Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, μέχρι τουλάχιστον να κατατεθεί το νομοσχέδιο, το καθεστώς που θα φορολογούνται οι αγρότες. Μέχρι σήμερα, έχουν την επιλογή να φορολογηθούν τεκμαρτά ή να φορολογηθούν με βάση τα έσοδα μείον έξοδα, τον λογιστικό προσδιορισμό δηλαδή. Σε περίπτωση που σταματήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς τα εισοδήματα τους, τα σταθερά ποσά φόρου που αναλύονται παρακάτω θα σταματήσουν να ισχύουν και θα φορολογούνται αποκλειστικά με το λογιστικό τρόπο. Μέχρι και σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται μεν και αυτοί τεκμαρτά, για σταθερό εισόδημα αλλά το συγκεντρώνουν με βάση τις καλλιέργειες και τον αριθμό των ζώων που έχουν και έτσι αθροίζεται το συνολικό τους εισόδημα.Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή της τήρησης βιβλίων και άρα της λογιστικής (έσοδα-έξοδα) αντιμετώπισης του εισοδήματος τους, αλλά στην πράξη κανείς δεν τηρεί βιβλία και όλοι φορολογούνται τεκμαρτά.

Καταρχήν σύμφωνα με το νόμο, αγρότες είναι οι ασχολούμενοι με κύρια απασχόληση σε κάθε είδους αγροτική εργασία, που τους αποφέρει εισόδημα τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος και απασχολούνται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους, έστω και αν συμπληρωματικά χρησιμοποιούν και ξένους εργάτες.

Για αυτούς που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, το εισόδημα τους υπολογίζεται αθροιστικά για κάθε κλάδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Για κάθε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας (φυτική, ζωική κλπ) υπάρχει ένα ποσό καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Παραδείγματος χάρη, για κάθε στρέμμα ή για ζώο που πρέπει να δηλωθεί υπάρχει ένα σταθερό ποσό εισοδήματος το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό στρεμμάτων ή ζώων αντίστοιχα και έπειτα μπαίνει αθροιστικά στη δήλωση.

Τέλος οι αγροτικές ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις, δεν φορολογούνται αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν σαν τεκμήρια στην φορολογική δήλωση.
http://www.skala-lakonias.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: