Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΝΟ


Υπό την προεδρία της Αντινομάρχου Λακωνίας κας Αδαμαντίας Τζανετέα και μετά από πρόσκληση του Προϊσταμένου ΠΣΕΑ- Πολιτικής Προστασίας κου Παναγιώτη Μανωλάκου, συνεδρίασε χθες το ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό όργανο), εν΄ όψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (1/5-30/10).
Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν η ΤΕΔΚ, Δήμαρχοι και κοινοτάρχες , εκπρόσωποι του ΚΕΕΜ, των αστυνομικών, πυροσβεστικών και λιμενικών δυνάμεων της Λακωνίας, των δασικών υπηρεσιών, η αγροφυλακή , το Νοσοκομείο Σπάρτης και εθελοντικές ομάδες.
Η Λακωνία το καλοκαίρι του 2007 έζησε τον εφιάλτη των πυρκαγιών που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο οικοσύστημα ,παράλληλα όμως να χαθούν και ανθρώπινες ζωές.
Πέρυσι τα φαινόμενα ήταν περιορισμένα.
Τη φετινή περίοδο εξ΄ αιτίας των πολλών βροχοπτώσεων η βλάστηση είναι πυκνή, με αποτέλεσμα ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών να είναι αρκετά αυξημένος.
Η συζήτηση στη συνεδρίαση του ΣΝΟ υπήρξε διεξοδική και ταυτόχρονα εποικοδομητική.
Έγινε καταγραφή των ενεργειών που έχουν γίνει, εν΄ όψει θερινής περιόδου, από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η πυροπροστασία και η πυρόσβεση βασίζεται στην έγκαιρη παρατήρηση, την έγκαιρη ειδοποίηση και την έγκαιρη επέμβαση. Η πρόληψη, όπως είναι φυσικό, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα.

Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση οι εθελοντικές ομάδες του Νομού αλλά και οι απλοί πολίτες είναι πάντοτε παρόντες όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές και η συμβολή είναι ουσιαστική και καθοριστική στην κατάσβεσή τους.
Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εθελοντικές ομάδες με δικούς τους πόρους έχουν εξοπλιστεί, στο μέτρο του δυνατού, κατάλληλα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Πάνω από όλα όμως σημασία έχει και η συμπεριφορά του καθ΄ ενός ξεχωριστά, πόσο δηλαδή με τις ενέργειές μας προστατεύουμε το περιβάλλον με τις ενέργειές μας. Αυτό ασφαλώς είναι θέμα παιδείας, που ξεκινά από τις μικρές ηλικίες.
Οι Δήμαρχοι του Νομού Λακωνίας έχουν αναλάβει στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και των αρμοδιοτήτων τους σημαντικό μερίδιο στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών. Έχουν προχωρήσει, ήδη, σε όλες εκείνες τις ενέργειες που τους καθιστούν ετοιμοπόλεμους ανά πάσα στιγμή.
Από όλους τονίστηκε, ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Καλύτερος λοιπόν συντονισμός και συνεργασία των Υπηρεσιών, ήταν το ζητούμενο της χθεσινής σύσκεψης.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της θα προχωρήσει, το επόμενο χρονικό διάστημα στην υλοποίηση καμπάνιας ενημέρωσης προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες και να μην γίνονται κάποιες φορές από αμέλεια υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: