Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

Περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός προβλέπεται να καθοριστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνδεδεμένη με την παραγωγή πορτοκαλιών κοινοτική ενίσχυση (60% του συνόλου της ενίσχυσης), που θα εισπράξουν φέτος για πρώτη φορά οι καλλιεργητές πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το ποσό της ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με αποδόσεις 1 έως 3 τόνων και περί τα 420 ευρώ το στρέμμα για αποδόσεις πάνω από 3 τόνους.

Τα σχετικά υψηλά αυτά ποσά κοινοτικών ενισχύσεων προκύπτουν λόγω των μειωμένων παραδόσεων πορτοκαλιών προς χυμοποίηση στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και των περιορισμένων εκτάσεων που δηλώθηκαν στο περυσινό ΟΣΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι παραδόσεις πορτοκαλιών προς χυμοποίηση την εμπορική περίοδο 2008-9 ανήλθαν στους 130.000 τόνους περίπου, έναντι 288.000 τόνων που είχαν παραδοθεί στις χυμοποιητικές βιομηχανίες κατά την προηγούμενη περίοδο.

Όσον αφορά στις δηλωθείσες προς επιδότηση εκτάσεις, αυτές με βάση τα στοιχεία του περυσινού ΟΣΔΕ έφθασαν στα 88.000 στρέμματα, σε σύνολο 400.000 περίπου στρεμμάτων που καλλιεργούνται στη χώρα μας με πορτοκάλια.
anagi.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: