ασπρόμαυρων ταινιών παλαιοτέρων δεκαετιών.

Κάθε μια φωτογραφία «κουβαλά» μαζί της τη γνησιότητα, την καθάρια ομορφιά και την περίσσια ντομπροσύνη των ανθρώπων που εικονίζονται αυτές .

Καθένας από εμάς αναγνωρίζει στις φωτογραφίες κάποιον δικό του συγγενή, ή φίλο ή γείτονα και αισθάνεται συγκίνηση και νοσταλγία για ότι έφυγε, για ότι δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί.

Όλοι τους ήταν άνθρωποι απλοί, γνήσιοι,άνθρωποι του μόχθου, του μεροκάματου, του αγώνα και της προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο.

Το πρόσωπο ήταν ο καθρέφτης της ψυχής τους. Η αγάπη και το γέλιο. Ο πόνος και το κλάμα ήταν αληθινά αυτή η ματιά τους ήταν καθάρια.

Οι άντρες και οι γυναίκες που εικονίζονται στο ημερολόγιο, άλλοι να εργάζονται, άλλοι να ξεκουράζονται κ, άλλοι συμμετέχουν κοινωνικές εκδηλώσεις, στέλνουνε όλους εμάς ένα μήνυμα που στις μέρες μας παίρνει τις διαστάσεις της απόλυτης εξουσίας, της ανάγκης. Μήνυμα απλό και διαχρονικό: Μαζί μπορούμε, ενωμένοι πετυχαίνουμε ,αγαπημένοι διεκδικούμε το καλύτερο για το τόπο μας, άρα για τον εαυτό μας .

Το ημερολόγιο αυτό μας διδάσκει και κάτι ακόμα: Το παρελθόν δεν είναι ένα νεκρό κέλυφος, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, όταν το σεβόμαστε και μαθαίνουμε απ΄ αυτό

Ότι γίνεται βίωμα, μένει για πάντα δικό μας , για πάντα ζωντανό.

Ο Δήμος Σκάλας και ο κ. Λεϊμονιτης Μιχάλης αξίζουν πολλών επαίνων και συγχαρητηρίων για την προσπάθεια τους αυτή, να θυμηθούν τους Σκαλιώτες και τις Σκαλιώτισσες και να μάθουν σε εμάς τους νεότερους την ιστορία του τόπου μας.

Καλή συνέχεια στο έργο σας .

Με εκτίμηση

Παναγιώτης. Ν. Καραμούζης.

Δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου Σκάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: