Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Δρόμος Σελασσίας:Επιστολή Φούρκα Στο Γ.Γ. Της Περιφέρειας.

" Κύριε Γενικέ,

Από παλιότερα, με σχετικά έγγραφά μας είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας σχετικά με την επίβλεψη των έργων που εκτελούσε η περιφέρεια στο νομό μας.

Είχαμε δε κατά καιρούς τονίσει ότι τα σχετικά έργα και υπερέβαιναν τον προϋπολογισμό του και τον χρόνο παράδοσής τους, αλλά όπως στην περίπτωση της «Μακρυνάρας» ήταν και εξακολουθεί να είναι τεχνικώς απαράδεκτα.

Δυστυχώς, παρ’ όλο που τεχνικά είχε φανεί αρχικώς ότι το έργο της «παράκαμψης Σελλασίας - Βουτιάνων» ήταν άψογο, οι τελευταίες βροχοπτώσεις ανέτρεψαν και αυτό το έως χθες δεδομένο, αφού ο μόλις προ δύο μηνών παραδοθείς στην κυκλοφορία δρόμος είναι σήμερα «αδιάβατος» λόγω ερπισμού στο 13ο χιλιόμετρο του δρόμου.

Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι αυτονόητα:

Σε ένα έργο του οποίου η κατασκευή διήρκεσε πέντε περίπου χρόνια και είχε αυξήσει κατά 50% τον προϋπολογισμό της σύμβασης, είχε γεωτεχνική μελέτη;

Εάν ναι, τι είδους κατασκευή προέβλεπε για το συγκεκριμένο επίχωμα; Εφαρμόσθηκε η μελέτη από τον ανάδοχο; Τι έχει να απαντήσει η επιβλέπουσα αρχή;

Κύριε Γενικέ,

Είμαι βέβαιος, πως κατανοείτε αρχικά τις ανησυχίες μας και τελικά την απογοήτευσή μας όταν έργα που προγραμματίζαμε και ονειρευόμαστε για χρόνια στη Λακωνία, τελικά εν μέρει πραγματοποιούνται αλλά με αυτή την κατάληξη".

Η θέση της Περιφέρειας

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες αποκατάστασης στα τμήματα των εθνικών οδών Τρίπολης – Καλαμάτας, Τρίπολης – Σπάρτης και Καλαμάτας – Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου) όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα καθιζήσεων και υποχώρησης οδοστρώματος με τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εφ’ όσον υπάρχουν ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Γενικός Γραμματέας κ. Φώτης Χατζημιχάλης.

Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί είναι:

Θραύση και υποχώρηση του οδοστρώματος σε μήκος 60 μέτρων περίπου, στη θέση «βυθισμένο χωριό», στο νέο τμήμα «Σελλασία – Γέφυρα Κελεφίνας» της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης.

Το εν λόγω έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκε εντολή στον ανάδοχο να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση του γεωλογικού φαινομένου και την αποξήλωση και επανακατασκευή του δρόμου στο σημείο της καθίζησης.

Επίσης , προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, η ΔΕΚΕ σε συνεργασία με την Τροχαία Σπάρτης προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας, η οποία διεξάγεται κανονικά από την παλαιά εθνική οδό.

Καθίζηση του οδοστρώματος στις Χ.Θ. 29+200 και 33+500 της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας. Στα σημεία αυτά ο ασφαλτοτάπητας παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές λόγω παλαιότητας, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ενεργή καθίζηση, η οποία παρακολουθείται συστηματικά από την αρμόδια υπηρεσία.

Καταπτώσεις βράχων από τα πρανή του δρόμου στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου Η αρμόδια υπηρεσία ήδη έχει καθαρίσει το δρόμο και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Τέλος με συστηματικούς ελέγχους παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το οδικό δίκτυο στα σημεία που εμφανίζουν πιθανούς κινδύνους εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, με στόχο την άμεση επέμβαση όπου χρειάζεται και την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναμένω εύλογα το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την αποκατάσταση και διαρκή χρήση έργων, που με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός πληρώνει.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: