Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

1η Ιουλίου

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεκινά η ε φαρμογή του νόμου στη χώρα μας για την απαγόρευ ση του καπνίσματος. Είμαστε άρα έτοιμοι να πάρουμε στα σοβαρά την υπόθεση αυτή ή θεωρούμε ότι και πάλι θα είναι τα πράγματα ελαστικά; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα τα μέτρα που πάρθηκαν για την απαγόρευση του καπνίσματος ήταν αποσπασματικά και συνήθως μη εφαρμόσιμα. Πλέον ο νέος Νόμος δεν απαγορεύει απλώς το κάπνισμα αλλά αλλάζει τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.

Η πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινής Γνώμ ης, καπνιστές και μη καπνιστές, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για προστασία και υποστηρίζουν το μέτρο αυτό. Πάνω από το 67% των καπνιστών στη χώρα μας θεωρούν ότι η μείωση του καπνίσματος είναι σημαντικός εθνικός στόχος και βλέπουν τον Νόμο σαν μια θετική εξέλιξη. Πάνω από το 50% των καπνιστών δηλώνουν ότι ο Ν όμος αυτός θα είναι ευκαιρία να σταματήσουν ή να ελαττώσουν το κάπνισ μα, ενώ δεν θεωρούν ότι θα τους αλλάξει τις συνήθειες και την συχνότητα διασκέδασης: 61% των καπνιστών δηλώνουν ότι θα βγαίνουν το ίδιο ή περισσότερο από πριν. Παράλληλα, σχεδόν 35% των μη καπνιστών δηλώνουν ότι θα βγαίνουν περισσότερο από πριν.

Τα κύρια σημεία του Νόμου είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους
  • Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τ α μέσα μεταφοράς , στα κυλικεία κ.λ.π.
  • Δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.
  • Ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
  • Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.
  • Πρόστιμο: Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης κα ι λειτουργία ς και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 € κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 € με την δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπ άνω πρόστιμο έως 20.000 € στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
  • Πρόστιμο: Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του Νόμου πρόστιμο έως 500€ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

smokestop

Ο φόβος των επιχειρηματιών

Πολλοί επιχειρηματίες, φοβούνται ότι η εφαρμογή των δράσεων κατά του καπνίσματος θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων τους. Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχουν υπάρξει από τον κλάδο εστίασης και διασκέδασης ωστόσο η αναγκαιότητα των μέτρων επιβάλλεται από την υποχρέωση τη Πολιτείας να προστατέψει την υγεία του συνόλου του πληθυσμού και σε αυτόν εντάσσονται και οι ίδιοι οι επιχειρημα τίες, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους. Ένα μολυσμένο με καπνό περιβάλλον σε χώρους εργασίας ή διασκέδασης επιβαρύνει σημαντικά την υγεία όχι μόνο των μη καπνιστών αλλά και των ίδιων των καπνιστών καθώς αμφότεροι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Αποτελεί υποχρέωση των επιχειρηματιών να προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες τους.

Η εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου στο εξωτερικό έδειξε ότι παρά τους φόβους ορισμένων κλάδων δεν υπήρξε πτώση των εσόδων. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αύξηση της κίνησης καθώς και του χρόνου παραμονής στο χώρο. Μεγάλες αλυσίδες Pub και Εστιατόριων στη Μεγάλη Βρετανία παρουσίασαν αύξηση στη κατανάλωση τόσο ποτού όσο και φαγητού μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον Νόμο είναι ευθύνη του επιχειρηματία να μην υπάρχο υν παραβάσεις στο χώρο εργασίας ανεξαρτήτως αν αυτός είναι κατάστημα, γραφείο η χώρος διασκέδασης και εστίασης.

Ο Νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Με την διαπίστωση της παράβασης ο υπεύθυνος πρέπει να καθοδηγήσει τον καπνιστή προς τ ον ειδικό χώρο καπνιστών και αν δεν υπάρχει ανάλογος χώρος να του ζητήσει να σταματήσει να καπνίζει.

smokestop

Καπνιστής αλλά όχι εγωιστής

Το κάπνισμα είναι επιλογή, ενώ ο καθαρός αέρας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Σέβομαι την επιλογή σου να καπνίζεις, σεβάσου το δικαίωμα μου για καθαρό αέρα κ αι μη με αναγκάζεις να καπνίζω παθητικά.

Σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι να περιθωριοποιήσει τους καπνιστές γύρω μας, αλλά να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για αέρα απαλλαγμένο από καπνό. Οι καπνιστές οφείλουν με τη συμπεριφορά τους να σέβονται τους συνανθρώπους τους μη καπνιστές, προστατεύοντάς τους από το παθητικό κάπνισμα. Βασικός στόχος είναι η κοινωνική συμμετοχή και η αλλαγή κοινωνικών προτύ πων και συμπεριφορών σχετικά με το κάπνισμα - η προαγωγή της συμμετοχής και συνευθύνης. Το νομοσχέδιο δεν υποχρεώνει τη διακοπή του καπνίσματος - δημιουργεί ένα πλαίσιο για να προσδιορίσει τα μέρη στα οποία επιτρέπεται το κάπνισμα ώστε να διασφαλίσει ότι οι καπνιστές δε βλάπτουν τους γύρω τους. Είναι δικαίωμα όλων μας να αναπνέουμε αέρα καθαρό από το μολυσματικό καπνό του τσιγάρου

smokestop

Tώρα ο σεβασμός είναι νόμος

Καπνίζετε μόνο στις προδιαγεγραμμένες ζώνες ή σε ανοιχτούς χώρους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό. Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία, επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς των καπνιστών σχετικά με το πού και πότε μπορούν να καπνίζουν μπροστά σε άλλους. Γι’ αυτό σεβόμαστε το δικαίωμα αυτό και δεν καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες, σε πλοία, αεροδρόμια, μπαρ, καφετέριες. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε ό,τι αφορά τα παιδιά - οι ενήλικες οφείλουν να αποφεύγουν να καπνίζουν όταν βρίσκονται κοντά σε παιδιά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Επίσης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., αυτά χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτου ργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

Πηγή : Ιστοσελίδα Υπουργείου Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: