Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΑ: Πανάρχαιη γιορτή υποδοχής της άνοιξης

«Εψόφισ' ο Λοκάνικος,/ ψυχομαχάει ο Τύρος./ Κι η Βρούβα νη παλιόβρουβα/ στέκεται στην καβάλα/ να πέσει στην τσουκάλα», τραγουδούσαν, σαν σήμερα, τρώγοντας και πίνοντας οι καρναβαλιστές στην Πελοπόννησο. Στη Φθιώτιδα, στο γιορτάσι της Τυρινής, τραγουδιόταν και το τραγούδι της Καθαρής Δευτέρας: «Τ' ακότε τι παράγγειλεν η Καθαρή Δευτέρα;/ Πέθανε ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος,/ σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένια./ Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια/ και στον τρανό τον πλάτανο να μάσουμε στεκούδια».

Αυτά τα λέγαν τότε, που το καρναβάλι δεν ήταν «πολιτιστική» βιτρίνα δήμων και μπίζνα διαφημιζόμενων εταιριών, εμπόρων μαζικής παραγωγής τυποποιημένων καρναβαλίστικων κοστουμιών, εταιριών μηχανημάτων ήχου, κλπ., κλπ. Τα λέγαν, τότε, που καρναβάλι σήμαινε δημιουργικό, αυθεντικά λαϊκό, γνήσιο ελληνικό γλέντι κι όχι «μαϊμού» που δηλώνεται «εφάμιλλο» του καρναβαλιού του μακρινού Ρίο.


Τα παραδοσιακά καρναβαλίστικα έθιμά μας έρχονταν από τα βάθη των αιώνων και συνέθεταν έναν Υμνο για την άνοιξη της φύσης και της ζωής. Ο λαός μας μπορούσε να γλεντά τον ερχομό της νιας ζωής ακόμα και στις μεγάλες φτώχειες του, ακόμα και με ξερό ψωμί: «Αποκριές τις λέγαν/ και ξερό ψωμί ετρώγαν», τραγουδούσαν οι αυτοσχέδια μασκαρεμένοι και μη καρναβαλιστές. Τραγούδι αλληλοπεριπαικτικό έκαναν τη φτώχεια τους: «Προφωνούσιμη βδομάδα,/ προφωνέσου νοικοκύρη,/ κι αν δεν έχει το πουγκί σου,/ πάρε πούλα το βρακί σου».

Στα πανάρχαια καρναβαλίστικα έθιμα του τόπου μας και όχι στα κακόγουστα κοσμοπολίτικα των ημερών μας ταξιδέψαμε τους φίλους του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΚΑΛΑΣ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.



1 σχόλιο:

leimonitis είπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΚΑΛΑΣ που μας έδωσε την δυνατότητα να ζήσουμε την παραδοσιακή γιορτή της Αποκριάς με το έντονο Διονυσιακό στοιχείο.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους πανάξιους μικρούς και μεγάλους χορευτές και χορεύτριες που απέδωσαν έξοχα, με χάρη, ζωντάνια, ρυθμό, έκφραση τους χορούς και τα αποκριάτικα δρώμενα.
Θερμά συγχαρητήρια στον χοροδιδάσκαλο ΗΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ και τους συνεργάτες του για το πολιτιστικό έργο που προσφέρουν στην περιοχή μας.