Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Μπάζει από παντού το «καράβι» του ΕΛΓΑ

ImageΣτις πλάτες του ΕΛΓΑ φαίνεται ότι θα μεταφερθεί το κόστος όλης της προσπάθειας κατευνασμού της φετινής εξέγερσης των αγροτών. Και το θέμα δεν είναι πού θα τα βρει τα λεφτά ο υπερχρεωμένος Οργανισμός της λεωφόρου Μεσογείων, αφού έχει αποφασιστεί να συνάψει νέο δάνειο. Το πρόβλημα είναι ότι το πραγματικό ποσό που θα κοστίσει το πακέτο ενίσχυσης "Χατζηγάκη" προς τους αγρότες θα είναι ακόμα υψηλότερο.

Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα πράγματα, διατείνονται συνεχώς ότι τα 425 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δοθούν με τη μορφή αποζημιώσεων, στην πραγματικότητα θα κοστίσουν παραπάνω στον κρατικό προϋπολογισμό. Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν στην πορεία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί κανείς να προβλέψει ποιες θα είναι οι νέες "τρύπες".

Η πρώτη θα είναι το κόστος των εκτιμήσεων των ζημιών, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν έχει επαρκές προσωπικό και θα κληθεί να προσλάβει επιπλέον συμβασιούχους γεωπόνους, ενώ οι ήδη υπάρχοντες θα κληθούν να δουλέψουν υπερωρίες, με πρόσθετο εργασιακό κόστος για τα δημοσιονομικά του Οργανισμού. Η δεύτερη θα είναι οι τόκοι και τα χρεωλύσια από τα υπέρογκα "δάνεια" που τρέχουν χωρίς ποτέ να αποπληρώνονται, είτε από το κράτος, είτε από τα έσοδα του Οργανισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο πακέτο ενίσχυσης των αγροτών, ο ΕΛΓΑ θα αναγκαστεί να αγγίξει το δυσθεώρητο ύψος των 3 δισ. ευρώ σε δανεισμό, με υποπολλαπλάσια έσοδα από τις εισφορές των αγροτών. Οι μοναδικές τράπεζες που δέχονται να δανείσουν τον Οργανισμό είναι οι φιλοκυβερνητικές Εθνική και Αγροτική - με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, φυσικά. Προβλέπεται ότι μόνο το 2009 το κράτος θα πληρώσει 300 εκατ. ευρώ για τοκοχρεωλύσια προηγούμενων δανείων.

Εάν σε αυτά προστεθεί και η τρίτη "τρύπα", που θα προέλθει αργά ή γρήγορα από την καμπάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιου είδους άμεσες ενισχύσεις, τότε η κατάσταση θα γίνει τραγική, όχι απλά δύσκολη.

ΕΛΓΑ: Τα επτά κακά της μοίρας του

1. Χρωστάει ήδη 2,5 δισ. ευρώ

2. Οι εισφορές είναι πολύ λιγότερες από τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

3. Θα πρέπει να δικαιολογήσει πειστικά στην Ε.Ε. τις αποζημιώσεις-μαμούθ προς τους αγρότες.

4. Δεν έχει το απαραίτητο δυναμικό.

5. Οι γεωπόνοι-εκτιμητές φαίνονται απρόθυμοι να συνεργαστούν.

6. Γκρίνια για τις κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικές καλύψεις.

7. Συνεχώς προστίθενται νέοι ή εφευρίσκονται κι άλλοι ασφαλίσιμοι κίνδυνοι ανάλογα με τις "ανάγκες"

agronews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: