Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ 1748-1819

Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης γεννήθηκε στον Αγιάννη Άστρους και στην περιοχή Καρύτσα(εξ ού και το επώνυμο του, ενώ λεγόταν Τριανταφύλλου) Σε ηλικία 15 ετών και ενώ βρισκόταν σε αγρόκτημα με τον πατέρα του, πέρασε κάποιος συγγενής με το κάρο και είπε στον πατέρα του΄΄ δεν μου δίνεις το παιδί να το πάρω στη Σμύρνη, να εργαστεί εκεί και να προκόψει. Αμέσως ο μικρός Δημήτρης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και απο την βιασύνη του για να μην χάσει χρόνο φεύγοντας έχασε και το ένα τσαρούχι του κι αναγκάστηκε να ταξιδέψει ως μονοσάνδαλος. Στή Σμύρνη εργάσθηκε σκληρά στην αρχή ως ΄΄κοπέλι΄΄ κάνοντας διάφορες δουλειές και αργότερα εργάσθηκε στο εμπόριο της σταφίδας, σύκων, σιταριού, βαμβακιού κι άλλων προϊόντων. Κέρδισε πολλά χρήματα απο αυτές τις δραστηριότητες και το έτος 1775μετέβη στην Τεργέστη ως πράκτορας εμπορικού οίκου. Γρήγορα εκεί διακρίθηκε για το εμπορικό του πνεύμα και κατόρθωσε σε λίγα χρόνια να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τεργέστης, αφού οι εμπορικές του δράσεις επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Το 1782 μαζί με άλλους ομογενείς ίδρυσε την Ελληνική Κοινότητα (λειτουργεί έως σήμερα) και Δημήτρης Καρυτσιώτης εκλέχθηκε βουλευτής το 1792 με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης, ορίσθηκε μόνιμος βουλευτής Παροικίας. Ανήγειρε ένα μεγάλο κτήριο στο λιμάνι της Τεργέστης, το παλάτι ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗ στο οποίο κατέφυγαν κατά καιρούς οι συνεργάτες του ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ κι αργότερα κρύφτηκαν εκεί οι Ιερολοχίτες της μάχης του Δραγατσανίου. Βέβαια απο το παλάτι αυτό πέρασαν και πολλοί Φιλικοί που τους φιλοξένησε ο Καρυτσιώτης. Το 1798 ίδρυσε τη Σχολή του Αγίου Ιωάννη η οποία πυρπολήθηκε απο τον Ιμπραήμ το 1826 και συγχρόνως τη σχολή στο Άστρος, όπου σήμερα στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, στο χώρο όπου έλαβε χώρα η 2η Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης με τη χειρόγραφη διαθήκη του άφησε ακόμη στο χωριό του, μία πολυτελέστατη οικία στη Σμύρνη η οποία χάθηκε στο βάθος του χρόνου, αλλά και αρκετά χρήματα σε εκκλησίες μοναστήρια, βιβλιοθήκες. Το μεγαλοπρεπές κτήριο που βρίσκεται στην Τεργέστη μαζί μετά άλλα περιουσιακά στοιχεία τα άφησε στα ανίψια του Προκόπιο, που ήταν ιερομόναχος και Αλέξιον Σαρεγιάννη (απο αδελφή) με την προυπόθεση να παντρευτούν και να αποκτήσουν αγόρια με το όνομα Καρυτσιώτης, Υστερα απο πολλούς αγώνες κατόρθωσε ο ιερομόναχος να παντρευτεί και να αποκτήσει δύο γιους, έγινε ο βασικός κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας, Βέβαια αυτή η περιουσία δεν είχε καλό τέλος αφού οι απόγονοι του Προκοπίου είχαν ειδικά προβλήματα (λόγω αφορισμού)όπως αναφέρθηκε) κι έτσι τα εγγόνια του το 1835 πούλησαν το περίφημο αυτό κτήριο στο Δήμο της Τεργέστης έναντι του ποσού 150.000 δολαρίων. Σήμερα το palazzo δεσπόζει στο λιμάνι με το όνομα ASTROS που είχε δώσει ο ίδιος ο Καρυτσιώτης. Αυτά γράφονται για να γνωρίσουμε την ιστορία πατριωτών μας αλλά και να μάθουν όσοι έχουν το επώνυμο ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ, την ιστορία του ονόματος τους και των προγόνων τους.--

Άναφορά ίστορικού ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Υ.Γ. Των ενάρετων ανθρώπων τη μνήμη ο χρόνος δεν τη σβήνει.Η αρετή τους λάμπει και όταν αυτοί πεθαίνουν.(Ευριπίδης Ανδρομάχη), ΣΤ 761-763

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι «από το απόγευμα της Κυριακής προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού στο νομό μας με ισχυρή βροχόπτωση και καταιγίδες

http://www.meteo.gr/AlertWindow.html

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΟΥΣΑ

Και νέα πυρκαγιά ξέσπασε στης 13:00 η ώρα στο Δ.Δ Γραμμουσας πεντακόσια μέτρα από τη φωτιά που ειχε ξεσπάσει στις 25\8 ,αλλα χάρις την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων του Βρονταμά της Γραμμούσης, της πυροσβεστικης υπηρεσίας Γυθείου και φυσικα η ομάδα πυρόσβεσης του Δήμου Σκάλας κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά μέσα σε μια ώρα και να γλιτώσουν περιουσίες ,διότι στη περιοχή αυτή υπάρχουν μεγάλοι ελαιώνες .
Όσο για τον εμπρηστή κοντός ψαλμός αλληλούια ,θα καλοπεράσει από τους αγανακτισμένους κατοίκους της περιοχης


.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΟΥΣΑΓιορτή κρασιού διοργανώνει ο Δήμος Σκάλας στο Δ.Δ.Γραμμουσας την Παρασκευή 29\8\2008 και ώρα 21:00 στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου με ζωντανή μουσική Ορχήστρα του Ηλία Ξερακιά.
ο Δήμος Σκάλας σας προσκαλεί και σας περιμένει να διασκεδάσετε μαζί του .

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΜΑ 25/8/200

Για μια ακόμη φορά ο εμπρηστής ξαναχτύπησε μετά από λίγα εικοσιτετράωρα στην ίδια περιοχή που ειχε ξεσπάσει και την Παρασκευή στο Βρονταμά .Είναι η 17η φωτιά που ξεσπάει στο Δήμο Σκαλας και η 15η στη περιοχή Βρονταμα –Γραμμουσας .
Η φωτιά λόγω του δυνατού ανέμου που έπνεαν εκείνη τη στιγμή ,και της υψηλής θερμοκρασίας πήρε μεγάλες διάστασης και έκαναν τη πυρόσβεση πάρα πολύ δύσκολη ,καθότι οι άνεμοι άλλαζαν πορεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα οχήματα και οι άνδρες πυρόσβεσης να φτάσουν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.
Η φλόγες σε ορισμένα σημεία έφταναν στα 50 μέτρα ύψος καθώς η φωτιά πέρναγε μέσα από ένα ρέμα ,και η βλάστηση ηταν πυκνή .Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές και σε ελαιόδενδρα.
Στο τοπο της πυρκαγιας ηταν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες από ξηρά και αέρος κατάφεραν μετά από πέντε ώρες να ελέγξουν τη φωτιά ,και έως αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο ,και σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο Σκαλας κ.Γρυπιωτη μου ανέφερε ότι υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς οι οποίες ελέγχονται .
Στο τόπο της πυρκαγιάς ηταν και ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας ,και ανώτερο κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας .
Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης κινδύνευσαν από τη φωτιά άτομα της ομάδας πυρόσβεσης του Δήμου Σκαλας τους οποίους εγκλώβισε η φωτιά ,αλλα ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να του απεγκλωβίσουν


.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
.ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 2/

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΜΑ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί της 11.00 η ώρα στο δ.δ.Βρονταμα του Δήμου Σκαλας κοντά στη διασταύρωση με το δρόμο που οδηγεί στο Παλαιομονάστηρο .

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι ομάδες πυρόσβεσης του Δήμου Σκαλας –Γερονθρων και κάτοικοι του Βρονταμά και μέσα σε μια ώρα κατέστειλαν τη πυρκαγια, χωρίς να πάρει μεγάλες διαστάσεις .

Σε αυτό το μικρό πέρασμα της φωτιάς κάηκαν λιγες ελιές και άγρια βλάστηση.


Να σας υπενθυμίσουμε ότι είναι η 16η πυρκαγιά που εκδηλώνεται φέτος το καλοκαίρι στο Δήμο Σκαλας ..ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ/

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ 1845

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 21
ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΣΤΡΑ ΜΕΣΩ ΜΑΪΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πρόσφατα, ένας περιηγητής μας περιέγραψε την ακόλουθη διαδρομή, η οποία διαφέρει σημαντικά από αυτή που ακολουθείται συνήθως:
«Διαρκεί 4 ημέρες. -1. Σπάρτη προς Λεβέτσοβα, μόλις μία ημέρα. Παρά την οδό οι αρχαίες Αμύκλες (είτε Σκλαβοχωριό ή Άγια Κυριακή), επίσης ο ερειπωμένος θησαυρός του Βαφειού και η αρχαία ελληνική γέφυρα στην Παλαιά Παναγία. 2. Από Λεβέτσοβα προς Μαραθονήσι. Ρωμαϊκά ερείπια παρά την οδό –ώρα για επίσκεψη στα ερείπια του Γυθείου. 3. Ανάβαση κατά μήκος της χαράδρας στον Ταύγετο προς Τζίμοβα και Λιμένι. Είναι αξιοσημείωτη διαδρομή. Το Μαυρομάτι βρίσκεται στα αριστερά και ο Πασσαβάς στα δεξιά. Ανεβαίνουμε μια βαθιά στενή κοιλάδα μέχρι μια πηγή γνωστή ως Πασσαβά-βρύση, συναντούμε μια προεξοχή που δεσπόζει του μεσσηνιακού και λακωνικού κόλπου. 4. Χρησιμοποιείστε πλοίο για την Καλαμάτα. Οι ταξιδιώτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν είναι βατός για άλογα. Στείλαμε τα άλογά μας χωρίς το φορτίο των αποσκευών μας και παρόλα αυτά τραυματίστηκαν από τις αιχμηρές πέτρες και βράχους.- J.S.H.»
Η ακόλουθη είναι η συνηθισμένη διαδρομή:
Ώρες Λεπτά Μίλια
Έλος 14 0
Μονεμβασία 9 0
Φοινίκι 4,5 0
Τουραλί 9,5 0
Μαραθονήσι 4 0
Πασσαβά 2 0
Επιστροφή στο Μαραθονήσι,
από Παλαιόπολη.
Σκούταρι 4 45
Τζίμοβα 4,25 0
Κυπάρισσο 9 0
Ασώματο (Ματαπά) 2 40
Πόρτο Κάγιο 1 0
Αλέκα 2 0
Τζιμοβα ή Λιμένι 8 0
Οίτυλο 0 0 2
Λέφτρο 5,5 0
Σκαρδάμυλα 1,5 0
Κιτριές 1,5 0
Καλαμάτα 3,5 0
Από το Μυστρά ως το Έλος υπολογίζεται σε 14 ώρες ταξίδι. Ο δρόμος περνάει από τις Αμύκλες ή Σκλαβο-χωριό, ένα όμορφο χωριό στη μέση ελαιώνων. Μερικές δωρικές επιγραφές βρίσκονται εδώ. Προχωρώντας προς τον Ευρώτα, σε απόσταση δύο μιλίων είναι μια εκκλησία σε μια προεξοχή του εδάφους, αφιερωμένη στην Αγία Κυριακή. Από εδώ μπορεί κανείς να έχει θαυμάσια θέα της πορείας του Ευρώτα, κοντά στις όχθες του οποίου στο Βαφειό υπάρχει κτίσμα όμοιο με το θησαυρό των Μυκηνών, το οποίο βρέθηκε από τον M. Gropius. Η Ποταμιά και η Δάφνη φαίνονται προς το νότο, ενώ στο βορά το θέατρο της Σπάρτης. Ο δρόμος τώρα ακολουθεί την πορεία του Ευρώτα, δια μέσου της περιοχής που παλαιότερα κατοικείτο από τους Μπαρδουνιώτες, φυλή παράνομων και κακοποιών μουσουλμάνων.
Το Έλος, ή με παραφθορά, «Έλιος», είναι ένα χωριό στην πεδιάδα ανατολικά του Ευρώτα. Η πεδιάδα και η περιοχή του Έλους εκτείνεται από το όρος Μπεζιάνι ως τους πρόποδες των λόφων των Μπαρδουνίων και ως τα σύνορα της Μάνης, η οποία αρχίζει στα Τρίνησα, την αρχαία Τρίνασο. Οι οικισμοί του Έλους είναι 11 τον αριθμό, κανένας εκ των οποίων δεν υπερβαίνει τις 20 κατοικίες. Οι περισσότεροι οικισμοί βρίσκονται στους χαμηλούς λόφους κυκλικά της πεδιάδας αλλά μερικοί και στην πεδιάδα. Η Σκάλα, η οποία βρίσκεται στην όχθη του Ευρώτα, μία ώρα από τις εκβολές του, ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν το λιμάνι της περιοχής. Τίποτα βέβαιο δεν μπορεί να συναχθεί για την ακριβή τοποθεσία της παράλιας πόλης του Έλους, η οποία προμήθευσε μερικά από τα πλοία του Μενελάου στον Τρωικό πόλεμο.
Από το Έλος στη Μονεμβασία, 9 ώρες και ¾. Τρία μίλια από το Έλος, ο ταξιδιώτης προσεγγίζει τους πρόποδες του όρους Μπεζιάνι, όπου κάποιοι χαμηλοί βράχοι κρέμονται πάνω από μια στενή ακτή. Το κατώτερο τμήμα του λόφου καλύπτεται από βελανιδιές. Ο δρόμος ανηφορίζει προς το όρος Μπεζιάνι. Είναι κακοτράχαλος και καλυμμένος από βλάστηση. Αμέσως κάτω από την κορυφή του βουνού βρίσκεται μια σπηλιά, όπου παράγεται νιτρικό κάλιο βράζοντας τη γη. Κάτω από το βράχο υπάρχουν ίχνη αρχαίας αμαξητής οδού. Το σημείο έχει εκπληκτική θέα. Ο δρόμος κατεβαίνει προς την πεδιάδα του Φοινικιού. Σε κάποια σημεία καλλιεργείται καλαμπόκι αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι βοσκότοπος. Ο δρόμος ακολούθως εισέρχεται σε μια ερημική περιοχή ανάμεσα σε χαμηλούς βράχους και μια στενή, γυμνή κοιλάδα. Στο υψηλότερο σημείο του δρόμου κατ στα βορειοδυτικά φαίνεται ο λόφος του Μπεζιανίου και στα ανατολικά, κοντά στη θάλασσα, η Μονεμβασία. Ο δρόμος κατεβαίνει μέσα σε μια ρεματιά και κατόπιν στη θάλασσα, και κατόπιν, περνώντας τη γέφυρα που χωρίζει τη Μονεμβασία από τη στεριά, εισέρχεται στην πόλη.
Από τη Μονεμβασία στο Φοινίκι το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες. Ο δρόμος περνά κατά μήκος της κοίτης ενός χειμάρρου ως τις Βελιές, ένα χωριό σε τοποθεσία αρχαίας ελληνικής πόλης. Σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία εδώ βρίσκεται ο ναός της Αρτέμιδος της Λιμνάτιδος. Ο δρόμος συνεχίζει νοτιοδυτικά για μισή ώρα, κατόπιν στρέφει βόρεια στην πεδιάδα του Φοινικιού. Τα Καλύβια του Φοινικιού βρίσκονται ακριβώς ανάμεσα στα βουνά του Φοινικιού και του Μπεζιανιού.
Από το Φοινίκι στο Τουραλί από το Κάβο-Ξυλί, το ταξίδι διαρκεί 9,5 ώρες. Αφού διασχίσει μια εύφορη πεδιάδα για μία ώρα, ο ταξιδιώτης φτάνει στην Μπλύτρα, στην ανατολική πλευρά του Κάβο-Ξυλίου, το οποίο είναι ένα ψηλό βραχώδες ακρωτήριο. Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται ένας από τους πύργους που είχαν κατασκευαστεί για την προστασία της ακτής. Ανατολικά του ακρωτηρίου βρίσκεται ένα καλό λιμάνι και μισό περίπου μίλι ανατολικά, στην ακτή βρίσκονται τα ερείπια ενός δημοσίου κτιρίου και κάποιοι δωρικοί κίονες. Τα ερείπια ονομάζονται Μπλίτρα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την τοποθεσία του αρχαίου Ασωπού. Κατεβαίνοντας στην άλλη πλευρά του ακρωτηρίου ο δρόμος προσεγγίζει στο Μποζά, όπου κοντά σε μια εκκλησία υπάρχει ένας μικρός υπόγειος θάλαμος. Από το Μποζά ο δρόμος συνεχίζει κατά μήκος των παρυφών του λόφου του Μπεζιανίου, κατεβαίνοντας μερικές φορές μέχρι την ακροθαλασσιά και προχωρεί μέσα από τα Καλύβια του Μπεζιανίου ώσπου ενώνεται με το δρόμο από την Απιδιά προς το Προίνικο, εισερχόμενος στην πεδιάδα του Έλους. 1,5 ώρα μακρύτερα βρίσκεται το Τουραλί. Από Τουραλί ως το Μαραθονήσι, το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες. Αφήνοντας το Τουραλί, ο ταξιδιώτης διαβαίνει τον Ευρώτα, περνάει τον Λιμόνα και φτάνει σε μια γωνία όπου το βουνό προχωρεί μέσα στη θάλασσα, κοντά στα ερείπια ενός κάστρου. Αυτό είναι το όριο μεταξύ Έλους και Μάινας. Ο δρόμος περνά από τα Τρίνησα κοντά στα οποία βρίσκονται τα ερείπια του τοίχους της Τρινάσου, κατόπιν περνάει ένα βουνό και ένα βάλτο και περνώντας από την πεδιάδα του Γυθείου, αφήνοντας τα ερείπια στα δεξιά, ανεβαίνει το βραχώδη λόφο εις του οποίου τους πρόποδες βρίσκεται το Μαραθονήσι

Αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα τα έστειλε ο συμπατριώτης μας Κυριάκος που ζει στη Θεσσαλονίκη αλλα η αγάπη του για τον τοπο καταγωγής του πατέρα του, (ΕΛΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ) είναι μεγάλη.Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερα ιστορικά στοιχεία ανακαλύπτει που αφορούν την περιοχή μας ,και σε λίγο καιρό θα τα δημοσιεύσουμε για να γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της περιοχης την ιστορία στο τοπο που μεγαλώνει .Αγαπητέ Κυριάκο σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου για την περιοχή μας και εύχομαι να βρει και άλλους μιμητές σαν και εσένα


Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2008

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1834

Δήμος Τρινασσου 764*- 204*

 1. Τρινάσσος(ΣΚΑΛΑ) 269* - 65*

 2. Λεϊμόνα 198*- 55*
 3. Σενδαλί 128* - 35*
 4. Στεφανιά 140* - 40*
 5. Τρίνασσος (Τρίνησα) 29* - 9*
 6. Νερόμυλοι (-)* - (-)*
 7. Δ. Ακριών 1.017* - 266*
 8. Ακριαί (Παλαιά Απηδιά) 251* - 60*
 9. Νιάτα 424* - 98*
 10. Γούβους 23* - 10*
 11. Βεζάνι (Άκρια) 154* - 54*
 12. Βλαχιώτι 114* - 30*
 13. Βρίνικον 51* - 14*
 14. Καλύβια (-)* - (-)*
 15. .Δ. Έλους 728* - 183*
 16. Έλος (Δουραλί) 364* - 88*
 17. Κιάμαλι (-)* - (-)
 18. Τσάσι 74* - 21*
 19. Φελίσι 54* - 14*
 20. Αλαίμπεη 17* - 6*
 21. Μυρτιά 135* - 32*
 22. Γράμουσα 84* - 22*
ΚΑΤΟΙΚΟΙ* - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ*

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2008

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΓΛΕΝΤΖΕΣ ΗΛΙΑΣ.ΚΥΠΡΟΣ 1974

Τα γεγονότα του Ιούλη του 1974 μας φέρνουν εμπειρίες που στην θύμηση τους βουρκώνουν τα μάτια και συγκλονίζουν τις ευαίσθητες χορδές του ανθρώπου. Η Ιστορία 33 χρόνων μας δίδαξε πολλά. Οι τάφοι των αδελφών μας προσμένουν τη μυρωμένη αύρα ελεύθερου αέρα. Σήμερα ακολουθεί το δεύτερο μέρος της εξομολόγησης του Γενικού Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Μάκη Οικονομίδη, ο οποίος μιλά με παραστατικό τρόπο τα γεγονότα που έζησε ως Καταδρομέας του 1974. Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΚΟΤΖΑΚΑΓΙΑ Σάββατο, 20 Ιουλίου 1974. Ώρες πέρασαν, από την έναρξη των τουρκικών επιχειρήσεων, για κατάληψη της Κύπρου. Οι Μονάδες Καταδρομών, διοικούμενες από το Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κομπόκη, το βοηθό του Λοχαγό Θεόδωρο Αξιώτη και τον Ταγματάρχη Αλέξανδρο Μανιάτη, Διοικητή της 31 ΜΚ, τον Ταγματάρχη Ναπολέοντα Δαμασκηνό, Διοικητή της 32 ΜΚ και τον Ταγματάρχη Γεώργιο Κατσάνη, Διοικητή της 33 ΜΚ, ακατάπαυστα ήδη μάχονται σε όλα τα μέτωπα. Η μια επιχείρηση διαδέχεται την άλλη. Ώρα 18.30. Οι 11ος, 12ος και 13ος Λόχοι Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών μόλις έχουν ολοκληρώσει την τοπογραφική ενημέρωση. Σε μια πρόχειρη, αυτοσχέδια αμμοδόχο, στο ύψωμα της Αετοφωλιάς, αναλύεται η αποστολή των διαφόρων καταδρομικών τμημάτων. Μια νέα επιχείρηση τους περιμένει. Η κατάληψη του στρατοπέδου καταδρομών των Τούρκων. Το απόρθητο φρούριο του Κοτζάκαγια, το οποίο, εν τω μεταξύ, είχε ενισχυθεί με μονάδα αλεξιπτωτιστών. Στον ουρανό υπερίπτανται, ανενόχλητα σχεδόν, τα αεροσκάφη της Τούρκικης πολεμικής αεροπορίας. Τα πολυβόλα τους ξερνούν ατσάλι, με το χαρακτηριστικό κρότο τους. Οι βόμβες ναπάλμ πέφτουν βροχηδόν. Στο μονοπάτι προς το στόχο, ώρα 21.00, το τμήμα του 13 Λόχου Κρούσεως που θα διεισδύσει στα μετόπισθεν του εχθρού, 22 στο σύνολο καταδρομείς, σταθμεύει για λίγο σ' ένα δασικό προσκυνητάρι με την εικόνα του Προφήτη Ηλία. Όλοι προσκυνούν ευλαβικά και κατανυχτικά την εικόνα
Είναι η ονομαστική γιορτή του Διοικητή του 13ου Λόχου Κρούσεως, Υπολοχαγού Ηλία Γλεντζέ. Μισή ώρα αργότερα, προσπερνούν αθόρυβα τις σκοπιές του εχθρού και εισέρχονται στο κατεχόμενο από τον εχθρό έδαφος. Διασχίζουν τη χαράδρα του Αγίου Ιλαρίωνα. Η κορφή προβάλλει στοιχειωμένη, μέσα από καπνούς βλημάτων του Πυροβολικού και του ΛΥΠ, με ΠΑΠ το Διοικητή του Λόχου Υποστηρίξεως της 31 ΜΚ, Λοχαγό Σταμάτη Ελευθέριο. Ο 13ος Λόχος Κρούσεως διασχίζει το δάσος της Αγύρτας. Αποφεύγει τις εχθρικές περιπόλους που οργώνουν την περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι 11ος και 12ος Λόχοι Κρούσεως, με ηγήτορες τους Υπολοχαγούς Αθανάσιο Γαληνό και Παναγιώτη Καραχάλιο, αντιστοίχως, κινούνται, εξ' ανατολών και βορείως, προς τον ΑΝΣΚ. Ώρα 22.55. Άφιξη, μετά από κοπιώδη και περιπετειώδη πορεία, έξω από το εχθρικό στρατόπεδο. Ασφαλίζεται ο ασβεστολιθικός δρόμος έξω από την κεντρική του πύλη, από ένα Ανθυπολοχαγό κι ένα οπλίτη. Μόνο ο γρύλος διακόπτει την ηρεμία της νύχτας. Μια κουκουβάγια φτερουγίζει δυνατά. Μένουν όλοι κάτω απνευστί. Την ίδια ώρα, ο 11ος Λόχος καταλαμβάνει θέσεις, έτοιμος για την καθήλωση των πολυβολείων του ανατολικού τομέα. Ο 12ος Λόχος αναλαμβάνει την ευθύνη του βόρειου τομέα. Μια απέραντη ησυχία βασιλεύει. Η ηρεμία της νύχτας ξανακάθεται στο θρόνο της. Οι καταδρομείς δεν αισθάνονται τίποτα πια. Απλώς μυρίζονται τον εχθρό. Είναι η ώρα μηδέν. Ή καλύτερα, η ώρα ''Κ''. Σε λίγα λεπτά αρχίζει η τελική φάση. Ο Λοχαγός του 13ου Λόχου διασκελίζει το περιτοίχισμα. Εισέρχεται στο στρατόπεδο. Γαζώνει το σκοπό που βρίσκεται ανυποψίαστος μπροστά του. Ακολουθεί το υπόλοιπο τμήμα. Μικρές ομάδες αναλαμβάνουν να προσβάλουν τους θαλάμους. Μέσα σ' αυτούς και στο αμυδρό φως φανών θυέλλης, αναπαύονται τμήματα Τούρκων αλεξιπτωτιστών. Άπαντες, σε κλάσματα δευτερολέπτων, θα συλληφθούν. Το Διοικητήριο, αύτανδρον, έχει καταληφθεί. Η εκκαθάριση και κατάληψη των πολυβολείων της αμυντικής τοποθεσίας αναλαμβάνεται από τους 11ο και 12ο Λόχους Κρούσεως. Το στρατόπεδο ολόκληρο βρίσκεται στα χέρια της 31 Μοίρας Καταδρομών. Ο Λοχαγός του 13ου Λόχου πυροδοτεί την κόκκινη φωτοβολίδα. Συνθηματικό πως ο ΑΝΣΚ κατελήφθη. Οργανώνεται ταχύτατα περιμετρική άμυνα για αντιμετώπιση τυχόν αντεπιθέσεων. Τοποθετούνται σε κατάλληλες θέσεις τα βαρέα όπλα του εχθρού. Η διαταγή αναφέρει πως το ύψωμα θα παραδοθεί, πριν το πρώτο φως, σε μονάδα πεζικού. Οι καταδρομείς, προτού ξημερώσει, πρέπει να αποσυρθούν για την επόμενη αποστολή τους. Είναι μεσάνυχτα. Αναφέρεται πως η 32 Μοίρα Καταδρομών αντιμετωπίζει προβλήματα στην Άσπρη Μούττη. Ο Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές με τους καταδρομείς Προκοπίου και Παναγιώτου σπεύδει, με ένα πολυβόλο, να ενισχύσει την επίθεση της 32 Μοίρας Καταδρομών. Σε λίγο, ψίθυροι και κινήσεις κάτω και γύρω από το ύψωμα θέτουν τους αμυνόμενους σε συναγερμό. Τούρκικα τμήματα προσεύχονται και ετοιμάζονται. Με αλαλαγμούς, εφορμούν, όπως και στα γιουρούσια της εποχής της ηρωικής κλεφτουριάς. Σκοπός μοναδικός η ανακατάληψη του υψώματος. Με αυτό όμως τον τρόπο προδίδουν τις κατευθύνσεις των επιθέσεών τους. Η μάχη είναι ομηρική. Τα όπλα όλα κροταλίζουν ασταμάτητα. Οι ριπές, ένας συνεχής βόμβος. Οι σφαίρες σαν μέλισσες σφυρίζουν από κάθε σημείο. Ο υπέρτατος αγών κρατάει μέχρι το πρώτο φως. Διεξάγεται σώμα με σώμα. Είναι σκληρός κι άνισος. Οι Τούρκοι αντεπιτίθενται, με πολλαπλάσιες δυνάμεις, μανιωδώς. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις τρομακτικές απώλειές τους. Οι ηρωικοί καταδρομείς δεν λυγίζουν. Χρησιμοποιούν, για εξοικονόμηση πυρομαχικών, τούρκικα πολυβόλα που υφίσταντο στο στρατόπεδο. Μέσα από το φράγμα διασταυρούμενων πυρών, οι επιτιθέμενοι πέφτουν σωρηδόν. Κορμιά διαμελίζονται μπροστά στο πολυβόλο Browning 50 χιλιοστών, που χειρίζονται δύο κληρωτοί Ανθυπολοχαγοί. Το ύψωμα κρατάει γερά. Όλες οι αντεπιθέσεις αποκρούονται. Τα τουρκικά επιτιθέμενα τμήματα διαλύθηκαν μέχρι και του τελευταίου ανδρός. Η ώρα έχει φθάσει 05.00. Άρχισε να ροδίζει η αυγή. Σίγησαν τα όπλα. Το βουνό και η χαράδρα είναι διάσπαρτες από πτώματα. Γύπες φτερουγίζουν. Αναφέρεται πως η μονάδα πεζικού που θα παραλάμβανε το ύψωμα αδυνατεί να εκτελέσει την αποστολή της. Σε λίγο αρχίζουν οι κανονιοβολισμοί από τον Άγιο Ιλαρίωνα που βρίσκεται σε απόσταση διακοσίων μέτρων. Κυριακή μεσημέρι. Εκδίδεται νέα διαταγή. Ο 11ος Λόχος Κρούσεως να αναχαιτίσει εχθρικά περίπολα μάχης στον Καραβά. Οι 12ος και 13ος Λόχοι Κρούσεως να κινηθούν προς τη διάβαση Αγίου Παύλου και την παραλία Αϊρκώτισσας, για αντιμετώπιση αποβατικών τμημάτων. Ο Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές, με κάποιο κληρωτό Ανθυπολοχαγό του Λόχου του, παραμένουν μετά την αποχώρηση των τμημάτων και παγιδεύουν τους χώρους του στρατοπέδου, περικυκλωμένοι από τις μονάδες του εχθρού, που με κάθε προφύλαξη προχωρούν προς το στρατόπεδο. Χειροβομβίδες χωρίς περόνες στα συρτάρια, κάτω από πτώματα και όπλα, πίσω από παράθυρα και καθίσματα. Δευτέρα ώρα 15.00. Προσκλητήριο Μοίρας στη διάβαση Αγίου Παύλου. Νεκρική σιγή. Μονάχα το θρόισμα του άνεμου στα φύλλα. ΕΙΣ ΑΠΩΝ. Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου, από τον Ποταμό του Κάμπου. Ώρα 15.30. Ο ήλιος κατακόρυφα. Οι καταδρομείς ακόμα σε στάση προσοχής. Ο Ταγματάρχης Αλέξανδρος Μανιάτης, νέος Διοικητής της Μοίρας αναφωνεί: ''Ηθικό;'' Η απάντηση είναι μία. ''Ακμαιότατο''. Σε λιγότερο από μια ώρα, η 31 Μοίρα Καταδρομών αναλαμβάνει νέα αποστολή. Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 126 Στις τέσσερις τ' απόγευμα λάβαμε διαταγή κατάπαυσης του πυρός. Ήταν Δευτέρα, 22 Ιουλίου 1974. Ο 12ος και ο 13ος Λόχοι Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών βρισκόντουσαν βορείως της διάβασης Αγίου Παύλου, αντιμέτωποι με τ' άρματα που ήδη εμφανίστηκαν στο θέατρο των επιχειρήσεων. Ο Υπολοχαγός Αθανάσιος Γαληνός, Διοικητής του 11ου Λόχου Κρούσεως οδήγησε το τμήμα στον Καραβά, σε αγώνα ενάντια στους εισβολείς, που προχωρούσαν ακάθεκτοι, με αντικειμενικό σκοπό να ενώσουν το προγεφύρωμα με το θύλακο Αγύρτας. Μέσα στα λεμονόδενδρα του Καραβά, σε αγώνα εκ του συστάδην, οι βάρβαροι αναχαιτίσθηκαν. Εκεί, σοβαρά τραυματίστηκε Ανθυπολοχαγός Χρίστος Εύζωνας και ελαφρά ο Διοικητής του Λόχου, ο Ανδρέας Πίττας και ο αείμνηστος Επιλοχίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Την ίδια στιγμή, σήμα κινδύνου λήφθηκε στη βάση, από Μονάδα πεζικού που έδρα είχε το ύψωμα 126, παρά την Αετοφωλιά, ανατολικά του Προφήτη Ηλία και σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων. Η Μονάδα είχε υποστεί επίθεση, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, από τμήμα Τούρκων αλεξιπτωτιστών. Ο Διοικητής του 13ου Λόχου Κρούσεως, Υπολοχαγός Ηλίας Γλεντζές, ζήτησε εθελοντές, για υποστήριξη του υψώματος. Έτσι, ταχύτατα δημιουργήθηκε μια ομάδα εθελοντών, αποτελούμενη από τρεις Ανθυπολοχαγούς, δύο Λοχίες, δύο Δεκανείς και δύο οπλίτες. Ηγήτωρ ο αρχαιοπρεπής Έλλην Υπολοχαγός από τη Σπάρτη, τη γενέτειρα του Λεωνίδα, του Αγησίλαου, του Λύσανδρου, του Κλεομένη. Η ομάδα αναχώρησε, με οδηγό οπλίτη που υπηρετούσε σε τάγμα προκάλυψης της περιοχής. Το τοπίο, πέρα από τις στάχτες, τα καμένα δένδρα και τα διάσπαρτα βλήματα, ήταν μεγαλόπρεπο κι εντυπωσιακό. Απόκρημνες κορφές, βαθιά φαράγγια, διάσελα και στενές κοιλάδες. Καθοδόν δεχθήκαμε επίθεση την οποία και χωρίς μεγάλη προσπάθεια αποκρούσαμε. Τα εχθρικά αεροσκάφη διέσχιζαν ανενόχλητα τους αιθέρες. Πριν το τελευταίο φως, επιτυχώς και χωρίς απώλειες καταφθάσαμε στις υπώρειες του υψώματος. Ήταν αργά. Το ύψωμα και το στρατόπεδο ήδη καταλήφθηκαν από τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές. Προσεγγίσαμε τον ΑΝΣΚ και αναγνωρίσαμε το στόχο. Ως σύνθημα καθορίσαμε τη λέξη ''ΛΟΚ'' και παρασύνθημα τη λέξη ''ΕΝΩΣΙΣ''. Η επιθετική διάταξή μας είχε τρεις άξονες κίνησης, της κάθε μιας να ηγείται και ένας Ανθυπολοχαγός. Η επαφή με τα εχθρικά τμήματα ήταν άμεση. Ο εχθρός έφερε στολή και κράνος παραλλαγής. Εμφανώς διακρίνονταν από την ομάδα μας, που φορούσε τη χακί θερινή στολή των Καταδρομών, ήτοι, χιτώνιο άνευ χειρίδων, βραχεία περισκελίδα με ζωστήρα, άρβυλα με τις κάλτσες προς τα έξω να επικαλύπτουν το άνω άκρο κι οπωσδήποτε το πράσινο μπερέ. Ο αιφνιδιασμός προκάλεσε σύγχυση και πανικό στον εχθρό, που ήταν διάσπαρτος σε όλο το χώρο. Τα καταιγιστικά πυρά των όπλων προκάλεσαν σημαντικές απώλειες, αλλά και αποστέρησε τον εχθρό από τους βαθμοφόρους του, που ήταν εσφαλμένα μαζεμένοι στο άκρον του υψώματος και συσκέπτονταν. Άλλοι έπεφταν από τα δένδρα νεκροί από τις σφαίρες μας. Όσοι κατάφεραν να διασωθούν, υποχώρησαν στο κέντρο του υψώματος. Μια μικρή ομάδα που επέζησε αποσύρθηκε στη σπηλιά της Αετοφωλιάς. Ο χώρος περικυκλώθηκε. Ζητήθηκε η παράδοσή της. Αντ' αυτού, ένας τραυματίας αλεξιπτωτιστής, που διέλαθε της προσοχής μας, κατάφερε με μια χειροβομβίδα να τραυματίσει τον Υπολοχαγό Ηλία Γλεντζέ από τη Σπάρτη, το Λοχία Αναστάσιο Κογιώνη από την Αμμόχωστο, το Δεκανέα Σιαλή Μάμα από το Επισκοπειό και τον καταδρομέα Ανδρέα Θεοδώρου από το χωριό Σαράντι. Εις εκ των Ανθυπολοχαγών ζήτησε από τους αμυνόμενους να παραδοθούν. Μη λαμβάνοντας απάντηση, επανέλαβε πως είχαν χρόνο δέκα δευτερολέπτων για να παραδοθούν. Αμέσως, μετά την παρέλευση του πιο πάνω χρόνου, εκδόθηκε διαταγή για ολοσχερή καταστροφή του στόχου. Η χαριστική βολή δόθηκε με Α/Τ 57 χιλιοστών. Με το πέρας της επιχείρησης και εφόσον η μάχη είχε κριθεί, υποχρεωτικά οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σ' ένα πρόχειρο εκστρατευτικό νοσοκομείο της περιοχής. Την επόμενη μέρα, το πρωί, επανήλθαν στο τμήμα, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του ιατρικού προσωπικού. Νοιώθαμε ευτυχείς γιατί διατηρούσαμε το αήττητο στα πεδία των μαχών. Είχε ήδη νυχτώσει. Καθίσαμε για λίγο να ξαποστάσουμε. Το ύψωμα 126 ήταν δικό μας. Αγναντεύαμε τη θάλασσα της Κερύνειας, μέσα από τα καμένα πεύκα. Σε λίγο όμως, ξεκινούσαμε για να αναλάβουμε την επόμενη αποστολή μας. Το φορητό ραδιοφωνάκι που είχαμε μαζί μας, μετέδιδε την πληροφορία πως η εκεχειρία τηρείται σε όλα τα μέτωπα...
http://www.maxinewspaper.com/index.php?news=5931

Μια πραγματικά όμορφη ιστορία

Θα πάρει μόλις 37 δευτερόλεπτα να το διαβάσεις και θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου!
Δύο άνδρες, και οι δύο σοβαρά άρρωστοι, έμεναν στο ίδιο δωμάτιο ενός νοσοκομείου.
Ο ένας άνδρας αφηνόταν να σηκωθεί όρθιος στο κρεβάτι του για μία ώρα κάθε απόγευμα για να κατέβουνε υγρά από τα πνευμόνια του.
Το κρεβάτι του βρισκόταν δίπλα στο μοναδικό παράθυρο του δωματίου.
Ο άλλος άνδρας έπρεπε να περνάει όλη την ώρα του ξαπλωμένος.
Οι άνδρες μιλούσαν για ώρες αδιάκοπα. Μιλούσαν για τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τη θητεία τους στο στρατό, πού πήγαν διακοπές.
Κάθε απόγευμα, όταν ο άνδρας δίπλα στο παράθυρο μπορούσε να σηκωθεί, περνούσε την ώρα του περιγράφοντας στον «συγκάτοικό» του όλα όσα μπορούσε να δει έξω από το παράθυρο.
Ο άνδρας στο άλλο κρεβάτι άρχιζε να ζει για αυτές τις περιόδους μίας ώρας όπου μπορούσε να ανοιχτεί και να ζωογονηθεί ο δικός του κόσμος από όλη τη δραστηριότητα και χρώμα από τον κόσμο εκεί έξω.
Το παράθυρο έβλεπε ένα πάρκο με μια όμορφη λιμνούλα.
Πάπιες και κύκνοι έπαιζαν στα νερά ενώ παιδιά αρμένιζαν τα καραβάκια τους. Ερωτευμένοι νέοι περπατούσαν χέρι-χέρι ανάμεσα σε κάθε χρώματος λουλούδια και μια ωραία θέα του ορίζοντα της πόλης μπορούσε να ειδωθεί στο βάθος.
Καθώς ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε όλο αυτό με θεσπέσια λεπτομέρεια, ο άνδρας στο άλλο μέρος του δωματίου έκλεινε τα μάτια του και φανταζόταν αυτό το γραφικό σκηνικό.
Ένα ζεστό απόγευμα, ο άνδρας στο παράθυρο περιέγραφε μία παρέλαση που περνούσε.
Αν και ο άλλος άνδρας δεν μπορούσε να ακούσει τη φιλαρμονική - μπορούσε να τη δει στο μάτι του μυαλού του καθώς ο κύριος δίπλα στο παράθυρο το απεικόνιζε με παραστατικές λέξεις.
Μέρες, βδομάδες και μήνες πέρασαν.
Ένα πρωί, η πρωινή νοσοκόμα ήρθε να τους φέρει νερά για το μπάνιο τους μόνο για να δει το άψυχο σώμα του άνδρα δίπλα στο παράθυρο, ο οποίος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του.
Ξαφνιάστηκε και κάλεσε τους θεράποντες ιατρούς να πάρουν το νεκρό σώμα.
Όταν θεωρήθηκε πρέπον, ο άλλος άνδρας ρώτησε αν θα μπορούσε να μεταφερθεί δίπλα στο παράθυρο. Η νοσοκόμα ευχαρίστως έκανε την αλλαγή, και εφ' όσον σιγουρεύτηκε ότι ο άνδρας αισθανόταν άνετα, τον άφησε μόνο.
Σιγά, επώδυνα, στήριξε τον εαυτό του στον ένα του αγκώνα να δει για πρώτη φορά του τον έξω κόσμο.
Πάσχισε να γείρει να δει έξω από το παράθυρο δίπλα στο κρεβάτι.
Αντίκρισε ένα λευκό τοίχο.
Ο άνδρας ρώτησε τη νοσοκόμα τι θα μπορούσε να ανάγκασε το συχωρεμένο συγκάτοικό του ο οποίος περιέγραφε τόσο έξοχα πράγματα έξω από το παράθυρο.
Η νοσοκόμα αποκρίθηκε πως ο άνδρας ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να δει ούτε τον τοίχο.
Πρόσθεσε, "Ίσως ήθελε απλά να σου δώσει θάρρος".
Επίλογος:
Υπάρχει πελώρια ευτυχία στο να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, παρά τις δική μας κατάσταση.
Μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη, αλλά η ευτυχία, όταν μοιράζεται, διπλασιάζεται..
Αν θες να νιώθεις πλούσιος, απλά μέτρα όλα τα πράγματα που έχεις τα οποία δεν αγοράζονται με χρήματα.
Το σήμερα είναι ένα δώρο, γι' αυτό αποκαλείται '"Το παρόν"'
Η προέλευση από αυτό το γράμμα είναι άγνωστη, αλλά φέρνει καλή τύχη σε όποιον το διαδίδει.
Μην κρατήσεις αυτό το γράμμα.
Απλά προώθησέ το στους φίλους στους οποίους θες να ευχηθείς ευλογία.

http://press-gr.blogspot.com/

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008

Θεατρικό Εργαστήρι Γυμνασίου, Λυκείου Μολάων

Τη Δευτέρα το βράδυ στο κάστρο της Μονεμβασιάς δόθηκε θεατρικοί παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Γυμνασίου, Λυκείου Μολάων η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη <<ΤΡΩΑΔΕΣ>>.

Μέσα στην απόλυτη ησυχία του κάστρου της Μονεμβασιάς, και κάτω από το φως του φεγγαριού οι θεατές απόλαυσαν μια υπέροχη θεατρική παράσταση.

Οι μαθητές χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό και απέδειξαν ότι διαθέτουν υποκριτικές ικανότητες που πλησιάζουν με αξιώσεις τα επίπεδα των επαγγελματιών του είδους.


Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης Μουσική: Χρυσοβαλάντης Νικολάου Σκηνοθεσία-Επιμέλεια: Ολυμπία Λαμπούση

ΔΙΑΝΟΜΗ (Με τη σειρά ενφανίζονται)

Ποσειδών Στάθης Αλιπράντης
Αθηνά Δήμητρα Τζάκα
Εκάβη Μαρία Δελήγιαννη
Ταλθύβιος Βαγγέλης Κολ/ιάκος
Κασσάνδρα Φλωρεντία Μπέμπη
Ανδρομάχη Αφροδίτη Σόβολου
Μενέλαος Γ ιώργος Γκοβάτσος
Ελένη Ηλιάννα Σταμαδιάνου

ΧΟΡΟΣ
Μαρίνα Αννούση, Σταυρούλα Κωνσταντινοπούλου, Ελένη Μητσοπούλου, Χρύσα Λαύκα, Δήμητρα Τζάκα, Ματίνα Μοίρα, Νικολέτα Αντωνίου, Ελένη Ατσιδάκου, Παναγιώτα Ντανάκα
Τραγούδι Ελένη Μητσοπούλου
Στρατιώτες Γιώργος Κόκκορης ,Χρήστος Παράσχος
Αστυάναξ Βασίλης Σταματάκος
ΣΚΗΝΙΚΑ
Μουσική Διδασκαλία Χρυσοβαλάντης Νικολάου
ΣΎΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Χριστίνα Λαμπρίδη, Χρυσούλη Σπανιώλου, Σταματική Καλκούνη, Παναγιώτα Παπαντωνίου, Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου
ΣΚΗΝΙΚΑ
Δώρα Συκαρά-Λεκάκη, Ευγενία Αβδούλου-Γιαννάρα, Παρασκευάς Λεόντιος, Ζωή Σκριβάνου, Κυριάκος Αποστολάκης, Χρήστος
Παράσχος, Γιώργος Κόκκορης
ΚΟΣΤΟΎΜΙΑ
Κυριακή Ψυχογυιού, Παναγιώτα Βίλλια, Παναγιώτα Στάππα,
Άννα Βλαχάκη, Βαγγέλης Σαργκάνης
ΣΚΗΝΙΚΑ
Δώρα Συκαρά-Λεκάκη, Ευγενία Αβδούλου-Γιαννάρα, Παρασκευάς Λεόντιος, Ζωή Σκριβάνου, Κυριάκος Αποστολάκης, Χρήστος
Παράσχος, Γιώργος Κόκκορης
ΚΟΣΤΟΎΜΙΑ
Κυριακή Ψυχογυιού, Παναγιώτα Βίλλια, Παναγιώτα Στάππα,
Ά ννα Βλαχάκη, Βαγγέλης Σαργκάνης
Δώρα Συκαρά-Λεκάκη, Ευγενία Αβδούλου-Γιαννάρα, Παρασκευάς Λεόντιος, Ζωή Σκριβάνου, Κυριάκος Αποστολάκης, Χρήστος
Παράσχος, Γιώργος Κόκκορης
Μακιγιάζ Δήμητρα Παράσχου
Μακέτα Προγράμματος Σταύρος Κώνστας
Μουσική Διδασκαλία Χρυσοβαλάντης Νικολαου
ΣΥΝΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Χριστίνα Λαμπρίδη, Χρυσούλη Σπανιώλου, Σταματική Καλκούνη, Παναγιώτα Παπαντωνίου, Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου
Λίγα λόγια για το εργο

Οι «Τρωάδες» είναι ένα έργο ζοφερό, ένα μακρύ μοιρολόι, μια τελετή πένθους. Θρηνείται η άλωση της Τροίας, η τραγική μοίρα της ένδοξης δυναστείας του Πριάμου, η ταπείνωση των γυναικών των ηττημένων, ο απάνθρωπως θάνατος ενός αθώου παιδιού

Ο Τρωικός Πόλεμος τελειώνει με το στεφάνι του νικητή στην κεφαλή των Ελλήνων. Στο έργο του Ευριπίδη όμως, όπου όλα τα «γνωστά» και τα παγιωμένα τίθενται υπό εξέτασιν, ένας υπέροχος ύμνος ανθρωπιάς υψώνεται φορτώνονται στων Αχαιών τα πλοία».

Οι Έλληνες βιαιοπραγούν, βεβηλώνουν, λεηλατούν. Ανάμεσα στα νέα τους αποκτήματα και οι γυναίκες της Τροίας περιμένουν να φορτωθούν, ως ζωντανό λάφυρο, στα καράβια που θα τις ταξιδέψουν για πάντα μακριά από τη γενέθλια γη. Η πιστή γυναίκα του Έκτορα Ανδρομάχη με το μικρό της γιο Αστυάνακτα, η καταραμένη να βλέπει το μέλλον ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα, η τραγική γερόντισσα βασίλισσα της Τροίας Εκάβη και οι παρακόρες τους, ανίκανες να αντιδράσουν στο κακό που τις βρήκε και με μοναδική παρηγοριά το θρήνο αποχαιρετούν την πόλη τους και επιβιβάζονται στα πλοία των εχθρων
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΛΑΩΝ


Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2008

Α' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ- ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διημερου ‘Α Πανελληνιου Συνεδρίου και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ με θέμα <Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση >.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγειας και Κοινωνικης Αλληλεγγυης κ. Γιώργου Πατούλη, με στόχο την ανάδειξη του εθελοντισμού και της δυναμικής συνεισφοράς του στη συνοχή των τοπικών κοινωνιών και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στη προώθηση του εθελοντικού κινήματος .
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ κ . Ιερώνυμος ‘Β ,ο Υπουργός Υγειας και Κοινωνικης Αλληλεγγυης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές καθώς εκπρόσωποι εθελοντικών κα μη κυβερνητικών οργανώσεων ,οι οποίοι και βραβεύτηκαν για την εθελοντική τους δράση και πρόσφορα .
Κατά τη συνεδριάσει με θέμα .Κοινωνικός Εθελοντισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση, κύριος ομιλητής ηταν ο Δήμαρχος του Δήμου Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης .

Το κοινό που παρακολούθησε συνολικά και τις δυο ημέρες το συνέδριο ξεπέρασε τα 1500 άτομα .
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντισμού θα πραγματοποιηθεί μέσα του 2009.

ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ

Πάνω από 1500 άτομα απόλαυσαν τη Κυριακή το βράδυ στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιωτης το Δημήτρη Μπάση και το επιτελείο του .
Κάτω από το φώς της ημισέληνου και με μια μοναδική ατμόσφαιρα που πρόσφερε με τα υπέροχα τραγούδια του ο Δημήτρης Μπάσης και σε συνδυασμό με την πανέμορφη θεά που εχει το Επιδαυριο Θέατρο Βλαχιωτη οι θεατές πέρασαν μια υπέροχη βραδιά.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης << ΔΗΜΗΤΡΑ>>κ. Δαβάκης Αθανάσιος, ο Αντινομάρχης κ. Φωτεινάκος Γεωργιος , ο Δήμαρχος Σκαλας κ. Γρυπιώτης Ιωαννης ,και φυσικα ο Δήμαρχος Ελους κ. Μανωλάκος Μιχάλης, τον οποίον και ευχαριστούμε για την επιλογή στο να φέρει έναν άξιο εκφραστή του Ελληνικού τραγουδιού.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΑΣΗ ΣΤΟ ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Φώτα του πολιτισμού που έδωσαν οι αρχαίοι Ελληνες σε όλο το κόσμο μέσα από βίντεο. Δεν λέγω το ρητό<< Πάς μη Έλλην βάρβαρος >>αλλα αυτή είναι η πραγματικότητα.ΦΙΛΗΣΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Η ονομασία προέρχεται απο την αρχαιότητα, απο Αχαιό στρατηγό με το όνομα Φιλήσιος, όπου έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.Επί Τουρκοκρατίας εσημείωσε κάποια ακμή και είχε χρησιμεύσει ως έδρα και διαμονή του επισκόπου Ελους. Ο επίσκοπος Ελους Ανθιμος (Σκαλιστήρης) το νίτρον που έστελνε εις τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας το ελάμβανε απο τα ορυχεία που ήταν πλησίον του χωριού. Ο σημερινός ενοριακός ναός εκτίσθη επι των εριπείων του παλαιότερου που είχε ανεγερθεί το 1300 μΧ. Εις το εσωρερικό του ναού και επάνω απο την θύραν ήσαν γραμμένα τα εξής¨+Αρχιερατεύοντος του Επισκόπου Ελους Κυρίλλου...έτη (σωτ)ρίω W (=1800). Δια χειρός Παναγιώτου οικονόμου Κουλιδά. Ο Κουλιδάς κατά τον Κ.Ζησίου(σύμμικτ.σ.9) ήταν ο κατασκευαστής των οικτρών εικόνων του Ναού
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ-ΦΙΛΗΣΙ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ< 2>

Τις βάσεις προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να εξελιχθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα βάζει το υπουργείο Εσωτερικών με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στόχος του η αποκέντρωση και η μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οι δήμοι υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 60% και οι νομαρχίες κατά 70% περίπου.

Το μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει η χώρα να χωριστεί σε υπερνομαρχίες οι οποίες θα μετονομαστούν σε διοικητικές περιφέρειες. Επικεφαλής θα είναι ο αιρετός περιφερειάρχης, ο οποίος είτε θα εκλέγεται άμεσα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου είτε έμμεσα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το θέμα αυτό η ΕΝΑΕ ζητά την άμεση εκλογή του περιφερειάρχη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αντίθετη άποψη. Οι νομάρχες θα εξακολουθούν να υφίστανται ως αιρετοί διοικητές των νομαρχιακών διαμερισμάτων που θα απαρτίζουν κάθε υπερνομαρχία.

Αλλαγές
Οι περιφέρειες από 13 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 7-10. Θα εξακολουθούν να διοικούνται από τους περιφερειάρχες οι οποίοι θα ορίζονται από την κυβέρνηση.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μειωθούν αισθητά. Από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν περίπου 400 με 450 δήμοι. Για ελάχιστες κοινότητες με ιστορική σημασία μελετάται το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως έχουν.

Για τις υπερνομαρχίες το νούμερο θα κυμανθεί μεταξύ 15 με 20, από τις 54 που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εθνικό χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει μέχρι και 17 νέες υπερνομαρχίες και μέχρι 400 δήμους. Το σχέδιο προβλέπει και μείωση των κοινοτήτων της Αττικής οι οποίες θα συνενωθούν σχηματίζοντας δήμους. Μάλιστα η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για συνενώσεις μεταξύ δήμων της Αττικής όπου μπορεί, για παράδειγμα, ο μεγάλος δήμος της Κηφισιάς να απορροφήσει τη μέχρι πρότινος κοινότητα της Εκάλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας θα το θέσει σε δημόσιο διάλογο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος τις επόμενες εβδομάδες. Ο διάλογος μεταξύ των υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ εκτιμάται ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί, με βασική προϋπόθεση να έχουν λυθεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός. Τον όρο αυτόν η ΚΕΔΚΕ τον θεωρεί απαράβατο προκειμένου να εμπλακεί στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο σκοπός του κ. Παυλόπουλου είναι το θέμα της αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του με τη δημιουργία των υποδομών για να μην προκληθούν τα ίδια προβλήματα με τον πρώτο Καποδίστρια.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας να εφαρμοστεί από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010. Ωστόσο, αν κάποια προβλήματα δεν λυθούν άμεσα, όπως τα οικονομικά, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος των νέων δήμων μέσα στο κράτος, δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις εκλογές του 2014. Αυξημένες αρμοδιότητες, δικαίωμα παρέμβασης σε τοπικά ζητήματα και μεγάλη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια θα έχουν οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2.»

Εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Τις αρμοδιότητες αλλά και τους απαραίτητους πόρους θα τους εκχωρήσουν στους ΟΤΑ τα υπουργεία. Για παράδειγμα, οι νέοι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι για το οδικό δίκτυο, εκτός από τις εθνικές οδούς. Παράλληλα θα είναι οι υπεύθυνοι για την προνοιακή πολιτική των πόλεών τους που έχει να κάνει με τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ αλλά και την Πρωτοβάθμια Υγεία. Ηδη το μοντέλο δοκιμάζεται στο Δήμο Αθηναίων όπου μετατρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τα δημοτικά του ιατρεία σε πολυϊατρεία. Ταυτόχρονα οι δήμαρχοι θα έχουν την ευθύνη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το περιβάλλον, το πράσινο, τη διαχείριση των υδάτων και τους κοινόχρηστους χώρους.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τη μεταβίβαση των πόρων ως μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς γνωρίζει ότι πολλά κονδύλια που γράφονται στους προϋπολογισμούς των υπουργείων είναι υπέρογκα και χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς από τους οποίους αναφέρονται. Οι δήμαρχοι, ωστόσο, ζητούν τα ίδια κονδύλια με αυτά των υπουργείων, θέμα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι πάντως ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για αποκέντρωση από όλα τα κόμματα, γεγονός που θα βοηθήσει τον «Καποδίστρια 2» να λειτουργήσει χωρίς πολλά προβλήματα.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=47537

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008

ΟΙ ΑΠΑΙΧΤΟΙ


Θεατρική ομάδα Γλυκοβρυσης <<ΟΙ ΑΠΑΙΧΤΟΙ>> όνομα και πράμα που λέει ο λαός μας .
Είναι μια προσπάθεια των παιδιών της Γλυκόβρυσης στο να προβάλουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο σε αυτή τη μικρή ηλικία και να διασκεδάσουν εμάς τους μεγαλύτερους .Είναι μια προσπάθεια που κάνουν ο Ηλίας Παρασκευόπουλος, ο Θανάσης Παπαδημητρίου και η Ματίνα Καλκούνη στο να στραφούν τα νέα παιδιά στο καλλιτεχνικό χώρο( θέατρο, χορός, μουσική).
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και το δάσκαλο τους για όλη αυτή τη προσπάθεια που κάνουν ,και η ιστοσελίδα μας θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κάνουν .Δείτε μερικές φωτογραφίες από τη πρόβα που έκαναν στο Επιδαύριο θέατρο Βλαχιώτης εν όψει της σημερινής παράστασης 8 /08/2008.
ΟΙ ΑΠΑΙΧΤΟΙΕΣΒΗΣΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Έσβησε η πυρκαγιά στη Καλλιθέα Λακωνίας ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων που συμμετείχαν στη πυρόσβεση,που λόγο του δύσβατου της περιοχης είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να διανοίξουν δρόμο τα χωματουργικά μηχανήματα για να φτασουν πεζοπόρα τμήματα κοντά στο τόπο της φωτιάς και να αναγκαστούν να συνδέουν μάνικες που το μήκος τους έφτανε τα οχτακόσια μέτρα .Στο τόπο της πυρκαγιάς έχουν παραμείνει δυνάμεις Πυροσβεστικής υπηρεσίας για τυχόν αναζωπυρώσεις
Δείτε το βίντεο απο το μέτωπο της φωτιάς απο τον ΡΑΜΠΟ του Δήμου Σκάλας


ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε περί της 4:30 στη δ.δ. Καλλιθέας του Δήμου Γερονθρών σε δύσβατη περιοχή .

Στο τοπο της πυρκαγιας κατέφθασαν ισχυρές δυναμεις της Πυροσβεστικης, αγροτικά οχήματα με βυτία νερού ,χωματουργικά μηχανήματα η ομάδα πυρόσβεσης του Δήμου Σκάλας με το πυροσβεστικό όχημα και το βυτιοφόρο ,αλλα λόγω του δύσβατου της περιοχης δεν μπορούν να φτάσουν στην εστία της φωτιάς

Στο τοπο της πυρκαγιας έφθασαν αμέσως τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ,και κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς σε συνδυασμό με την πτώση του άνεμου

Τα χωματουργικά μηχανήματα κάνουν διανοίξεις δρόμου για να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να φτάσουν κοντά στη φωτιά ,καθότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα μετά τη δύση του ήλιου σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις νερού.

Στο τοπο της πυρκαγιας είναι ο νομάρχης Λακωνίας κ Φούρκας Κωνσταντίνος και συντονίζει το έργο κατάσβεσης .


Προς ενίσχυση, έφθασαν, πεζοπόρα ,τμήματα από την σχολή πυροσβεστικής Τρίπολης


ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

ΧΙΡΟΣΙΜΑ 6-08-1945

Ήταν 08:15 (02:15 ώρα Ελλάδος) το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 όταν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο που έφερε το όνομα Ενόλα Γκέι έριχνε στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, για πρώτη φορά στην ιστορία, ατομική βόμβα ουρανίου.Η βόμβα που έφερε το όνομα "Αγοράκι" (Λιτλ Μπόι) σκόρπισε το θάνατο και προκάλεσε τεράστια καταστροφή.

Άμεσα σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι ενώ καταστράφηκε περίπου το 69% των οικοδομημάτων της πόλης. Στους επόμενους μήνες άλλοι περίπου 60.000 άνθρωποι απεβίωσαν από τραύματα ή από την έκθεση στη ραδιενέργεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 60% επί του συνόλου των θανάτων οφειλόταν στην θερμοκρασία που προκλήθηκε από την έκρηξη της βόμβας ("ακαριαία ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος"), το 20% από μηχανικό τραυματισμό που προκάλεσε το ωστικό κύμα (η έκρηξη καθ΄αυτή) και το υπόλοιπο 20% οφειλόταν στην ραδιενέργεια. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλές ακόμα χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου. (Melinda Meade & Robert J. Earickson: Medical Geography, Guilford Press, 2000, σ.202).Το κοντινότερο στο σημείο της εκρήξεως όρθιο κτήριο χαρακτηρίσθηκε «Θόλος Genbaku» ή "Ατομικός Θόλος" και βρίσκεται στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα όπου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα χιλιάδες ανθρώποι συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τα θύματα μίας επίθεσης η οποία δεν ήταν αναγκαία αλλά και για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα.Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ62η επέτειος της ΧιροσίμαΗ πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας, φιλειρηνικές οργανώσεις, και χιλιάδες κόσμου, επαναβεβαίωσαν σήμερα την αντίθεσή τους στα πυρηνικά όπλα, με την ευκαιρία της 62ης επετείου από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα, κατά τον οποίο χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού 140.000 άνθρωποι στις 6 Αυγούστου 1945.Περίπου 45.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μέσα σε απόλυτη σιωπή στις 08.15 (02.15 ώρα Ελλάδος), την ακριβή ώρα που εξερράγη η βόμβα Α πάνω από τη Χιροσίμα."Η αποφασιστικότητά μου να εμποδίσω την επανάληψη μίας παρόμοιας τραγωδίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ", τόνισε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στην ομιλία του."Επαναλαμβάνω την υπόσχεσή μου να τηρήσω στο ακέραιο τις τρεις αντιπυρηνικές αρχές", βάσει των οποίων στην Ιαπωνία απαγορεύεται η κατασκευή, κατοχή ατομικών όπλων, ή η υποδοχή στο έδαφός της τέτοιων εξοπλισμών, πρόσθεσε ο Άμπε.Πέρυσι, μέλη του περιβάλλοντος του συντηρητικού πρωθυπουργού είχαν υπαινιχθεί πως θα ήταν πρόσφορο να εξετασθεί το ενδεχόμενο να κατέχει πλεον κι η Ιαπωνία ατομικά όπλα, έπειτα από τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα.Κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης, ο φιλειρηνιστής δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα κατήγγειλε τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, κατονομάζοντας σαφώς τις ΗΠΑ."Τα ανθρώπινα όντα βρίσκονται ακόμη υπό την απειλή της καταστροφής διότι ένας μικρός αριθμός από οπισθοδρομικούς ηγέτες στρέφουν την πλατη τους στην πραγματικότητα της ατομικής βόμβας και στα μηνύματα των επιζώντων", τόνισε."Η Ιαπωνία οφείλει να πεί όχι στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία είναι ξεπερασμένη και σφαλερή", πρόσθεσε ο Ακίμπα.
http://www.provoles.de/content/view/459/29/lang,el/Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Wikipedia

Τρίτη, 5 Αυγούστου 2008

ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΜΑΛΑΜΑ


Έγινε και αυτό στο Ελλαδιστάν, αναχώρησε το πλοίο DALIANA από την Σαντορίνη χωρίς το Καπετάνιο Ύστερα από 40 λεπτά ανακάλυψαν ότι έλειπε ο Καπετάνιος και γύρισαν να τον πάρουν .Δεν τον άφηναν τον άνθρωπο στο νησί να γλεντήσει και να τον έπαιρναν στο επόμενο δρομολόγιο ,έτσι κι’ αλλιώς ο καιρός ηταν καλός την να τον κάνουν το Καπετάνιο (Ο καλός ο Καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται)

ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η ίδρυση του ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους και την ονομασία του οφείλει εις τον ομόνυμον βυζαντινόν χωροδεσπότην (ΒΛΑΧΙΏΤΗ)΅.Η θέση του ήτο το σημερινό Παλιοβλαχιώτη και τη διαλεξαν οι κάτοικοι διότι ήταν πλεονεκτική α)είχε άφθονα πηγαία ύδατα β)απο εκεί διήρχετο η κεντρική οδός Σπάρτης Μον/σιας δια Γραμμούσης -Μυρτιάς γ)ήταν μακριά της πεδιάδας όπου ενδημούσε η επάρατος τότε ελονοσία. Εδέχθη τον εποικισμόν των Αλβανών όπως δείχνουν τα τοπωνύμια (ταβέρνιζα-ντούκιζα-μπάλκιζα κλπ)Τα σύνορα του ήταν τα εξής:απο ασπρόχωμα έως το αλώνι το Μιχελέικο, εις τας μεριχάς,εις τα μελίσσια του Γιαννάκη του Μιχέλου,εις τον παλαιόν βορόν του χωρίου, εις την μάνδραν του κεμίζου, εις τον λινόν του ρουφογελά, εις την μερίκενα,εις τις μουριές του Αχμέτ,εις το παλαιόχανον,το περιβόλι εις του μεμήση, εις την αγίαν Κυριακήν , εις το ντεντέικο περιβόλι, εις του φασουλά,εις τη βάγια,εις του Αλεποχωρίου τη χούνη,εις το κεφάρι και σμίγει πάλι εις το ασπρόχωμα.Εχει γη 20.000 στρέμματα .2.000στρέματα δια αμπελώνες σταφίδας,συκέας και μουριάς.Τους τελευταίους χρόνους δούλευον 60 ζευγάρια τα περισσότερα των Γερακιτών. Το ήμιση εκ του όλου της γης είναι ιδιοκτησια των Γερακιτών του μοναστηρίου της Ελώνης και και λοιπών.Σπίτια εντοπίων 68,Γερακιτών 36 σύνολον 102.Ολα εκάησαν απο τον Ιμπραήμ.Αλλά απο τον Ιμπραήμ το 1825 εκάησαν ακόμη και τα σιτηρά και τα δένδρα.Επίσης συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι: Ζωίτσα Αντώνη,Τζανέτος Κοντογιάννης,Αναστάσιος υιός Σίσηπα,Αναστασούλα Σίσηπα,Αναστασούλα Χρήστου Σίσηπα,επειδή δεν πρόφθασαν να φύγουν στα ορεινά.Εις τους νοτίους πρόποδας του λόφου Προφήτης Ηλίας υπήρχε το ονομαστό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου. Επι τοιχογραφίας του Αγίου Γεωργίου φέροντος επι της ασπίδος αστέρα εν μέσω ημισελήνου υπήρχεν η επιγραφή ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΣΟΡΙΤΗΣ.Επίσης υπεράνω της θύρας του ιερού του ναίσκου Αγίου Νικολάου η εξής επιγραφή εις στίχους τριμέτρους ιαμβικούς ΚΤΗΤΟΡΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΤΟΥΔΕ CΩΤΕΡ ΚΩ (ΝC)Τ(Α)ΝΤ(ΙΝΩ) ΠΑΡΑCΧΕ ΛΥCΙΝ ΠΤΑΙCΜΑΤΩΝ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ-ΦΙΛΗΣΙ

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ


Το πείραμα του αιώνα. CERN

ΕΠΙΔΑΥΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ .ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Μαμά βγηκα με τους φίλους μου.
Πήγα σε ένα παρτυ και θυμήθηκα αυτό που μου είχες πει, να μην πιω αλκοόλ.
Μου είχες ζητήσει να μην πιω επειδή θα έπρεπε να οδηγήσω μετά,
έτσι ήπια ένα αναψυκτικό. Ήμουν υπερήφανη για μένα, γιατί
είχα ακούσει αυτό που τόσο γλυκά με είχες συμβουλεύσει πριν φύγω, να μην πιω αν πρέπει να οδηγήσω, σε αντίθεση με αυτό που μου έλεγαν οι φίλοι μου.
Έκανα τη σωστή επιλογή η συμβουλή σου ήταν η σωστή.
Όταν το παρτυ τελείωσε όλοι μπήκαν στα αυτοκίνητα τους χωρίς να
είναι σε θέση να οδηγήσουν. Εγώ πήρα το αμάξι μου ήμουν σίγουρη ότι ήμουν καθαρή
Δεν μπορούσα να φανταστώ μαμά αυτό που με περίμενε...
Τώρα είμαι εδώ ξαπλωμένη στην άσφαλτο και ακούω ένα αστυνομικό
να λέει «το παιδί που προκάλεσε το δυστύχημα ήταν μεθυσμένο».
Μαμά η φωνή του ακούγεται τόσο μακρινή.
Το αίμα μου είναι παντού στην άσφαλτο και εγώ προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να μην
κλάψω.
Ακούω τους γιατρούς να λένε ότι αυτή η κοπέλα δεν θα τα καταφέρει.
Είμαι σίγουρη ότι το άλλο παιδί που οδηγούσε δεν το είχε καν φανταστεί
όταν έτρεχε τόσο πολύ.
Στο τέλος αυτός είχε αποφασίσει να πιει και εγώ τώρα πρέπει να πεθάνω.
Γιατί το κάνουν αυτό μαμά ? Αφού ξέρουν ότι θα καταστρέψουν ζωες ?
Ο πόνος που νιώθω είναι σαν να με καρφώνουν χιλιάδες μαχαίρια.
Πες στην αδερφή μου να μην φοβηθεί, στο μπαμπά να είναι δυνατός, κάποιος έπρεπε να πει σε αυτό το παιδί ότι δεν έπρεπε να πιει αν θα οδηγούσε.
Ίσως αν του το έλεγαν οι δικοί του όπως έκανες εσύ τώρα να ήμουν ζωντανή...
Η ανάσα μου γίνετε όλο και πιο αδύνατη και αρχίζω να φοβάμαι μαμά…
Αυτές είναι οι τελευταίες μου στιγμές και είμαι τόσο απελπισμένη.
Θα ήθελα τόσο να σε αγκαλιάσω μαμά...και να σου πω πόσο σε αγαπαώ
Σε αγαπαώ μαμά... .αντίο !!! ''
Αυτές οι λέξεις γράφτηκαν από μια δημοσιογράφο που ήταν παρών σε ένα δυστύχημα.
Η κοπέλα ενώ πέθαινε ψυθιριζε αυτές τις λέξεις η δημοσιογράφος τις έγραφε σοκαρισμένη.
Η ίδια δημοσιογράφος άρχισε μια εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Φρικιαστικό έγκλημα με μία νεκρή που συνεχίστηκε με τον τραυματισμό 4 ατόμων και την αρπαγή περιπολικού έγινε στις 7 απόψε στο Βούρβουλο Σαντορίνης.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία ένας Έλληνας 31ετών από την Αλεξανδρούπολή που εργαζόταν ως μάγειρας σε κατάστημα στο Ημεροβίγλι σκότωσε μετά από καυγά με μαχαίρι την 25χρονη σύντροφό του, δασκάλα στο Ακρωτήρι, από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την αποκεφάλισε και περιφερόταν στο χωριό με το κεφάλι και το μαχαίρι στα χέρια.
Στο σημείο έφθασε περιπολικό της αστυνομίας με οδηγό αστυφύλακα και συνοδό έναν δόκιμο οι οποίοι τον κάλεσαν να παραδοθεί. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία ο δράστης προσποιήθηκε ότι ήθελε να παραδοθεί και πλησίασε τον αστυνομικό που ήταν έξω από το περιπολικό και τον σημάδευε αλλά ξαφνικά προσπάθησε να τον σφάξει με το μαχαίρι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο στόμα.
Ο αστυνομικός πέφτοντας στο έδαφος τον πυροβόλησε 4 φορές με αποτέλεσμα να τον βρουν 3 σφαίρες στο θώρακα και μία στο συκώτι. Παρ΄όλα αυτά ο δράστης μπήκε στο περιπολικό με το οποίο προσπάθησε να διαφύγει.
Σε μικρή απόσταση έπεσε πάνω σε μοτοποδήλατο που επέβαιναν δύο γιατρίνες οι οποίες κάνουν το αγροτικό τους στο κέντρο υγείας Θήρας με αποτέλεσμα να τις τραυματίσει σοβαρά.
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου άλλα περιπολικά τον εγκλώβισαν, εμβόλισαν το περιπολικό που οδηγούσε ο δράστης και οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.
Ο δράστης ο οποίος είναι βαρύτατα τραυματισμένος, οι δύο γιατρίνες εκ των οποίων η μία είναι επίσης πολύ σοβαρά και ο αστυνομικός μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 στο ΚΑΤ της Αθήνας.
http://www.news247.gr/a/4!56867