Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Χωρίς φύλλα και κοτσάνι η διακίνηση εσπεριδοειδών

Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η διακίνηση-εμπορία εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ) γίνεται από εδώ και στο εξής χωρίς φύλλα και κοτσάνι, προκειμένου να αποφευχθούν φυτασθένειες που δεν έχουν επίδραση στον άνθρωπο, αλλά μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο εγχώριο φυτικό κεφάλαιο.

Για το θέμα αυτό ενημερώθηκαν σε ειδική ημερίδα οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, στην οποία τονίστηκε ότι παρά το όποιο κόστος επιφέρει η εφαρμογή του μέτρου αυτού στην παραγωγική διαδικασία, το αποτέλεσμα – προστασία του φυτικού κεφαλαίου – είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με εισηγήσεις επιστημόνων, που συμμετείχαν στην εν λόγω ημερίδα, τα φύλλα και οι ποδίσκοι (κοτσάνια) στα εσπεριδοειδή μεταφέρουν ασθένειες που είναι καταστροφικές για τα φυτά των εσπεριδοειδών.

Προκειμένου να προστατευθούν οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών στη χώρα μας, θα πρέπει οι καρποί αυτών σε όλα τα στάδια της διακίνησης από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή να διακινούνται χωρίς φύλλα και ποδίσκους.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: