Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑΣ

Ενώ στη Σκάλα συμβαίνουν αυτά στην πρωτεύουσα μας την Αθήνα, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την 17-2-2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, τίμησε με εκδήλωση της, τον Σκαλιώτη Λογοτέχνη Συγγραφέα και Δημοσιογράφο Θεόδωρο Πατρικαρέα για τα 55 χρόνια προσφοράς του στο έγγραφο λόγο.
Στην εκδήλωση αυτή μετά από προσωπική πρόσκληση της Εταιρείας παρευρέθηκε ο Δημ. Σύμβουλος ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ Δημήτρης. Στην εκδήλωση αυτή ο φίλος Πατρικαρέας Θεόδωρος
παρούσης της συζύγου του Κλεοπάτρας και των δύο υιών του Γρηγόρη και Γιάννη και πλήθους προσωπικοτήτων από το χώρο της Λογοτεχνίας και του θεάτρου, καταχειροκροτήθηκε και δέχθηκε τα συγχαρητήρια από όλους. Θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο φίλος Θεόδωρος Πατρικαρέας επισκέπτεται τακτικά τη γενέτειρά του Σκάλα και επιθυμία του είναι σε κάποια στιγμή που ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει Δημοτική Βιβλιοθήκη να χαρίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη που αποτελείται από 3.000 περίπου βιβλία, ακόμα ο Δήμος Σκάλας για να τον τιμήσει έχει δώσει το όνομα του σε δρόμο της πόλης μας .(δίπλα από το Ξενοδοχείο ΟΑΣΗ).

1 σχόλιο:

leimonitis είπε...

Βιογραφικό

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας - Σκάλα Λακωνίας, 30.1.1930 - Αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Θεμιστοκλή Παπαΐωάννου στην Αθήνα. Το 1951, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Είναι πτυχιούχος καθηγητής της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Το 1955-58 δημοσιογραφούσε στις εφημερίδες Ήλεκτρεμπορική', ‘Εθνικός Κήρυξ, 'Νέα Ημέρα', 'Σπαρτιατικά Νέα' και συνεργαζόταν με το περιοδικό 'Νέα Λακεδαίμων' και το ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ως συγγραφέας φιλολογικών και ψυχαγωγικών εκπομπών. Στην Αυστραλία ΄που έζησε 15 χρόνια, (1958-1973), συνεργάστηκε ως συγγραφέας και εκφωνητής στην ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού 2ΚΥ του Σίδνεϊ (1959-1970). Το 1959, ανέλαβε επίσης τη διεύθυνση και σύνταξη της εφημερίδας Έστία'. Το 1966-67 εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης και συνεκδότης της εφημερίδος 'Νέα Πατρίς'. Το 1968-1970 εξέδωσε τις εφημερίδες Όι Καιροί' και Αθλητική Φωνή', όλες του Σίδνεϊ. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, το 1973, εργάστηκε ως συντάκτης στις εφημερίδες ‘Athens News’ (αγγλόγλωσση), Έσπερινή', 'Νέα Γραμμή' και στην ΕΡΤ 1 ως συγγραφέας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Από το 1975 έως το 1987 υπήρξε ιδρυτικός μόνιμος συντάκτης της εφημερίδας ‘Ελευθεροτυπία’. Την ίδια περίοδο υπήρξε εκδότης-διευθυντής της δίγλωσσης εφημερίδας Ό Ελληνοαυστραλός' και δημοσιογράφος-παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών Ό Ελληνισμός και ο Κόσμος' (ΕΡΤ 1, 1981-82) και Ό Ελληνισμός στον Κόσμο' (ΕΡΤ 2, 1987-88). Το 1991-1994 υπήρξε διευθυντής σύνταξης και συνεκδότης του αγγλόφωνου-κινεζόφωνου με διεθνή κυκλοφορία περιοδικού 'Sino-Euro Review', Χρημάτισε Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρω-Κινεζικών Σχέσεων, Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας του 'Συλλόγου ΕλληνοΑυστραλών Αθήνας. Το συγγραφικό έργο του που αποτελείται κυρίως από ποίηση και θέατρο, ανθολογείται στη Λογοτεχνική Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, Σύγχρονη Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, 'Βιογραφική Εγκυκοπαίδεια Ελλήνων Λογοτεχνών, Ελλαδική Εγκυκλοπαίδεια, 'Μεγάλη Πελοποννησιακή Λογοτεχνική Ανθολογία, Όι Συγγραφείς της Ελληνικής Δημοσιογραφίας, 'Who’s Who των Δημοσιογράφων’, ‘Hubner’s Who’s Who’, Ή Λογοτεχνική Παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία, Greek Voices in Australia’, ‘Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης’. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της ΕΣΗΕΑ, του ΡΕΝ International’ (Διενής Ενωση Δραματουργών, δοκιμιογράφων, Μυθιστοριογράφων), της Ένωσης Δημοσιογράφων Αυστραλίας, της Εθνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων Αυστραλίας, της 'Συντεχνίας Ηθοποιών και Εκφωνητών Αυστραλίας, Πρωτοεμφανίστηκε στα Ελληνικά γράμματα το 1949 με ποιήματα και διηγήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό Ίδέα’. Συγγράφει έως σήμερα (2009) και μεγάλο μέρος της δουλειάς του παραμένει ανέκδοτο.