Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι καλύτεροι δρομείς των υπεραποστασεων στο «Σπάρταθλον 2010»

Τα μεγαλύτερα ονόματα των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στο φετινό αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010» που θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από το επίτευγμα του Φειδιππίδη.

Πρόκειται για την 28η διοργάνωση του θεσμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 αθλητές και αθλήτριες, από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών. Αναμένεται να εμφανιστούν στην αφετηρία περί τους 360 δρομείς.

Η Ελλάδα μετέχει με 27 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Οι καλύτεροι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων θα βρεθoύν στην εκκίνηση την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.

Στο «28ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» παίρνουν μέρος, μεταξύ άλλων:

ΑΝΔΡΕΣ
Σκότ Τζούρεκ (φωτο, ΗΠΑ), Πρώτος το 2006, 2007 & 2008 με τους καλλίτερους χρόνους, μετά το Γιάννη Κούρο.
Βαλμίρ Νούνες (Βραζιλιάνος), νικητής το 2001, δεύτερος το 2003, τρίτος το 2007

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007
Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2003 και το 2007
Μαίρη Λάρσον (Σουηδία), νικήτρια του αγώνα πέντε φορές (1984, 1985, 1986, 1989, 1998). Είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση.
Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008.

Η διαδρομή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κακοτράχαλα βουνίσια μονοπάτια.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θεωρείται η πιο δύσκολη στον κόσμο. Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.

O Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έχει φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αθλητών.

Οι δρομείς υποστηρίζονται από 75 σταθμούς βοήθειας (θα υπάρχουν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής) και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.

Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του.

Η διοργάνωση έχει γίνει θεσμός, μετά τους απόλυτα πετυχημένους αγώνες του παρελθόντος ενώ φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να καλύψουν από κοντά «28ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Δείτε την πλήρη λίστα εδώ (.xls στα google documents)πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: