Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ , ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙΝΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ.

Γράφει ο "ακομμάτιστος"


ΝΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΦΥΛΑΞΗ :
Σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
Την ώρα που οργιάζει η εγκληματικότητα και ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει το βράδυ έξω.
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι διαχρονικό, σε αντιδιαστολή μάλιστα με αυτά που δεν γίνονται για την ασφάλεια του απλού πολίτη, ο οποίος βιώνει το αίσθημα της ανασφάλειας που μέρα με τη μέρα προσλαμβάνει διαστάσεις τραγικές.
Από τη πλευρά μας ---και εδώ θέλουμε και τη δική σας γνώμη--- θεωρούμε πως αυτή η τραγική για τον τόπο κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος. Στο κάτω- κάτω τι παραπάνω είναι αυτοί όλοι οι μασκαράδες από τον λαό που ζητάει απεγνωσμένα ασφάλεια. Εκεί αναλώνονται όλες οι μορφές της αστυνομίας για τη φύλαξή τους , από αντιτρομοκρατική , υπηρεσία ασφάλειας υψηλών προσώπων , αστυνομικά τμήματα κλπ. Και οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τη φύλαξή τους ανέρχονται σε χιλιάδες. Και η λίστα κατ’ έτος όλο και εμπλουτίζεται. Εδώ θα δείτε και άτομα τα οποία δεν χρήζουν ιδιαίτερης ασφάλειας και φύλαξης και όμως έχουν καταφέρει ν’ αποσπάσουν απ’ το κράτος κι απ’ τη φύλαξη του πολίτη , ένα ικανό αριθμό αστυνομικών που τους χρησιμοποιούν εκτός της φύλαξής τους, ακόμα και σαν υπηρετικό προσωπικό!
Εκτός από τους πολιτικούς και τους βουλευτές που ορισμένοι απ’ αυτούς απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών πέραν του κανονικού, υπάρχουν κι αστυνομικοί για τη φύλαξη προσώπων όπως : πρέσβεις, εκδότες, δημοσιογράφοι , επιχειρηματίες, τραπεζίτες, δικαστικοί αλλά και άσχετα πρόσωπα επώνυμα σε διάφορους χώρους!
Ενδεικτικά θα σας αποκαλύψουμε κάποια ονόματα και όπου δίπλα στ’ όνομά τους θα αναφέρουμε και τον αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται για χάρη τους.

Απολαύστε τους και Δοξάστε τους :

Αγγελόπουλος Θόδωρος (2), Αγγελοπούλου Γιάννα(5), Αναγνωστόπουλος Θόδωρος (2), Αράπογλου(2), Αρχιεπίσκοπος (5), Σίφης Βαλυράκης (3), Βαρδινογιάννης Γιώργος (6) !!! , Βαρδινογιάννης Βαρδής (2), Γεννηματά Φώφη (2), Γκαργκάνας (2), Χ. Γκελεστάθης (2)!!, Γρίβας (2), Νικ. Ευαγγελάτος (2), Ζολώτα (χήρα Ξενοφώντα) 2!!, Νικ. Κακαουνάκης (2) !!, Καραπαναγιώτης (2), Σπύρος Καρατζαφέρης (2) !!, Κεδίκοκγλου Ρωμίλος (4) !!, Σ. Κόκκαλης(2) , Κόκκινος Β.(2), Μίνωας Κυριακού (6) !!!, Κωστόπουλος Ι. (2), Χρ. Λαμπράκης (3), Γ. Λιάγκας (3) !!!, Δημ. Λιάνη(3)!!!, Αλ. Λυκουρέζος (2), Ευ. Μαλέσιος(2), Ντόρα Μητσοτάκη-Κούβελου (8), Θ. Μπίρμπος (2), Γ. Μπόμπολας (2), Φ. Μπόμπολας (2), Γρ. Νασιάκος (5) !!!, Ντέμης Νικολαΐδης (2) !!!!, Γ. Παλαιοκρασσάς(2), Αννα Παναγιωταρέα (2)!!!, Π. Παναγιωτόπουλος (4)!!, Παπαγγελόπουλος (2), Γ. Πατέρας (2), Α. Πειρατικός (2), Μ. Πειρατικός (2), Ν. Πειρατικός (2), Γ. Πέτσος (2), Πρετεντέρης (2)!!!, Γ. Προβόπουλος (2), Δ. Ρίζος (2) !!, Γ. Ρωμαίος (2), Σάλλας (2), Έλλη Στάη (2) !!, Φ. Συρίγος (2)!!, Μαρία Τζαβάρα (2)!, Γ. Τράγκας (4) !!!, Τσοτσορός (2), Δημητρούλα Υφαντή (2) !, Παναγ. Φασούλας (2)!!, Ν. Χατζηνικολάου (2) !!!, Χριστοφοράκος (2), Μιχ. Χρυσοχοΐδης (6) !!!!!, Στ. Ψυχάρης (του Βήματος) 2 !!! και άλλοι πολλοί λιγότερο γνωστοί.
cretanpatriot

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Σε νέα κοροϊδία των αγροτών προέβη το Υπουργείο Γεωργίας με την δήλωση στην Τρίπολη του Υπουργού Γεωργίας Κου Χατζηγακη ότι θα δοθεί αποζημίωση στους παραγωγούς εσπεριδοειδών 4ο ευρώ ανα στρέμμα το οποίο ερμηνεύεται σε ο.7ο λεπτά ανα δένδρο για τις ζημιές του 2008 την στιγμή που κάθε δένδρο έχασε από την πτώση των καρπών λόγω των πολλών βροχοπτώσεων από 10 έως 20 κιλά πορτοκάλια που μεταφράζεται σε μέσο όρο απώλεια εισοδήματος 4-5 ευρώ το δένδρο Από αυτό φαίνεται ότι οι αγρότες μας γνωρίζουν την απλή αριθμητική σε αντίθεση με ΑΛΛΟΥΣ που είτε δεν γνωρίζουν η δεν θέλουν να γνωρίζουν
nafplios2009

Αθηνα Οικονομακου

Το χασαμε το κορμι πατριωτη!Ψιψιψινια-Κοκοψοψαρα!Αν τα λεγόμενα της σε αυτήν τη συνέντευξη δεν ήταν εξίσου… ενδιαφέροντα με τις φωτογραφίες της, οι λέξεις σε σύγκριση με την εικόνα της ίσως να παρέπεμπαν στο «μπλα, μπλα, μπλα…» που λέει ως πρωταγωνίστρια πρόσφατου διαφημιστικού!Ψιψιψινια-Κοκοψοψαρα!Στην περίπτωση της ανερχόμενης ηθοποιού Αθηνας Οικονομακου, όμως, δεν ισχύει αυτό, όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, σε μια από τις πρώτες «εξομολογήσεις» της.
Αθηνά, πού και πότε γεννήθηκες;
«Γεννήθηκα στην Αθήνα, στις 6-3-1986, αλλά μεγάλωσα στη Σκάλα Λακωνίας».
Πότε αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;
«Ανέκαθεν είχα την τρέλα. Την τρέλα… Εννοώ ότι μου άρεσαν τα καλλιτεχνικά -χορός, μουσική, τραγούδι, υποκριτική- όλα. Αλλά εκεί που μέναμε, δεν είχα πολλές δυνατότητες γενικότερα και, στα 17μισι -καθώς έχω κερδίσει χρονιά- έφυγα, πέρασα στο Πανεπιστήμιο, στο Γεωπονικό, εδώ στην Αθήνα, και ήρθα…»
Γεωπονικό;..
«Ναι. Άσχετο, βέβαια, ως επιλογή… Δεν ήταν το όνειρο μου».
Και μετά;
«Ήρθα εδώ (σ.σ. στην Αθήνα) και, στο δεύτερο έτος, έμαθα ότι άνοιγε η κεντρική σκηνή της κ. Ντενίση κι ότι είχε πολύ μιούζικαλ -χορό, τραγούδι- που με ενδιέφερε πάρα πολύ. Κι επειδή μου άρεσε η ιδέα, πήγα, γράφτηκα και τελείωσα τον Ιούνιο του 2007».

Πρώτη δουλειά σου ήταν το «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο». Κοινά χαρακτηριστικά με τη μαθήτρια που υποδύεσαι;
«Ότι είναι πολύ δυναμικό άτομο η Δόμνα (σ.σ. έτσι λέγεται η… άτακτη μαθήτρια). Κατά τ’ άλλα, αυτούς τους έρωτες με τους καθηγητές δεν τους είχα ποτέ (σ.σ. χαμογελάει), δεν έτυχε… Τώρα, όσον αφορά στις επιτυχίες στα αγόρια, εντάξει, όσο να ’ναι όπως οποιαδήποτε κοπέλα τα ίδια είχα κι εγώ. Αυτό είναι ένα κοινό, συν το ότι είναι πολύ δίκαιη κοπέλα. Επιβάλλει τη δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς. Και για τις υπόλοιπες μαθήτριες, και για τον εαυτό της, αλλά και σε άλλα θέματα, ακόμα κι αν δεν την αφορούν».
Ένας ρόλος που μελλοντικά θα ήθελες πολύ να παίξεις;
«Επειδή φυσιογνωμικά δεν μου ταιριάζει και, γενικά, από τους καθηγητές στη σχολή είχα καταλάβει ότι δεν πίστευαν ότι μπορώ να το κάνω -επειδή είμαι χαριτωμένη και πιο γλυκιά - μου αρέσει πολύ το τελείως αντίθετο, να παίζω το… πολύ κόντρα. Δραματικό, τραγωδία περισσότερο, που όσο προσπάθησα, νομίζω ότι τα πήγα πολύ καλά, αν και για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Δεν το περίμενα».


Για του χρόνου τι… ετοιμάζεις;
«Ακόμα δεν έχω συζητήσει τίποτα. Απέξω - απέξω έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά ακόμη δεν έχω ιδέα».
Κωμωδία ή δράμα;
«Νομίζω δράμα θα είναι. Αλλά δεν ξέρω ακόμη, τίποτα δεν είναι σίγουρο άλλωστε».
Αγαπημένοι σου ηθοποιοί, Έλληνες και Ξένοι; Ένας άνδρας και μια γυναίκα, αντίστοιχα…
«Ελληνίδα, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ξένη η Τζούντι Φόστερ. Από άνδρες θα πω το… κλασσικό, Τζόνι Ντεπ, κι από Έλληνες… Μαρκουλάκης».

Αγαπημένη ταινία;
«Χωρίς να θεωρώ τις υποκριτικές φοβερές, αλλά επειδή την έβλεπα από μικρή κι έκλαιγα συνέχεια γιατί ήταν η αγαπημένη μου, μου έχει μείνει ο Τιτανικός».
Θα ήθελες να «συνδέσεις» το όνομα σου με σινεμά, θέατρο ή τηλεόραση;
«Θα ήθελα να το συνδέσω με το θέατρο, αλλά είναι πιο εύκολο με τα άλλα δύο».
Ένα… τρελό κι απίθανό «σκηνικό» που έχεις να θυμάσαι από τη σύντομη -μέχρι στιγμής- πορεία σου στην υποκριτική;
«Θα πω μια τρελή… χαρά, που πήρα όταν έμαθα ότι με πήραν στο Δεληγιάννειο. Είχα πάει με δύο φίλους μου -ένα αγόρι και μία κοπέλα- για οντισιόν, αλλά ήξερα ότι τον ένα ρόλο, της όμορφης κοπέλας του σχολείου, τον είχαν βρει ο κ. Ρώμας και η κ. Χατζησοφιά κι έψαχναν το ρόλο της χοντρούλας, για την οποία είχε έρθει η φίλη μου. Πηγαίνοντας εκεί, εγώ ήμουν… κομμάτια -σχεδόν κοιμισμένη- καθώς είχαμε μόλις φύγει από τη σχολή, κι απλά πήγα να αφήσω βιογραφικό. Δεν πίστευα σε καμία περίπτωση ότι θα με πάρουν. Με το που πήγαμε μέσα, μου λένε ότι το ρόλο της παχουλής τον έχουμε βρει, αλλά μπορεί να μας κάνεις για Δόμνα (σ.σ. της όμορφης, δηλαδή)! Κι, εκείνη την ώρα, έγινε το δοκιμαστικό και υποτίθεται ότι τους έλυσα τα χέρια! Μετά, θυμάμαι, είχε έρθει ένας φίλος να μας πάρει από την οντισιόν, και στο δρόμο -επειδή είχα μιλήσει με την κ. Ντενίση και ήξερε ότι πήρα το ρόλο- επικρατούσε… πανικός! Ουρλιαχτά και τέτοια, γιατί ήταν μη αναμενόμενο να με πάρουν. Ξετρελάθηκε όλη η παρέα»!

Η σχέση σου με τα σπορ;
«Παλιότερα έκανα στίβο -άλμα εις μήκος- και βόλεϊ, στη Λακωνία και, μάλιστα, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο είχα πάρει πολλά χρυσά μετάλλια. Στο μήκος. Αλλά δεν συνέχισα λόγω διαβάσματος, αλλά και γιατί δεν μπορούσα να κάνω προπονήσεις, ήταν μακριά το γήπεδο…»
Πλέον;
«Τίποτα, η αλήθεια είναι. Θα ήθελα πολύ και θα ξεκινήσω γυμναστήριο αυτήν τη εβδομάδα (σ.σ. γελάει)! Το έχω πάρει απόφαση».
Τι ομάδα είσαι;
«Ολυμπιακός».
Πως προέκυψε το «αίσθημα» για την ομάδα;
«Αν κι όλοι στην οικογένεια είναι Παναθηναϊκοί κι…αντιολυμπιακοί μπορώ να πω, επειδή οι παρέες μου ήταν όλοι Ολυμπιακοί και μου μάθαιναν διάφορα για την ιστορία της ομάδας, επηρεάστηκα κι έτσι έγινα κι εγώ»!


Πάμε και στη σχέση σου με τους άνδρες. Ωραιότερο και χειρότερο φλερτ που έχεις να θυμάσαι;
«Ωραιότερο είναι να έρθει κάποιος με πολύ ωραίο τρόπο και να μου πει ένα κομπλιμέντο ή ξεκάθαρα αυτό που θέλει. Ότι θέλει το τηλέφωνο μου, ας πούμε, αλλά με ωραίο τρόπο. Δεν μου αρέσουν τα κοινότυπα του στυλ… ξέρεις ότι είσαι πολύ όμορφη ή σου έχουν πει ότι έχεις απίστευτο χαμόγελο; Με έναν τρόπο λίγο γλοιώδη και… φτηνό. Αυτό με εκνευρίζει απίστευτα και μπορεί να αντιδράσω με πολύ άσχημο τρόπο, αν και δεν το θέλω».
Θα σε δουν πολλά… μάτια και πιθανότατα θα θέλουν να ξέρουν. Έχουν «τύχη» αυτήν την περίοδο μαζί σου;
«Αυτήν την περίοδο υπάρχει αγόρι στην καρδιά μου…»

Τι είναι αυτό που εκτιμάς σε έναν άνδρα;
«Την ειλικρίνεια, το σεβασμό απέναντι στο γυναικείο φύλο, που είναι και πιο αδύναμο, και, γενικά, θαυμάζω τους άντρες που είναι προστάτες. Που ξέρεις ότι οποιαδήποτε στιγμή τους χρειαστείς, για οτιδήποτε, θα τους πάρεις τηλέφωνο και θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Να αισθάνεσαι ότι είναι δίπλα σου, στήριγμα».
Αθηνά σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε ότι καλύτερο στο μέλλον!

ΠΑΙΔΕΙΑ


Πολλές φορές μέσω αυτού του blog έχει αναφερθεί ότι δεν φθάνουν οι ενέργειες που κάνει η πολιτεία ή ό Δήμος για να αναβαθμισθεί το επίπεδο μιας περιοχής.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Σκάλας το τελευταίο χρονικό διάστημα κατασκεύασε τα πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο για την ομαλή κυκλοφορία των πεζών και την σωστή εικόνα μιας πόλης.


Έπαψε να υπάρχει η παλαιότερη κατάσταση όπου σε σύνολο τα πεζοδρόμια θύμιζαν καρδιογράφημα. Από δώ και πέρα όμως και εμείς οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι για την συντήρηση του έργου.


Εικόνα όπως αυτή δεν είναι η καλύτερη για τη πόλη μας. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα στάθμευσης, όμως δεν πρέπει και τα πεζοδρόμια να γίνουν θέσεις στάθμευσης, διότι τότε πλέον οι πεζοί πρέπει να καταλάβουν το οδόστρωμα.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ


Το γεφύρι του θανάτου πολύ σύντομα θα χάσει την ονομασία του και θα συμπεριληφθεί στα μνημεία του οδικού δικτύου
. Ο λόγος γίνεται για το γεφύρι του Βασιλοπόταμου στην θέση ΩΜΕΓΑ ,το τσιμεντένιο γεφύρι, όπου έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα και μάλιστα πολλά από αυτά θανατηφόρα.
Στην θέση ακριβώς του γεφυριού
έχει αρχίσει η κατασκευή του νέου με σύγχρονες προδιαγραφές για να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις του κυκλοφοριακού.
Είναι ένα έργο της Νομαρχίας που εδώ και αρκετά έτη μετά από απαίτηση του τότε Νομ. Συμβούλου και νυν Δημάρχου Σκάλας απαίτησε την κατασκευή της νέας γέφυρας. Έτσι ο Νομάρχης χωρίς να ξεχάσει την υπόσχεση του και μετά από πολλά εμπόδια που παρουσιάστηκαν , έφθασε ο χρόνος κατασκευής και σε λίγο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τους ρυθμούς κατασκευής το έργο θα παραδοθεί για χρήση.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο κήπος του Ιπποκράτη


Άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του . Μία ιδέα του Δημάρχου Σκάλας με σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και με μελέτη της γεωπόνου του Δήμου υλοποιείται.
Ο Δημοτικός χώρος στην είσοδο της πόλης της Σκάλας από Σπάρτη, έναντι του Ξενοδοχείου VILLA MOSTRA παίρνει σιγά-σιγά μορφή ενός κήπου διαφορετικού των συνηθισμένων, ο κήπος αυτός θα περιλαμβάνει φυτά που χρησιμοποιούσε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης για θεραπευτικούς σκοπούς. Η χρηματοδότηση έγινε από την Τράπεζα Eurobank EFG .
Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από κάθε πολίτη κάθε σχολείο και κάθε ενδιαφερόμενο, έτσι δημιουργείται και ένας πόλος έλξης επισκεπτών στην πόλη μας.
Πιστεύουμε ότι τέτοια έργα που είναι πρωτοποριακά στην περιοχή μας θα δώσουν διαφορετικό χρώμα στην καθημερινότητα και με τον τρόπο τους θα ενισχύουν την οικονομία της περιοχής.
Σίγουρα τα χρήματα της Τράπεζας θα πιάσουν τόπο καθότι η διαχείριση τους γίνεται με σοβαρότητα εκτίμηση και σεβασμό. Ελπίζουμε η Eurobank EFG να βρεί μιμητές.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Μαυρομιχάλης..

Το όνομα Μαυρομιχάλης αναφέρεται στα μέλη σπουδαίας ηγεμονικής οικογένειας της Μάνης, που διακρίθηκε στον απελευθερωτικό αγώνα του '21 καθώς και στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Περισσότερα από τέσσερις δεκάδες μέλη της θυσιάστηκαν από την εποχή του Ορλώφ (1769) μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους στο βωμό της ελευθερίας.
Για τη καταγωγή των Μαυρομιχαλαίων πολλά κατά καιρούς έχουν γραφεί όπου τίποτα δεν είναι ιστορικά εξακριβωμένο. Εν πρώτοις γίνεται μνεία για την οικογένεια αυτή σε επιστολή του Γενικού Προβλέπτου της Θάλασσας, της Ενετικής Πολιτείας, του Βινιέρου που είχε αναλάβει με τη συμπλήρωση της 17ης εκατονταετηρίδας την διοίκηση του Βασιλείου του Μορέως. Στην επιστολή εκείνη που γράφτηκε στη Πάτρα με ημερομηνία 27 Απριλίου του 1690 αναφέρεται το όνομα της οικογενείας των Μαυρομιχαλαίων από τις ήδη εξέχουσες οικογένειες της Μάνης περί το φρούριο Κελεφά.

Επίσης κατά τη ντόπια λαϊκή παράδοση, όταν οι Τούρκοι διάβηκαν στην αρχή την Ευρώπη από τον Ελλήσποντο το 1340 και κατέκτησαν τη Θράκη κάποιες οικογένειες μεταξύ των οποίων και οι Μαυρομιχαλαίοι κατέφυγαν στο χωριό της Μάνης Άλικα. Εκδιωχθέντες όμως από κει από ισχυρότερες τότε οικογένειες ματοίκησαν στη Τσίμοβα. Κατ΄ άλλη εκδοχή, του καθηγητή Ν. Σαριπόλου, σε επικήδειο λόγο του, στον γιο του Πετρόμπεη, Αναστάσιο, (3 Μαΐου του 1870), ανέφερε ότι επί Ενετών πριν δύο αιώνες, στο χωριό Άλικα βρέθηκε ένα παιδί ορφανό που λεγόταν Μιχάλης. Κατ΄ έθιμο δε της Μάνης τα ορφανά παιδιά ονομάζονταν "μαύρα". Τούτο προστέθηκε στο όνομα και έγινε Μαυρομιχάλης. Ο Μαυρομιχάλης αυτός όταν μεγάλωσε εγκαταστάθηκε στο Οίτυλο όπου και νυμφεύθηκε και απέκτησε πολλά παιδιά, ένα από τα οποία και έγινε κληρικός και προχειρίσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε έξαρχο της Μάνης. Ο πρωτότοκος δε γιος του ο Γεωργάκης επικαλούμενος και αυτός έξαρχος, λόγω του πατρικού αξιώματος πήγε στη Κορώνη όπου και γνωρίσθηκε με έναν οθωμανό επίσημο που αργότερα έγινε Βεζύρης και που όταν ανέλαβε το αξίωμα κάλεσε τον Γεωργάκη στη Κωνσταντινούπολη για έμπιστο βοηθό του, τον οποίο και περιέβαλε με τιμές δίνοντάς του την άδεια να εξοπλίζει και πλοία κατά των Πειρατών της Μεσογείου. Έτσι όταν επέστρεψε στη Μάνη με ευρωπαϊκό πλοίο νυμφεύθηκε μια ονομαστή σε ομορφιά "νεράιδα" εξ ου και οι απόγονοί του ονομάσθηκαν "νεραϊδογέννητοι", Του Γεωργάκη εκείνου παιδιά ήταν ο Ιωάννης ο Σκυλογιάννης, που ονομάστηκε έτσι από τις φωνές και τους καυγάδες που έστηνε, ο Πιέρος και ο Ηλίας. Απ΄ αυτούς ξεκίνησε και όλη η γνωστή σήμερα οικογένεια.

Το Πρωτότυπο Κείμενο Εδώ!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

http://el.wikipedia.org

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ώρα της Γης ξεκίνησε ως εκστρατεία ευαισθητοποίησης το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και τον επόμενο χρόνο μετατράπηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες παγκοσμίως, ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, καλεί τους Λάκωνες να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία όταν και τα φώτα του Διοικητηρίου θα παραμείνουν σβηστά από τις 20.30 έως 21.30.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αύριο Σάββατο 28 Μαρτίου εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα για μια ώρα.

Θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για δράση κατά των κλιματικών αλλαγών.

Θα ζητήσουν, το Δεκέμβριο, στην Κοπεγχάγη, οι ηγέτες αυτού του κόσμου, να καταλήξουν επιτέλους σε συμφωνία που θα προστατεύει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αλλά και τον πλανήτη ειδικότερα από την καταστροφή.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στην οποία η χώρα μας, με τις μέχρι τώρα συμμετοχές της, πρωτοπορεί, αφού 350 και πλέον ΟΤΑ, έχουν δηλώσει συμμετοχή, αποδεικνύοντας έτσι την ευαισθητοποίηση μας σε θέματα περιβάλλοντος.

Και η Λακωνία θα δώσει το ξεκάθαρο και συμβολικό της μήνυμα σε αυτή την κοινή παγκόσμια πρωτοβουλία.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας, από την πλευρά της, τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι ένας από τους πρωταρχικούς της στόχους, είναι η προστασία του περιβάλλοντας, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση προγραμμάτων πρωτοποριακών για τη χώρα μας , όπως το LIFE και το MIRAGE , μέσω των οποίων, στη λεκάνη του Ευρώτα, πιλοτικά, εφαρμόζονται σχετικές οδηγίες της Ε.Ε.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της Ν.Α. Λακωνίας ανακοινώνεται ότι διατίθεται στους πολίτες το ΦΕΚ 69/06-03-2009 που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας δύο (2) συνολικά οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού των κατηγοριών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) του ΔΗΜΟΥ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ.

Οι προς πλήρωση θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο είναι οι εξής :

TE3 Πολιτικών Μηχανικών (έργων υποδομής) - Μια (1) θέση

ΥΕ16 Εργατών (εργάτης καθαριότητας) - Μια (1) θέση

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 9ης Απριλίου 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Αρχιδάμου 51, τηλ.27310-89300) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.asep.gr


ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προκήρυξη θέσεων επιμορφωτών - Ν.Ε.Λ.Ε. Λακωνίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ν.Ε.Λ.Ε. Λακωνίας, με την αρ. 2 πράξη/26-3-2009 της που βασίζεται στο άρθρο 20 παρ.1 & 3 του Κανονισμού Λειτουργίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (περί επιλογής επιμορφωτών), προκηρύσσει θέσεις επιμορφωτών για την υλοποίηση των παρακάτω επιπλέον επιμορφωτικών τμημάτων ενηλίκων (έτους 2009) :

Δήμος Σπάρτης (Σπάρτη): Εργαστήριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας

Δήμος Φάριδος (Ξηροκάμπι) : Κοπτική-ραπτική

Δήμος Έλους (Έλος): Κοπτική-ραπτική


Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, καλούνται να υποβάλλουν στη Γραμματεία της Ν.Ε.Λ.Ε.Λακωνίας (Διοικητήριο Σπάρτης, 2ο χλμ Ε.Ο.Σπάρτης-Γυθείου,23100, Σπάρτη) σε διάστημα είκοσι δύο (22) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ήτοι μέχρι και την 17η Απριλίου 2009 ημέρα Παρασκευή, τα εξής δικαιολογητικά:

Ι. ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ :

  1. Αίτηση
  2. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας
  3. Βιογραφικό σημείωμα
  4. Αντίγραφο τίτλου σπουδών
  5. Βεβαιώσεις προϋπηρεσίας (εάν υπάρχουν)

ΙΙ. ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ

1. Αίτηση

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2731093886 και στο e-mail: d.athlitismou@lakonia.gr σε ημέρες και ώρες γραφείου (Δ/νση Αθλητισμού Ν.Α. Λακωνίας).

Τονίζεται ότι τα παραπάνω τμήματα θα υλοποιηθούν μόνο εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιμορφωτές και εκπαιδευόμενους.

Υπεύθυνη των ως άνω προγραμμάτων είναι η Αντινομάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα Αδαμαντία.

Μ.Ε.Ν.


Η Προϊσταμένη της Δ/νσης

Ελ.Ηλιοπούλου-Μαυρούκα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Το παρών κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από την στήλη "ΕΝΤΟΣ..ΕΚΤΟΣ" της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αν και η υπόθεση ατμοσφαιρικά παραπέμπει στην «Ζούγκλα των πόλεων» μια παλιά ελληνική ταινία όπου ο Κώστας Πρέκας σαν μάχιμος αστυνομικός ρεπόρτερ τα βάζει με τα οργανωμένα συμφέροντα που στριμώχνοντας τον κάπου βάζουν μπρος να τον σκοτώσουν,εντούτοις δημιουργήθηκε και συνεχίζει να ξετυλίγεται στις μέρες μας.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ,μια αλλοδαπή εργαζόμενη γραμματέας του παναττικού σωματείου καθαριστριών και οικιακών εργαζομένων, δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό υγρό το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου .Μοναδικό της παράπτωμα το ότι τόλμησε να μιλήσει και να απαιτήσει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου της.Μοναδική της διαφορά με τους υπόλοιπους ευυπόληπτους συνδικαλιστές των στρογγυλών τραπεζιών της διαπραγμάτευσης, ήταν ίσως η φύση της εργασίας της. Μοναδικό εριστικό σημείο πάνω της μπορεί να μην ήταν τελικά τίποτα άλλο παρά η άλλη χώρα καταγωγής της..και δυστυχώς..ακόμα τέτοιου είδους ονόματα και καταγωγές δημιουργούν αλλεργία σε πολλούς καθαρόαιμους συνεχιστές του πολιτισμού μας.
Είναι νομίζω ένα γεγονός ορόσημο που τις ακριβείς διαστάσεις του δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί.Η μετά-Κούνεβα εποχή, είναι μια άλλη εποχή.Είναι η εποχή που σαν εναρκτήριο λάκτισμά της έχει την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα που όποιος τολμήσει να σταθεί μπρος του κινδυνεύει να δεχτεί τα εγκαύματα της εξουδετέρωσης για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Οι εταιρείες διακίνησης και διαχείρισης των σύγχρονων σκλάβων δείχνουν τα δόντια τους με το πλέον σκληρό τρόπο την ίδια στιγμή που όλοι οι επίσημα εμπλεκόμενοι φορείς βγάζουν την ουρά τους απέξω.Η αστυνομία γρήγορα γρήγορα διαβίβασε την υπόθεση στην δικαιοσύνη, η οποία επέστρεψε την υπόθεση πάλι στην αστυνομία λόγω έλλειψης στοιχείων ..άρα το πιθανότερο ενδεχόμενο όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είναι λίαν συντόμως να εμπλουτίσει το αρχειακό υλικό της ατιμωρησίας μας.
Σχεδόν σιωπή από τους κυβερνώντες,αποτροπιασμός από τους «πρασινίζοντες» με ελαφριά δόση από την μόνη λύση που διαθέτουν τελευταίως για όλα και ακούει στο όνομα «εκλογές»,ενώ οι καθεστωτικοί της Αριστεράς και της Προόδου σαν πιο προχωρημένοι άπλωσαν θωπευτικά την αγκαλιά και το ψηφοδέλτιο τους προκειμένου να την συμπεριλάβουν .Η άρνησή της βεβαίως ωραία ακούστηκε σαν ηχηρό χαστούκι σε τέτοιες επιλογές προπαγάνδας που συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα εντός του κομματικού μας συστήματος.
Το μόνο πραγματικά ενθαρρυντικό στοιχείο που βγήκε μέσα από αυτή την ιστορία, είναι η αντίδραση του απλού κόσμου.Ίσως βέβαια και γιατί κατάλαβαν ότι για κανέναν άλλον δεν χτυπούν οι καμπάνες παρά για τους ίδιους, αντέδρασαν και συνεχίζουν να αντιδρούν συμπαραστεκόμενοι ταυτόχρονα στην άτυχη γυναίκα. Πορείες,συναυλίες,τραπεζικοί λογαριασμοί και εκδηλώσεις για την ενίσχυση της και σωρός άλλων δραστηριοτήτων που δείχνουν τη θέληση του κόσμου να αντισταθεί στην καταπάτηση των δικαιωμάτων που έχει στη ζωή.
Εκτίμηση για την πορεία των εξελίξεων είναι δύσκολο να γίνει τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται και η κρίση των χρηματικών όσο και των αληθινών αξιών γύρω μας.Το να δηλώσει όμως κάποιος την αντίδραση του και την συμπαράσταση του προς αυτόν τον άνθρωπο είναι επιβεβλημένο και ουσιαστικό για την ώρα
Τελειώνοντας και καταθέτοντας μια άποψη για το επερχόμενο δύσκολο καθώς φαίνεται εργασιακό μέλλον για όλους μας,θα λέγαμε ότι η μη ταυτοποίηση των στίχων από ένα παλιότερο τραγούδι του Μάνου Λουίζου που έλεγε «μη με κοιτάς,σε φοβάμαι…μη με κοιτάς ,μη μου μιλάς,μη με κοιτάς..» με αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας θα ήταν μια καλή ευχή να το συνοδεύσει.
Αν και εφόσον βέβαια δεν το έχουμε ήδη φοβηθεί πολύ από τώρα!

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Συγχαρητήρια στο Μιχάλη για άλλη μια φορά που με πολύ κόπο και αφιλοκερδώς έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους Σκαλιώτες και όχι μόνο, να παρακολουθήσουν απευθείας με ηλεκτρονικό τρόπο, από τον τόπο που ζουν τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που έλαβαν χώρα σήμερα στη Σκάλα. Μπράβο Μιχάλη.

25η Μαρτίου 2009 στη Σκάλα.

Κάθε φορά η αδιαφορία του κόσμου για τις Εθνικές Επετείους όλο και μεγαλώνει, τι να φταίει άραγε? η παγκοσμιοποίηση ή εμείς οι ίδιοι? αδιαφορούμε για αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και όχι κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Δεν είναι Εθνικισμός να τιμάς με την παρουσία σου αυτές τις εορτές.
Δεν είναι Εθνικισμός να βάλεις την Ελληνική σημαία αυτή την ημέρα στο σπίτι σου.
Πρέπει όλοι να πάρουμε την ευθύνη που μας ανήκει, δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος, ούτε το κράτος ούτε κανένας άλλος, τουλάχιστον για αυτή την κατάσταση υπεύθυνος είναι μόνο ο εαυτός μας.

25η ΜΑΡΤΊΟΥ 2009

Με λαμπρότητα και εφέτος έγινε η δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Σκάλας, χοροστατούντων των ιερέων της ενορίας, και με παρουσία του Δημάρχου, της Νομαρχιακού συμβούλου Δεντάκου Ελένης, των αντιδημάρχων , προέδρου Δημ Συμβουλίου, Δημοτικών Συμβούλων, προισταμένου 2βάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών όλων των σχολείων και δασκάλων της Σκάλας, των μαθητών των σχολείων μας και αρκετού κόσμου.

Από ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Μετά την δοξολογία και με τους ήχους της φιλαρμονικής Σκάλας άπαντες οδηγήθηκαν στην πλατεία των πηγών Σκάλας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων απαγγελία ποιημάτων, πανηγυρικού της ημέρας και εν συνεχεία παρουσία χορών από τους μαθητές των σχολείων.

Στην συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών ενώ η φιλαρμονική του Δήμου με τους ήχους της τόνιζε την διαφορετικότητα της ημέρας.

Ο κόσμος που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ήταν ελάχιστος,

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

1822
Ιανουάριος, 1: Ψηφίζεται το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας»
Ιανουάριος, 22: Θάνατος Αλή Πασά
Φεβρουάριος, 19: Κηρύσσεται η Επανάσταση στη Νάουσα.
Μάρτιος, 30: Καταστροφή της Χίου από τον Καρά Αλί.
Απρίλιος : Κατάληψη της Βέροιας από τους Τούρκους.
Απρίλιος, 13: Κατάληψη της Νάουσας από τους Τούρκους.
Ιούνιος 6 ή 7: Ο Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα στη Χίο.
Θάνατος του Καρά Αλί.
Ιούνιος, 10: Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη των Αθηνών.
Ιούλιος, 4: Ήττα των Ελλήνων στο Πέτα.
Ιούλιος, 26:Θρίαμβος των Ελλήνων στα Δερβενάκια, υπό τον
Κολοκοτρώνη.
Σεπτέμβριος: Πέφτει το Σούλι.
Οκτώβριος, 25: Αρχίζει η Α΄ πολιορκία του Μεσολογγίου.
Δεκέμβριος, 3: Οι Έλληνες κατακτούν το Ναύπλιο.
Δεκέμβριος, 31: Λύεται η Α΄ πολιορκία του Μεσολογγίου.

1823
Μάρτιος : Αρχίζει η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Κυνουρίας.
Αύγουστος, 8-9:Μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Θάνατος του Μάρκου
Μπότσαρη.
Φθινόπωρο : Αρχίζει η διαμάχη.

1824
Μάρτιος:Ο σουλτάνος ζητάει τη βοήθεια του Μεχμέτ Αλί της
Αιγύπτου.
Μάιος: Τελειώνει η Α΄ φάση της πολιτικής διαμάχης.
Μάιος: Η επανάσταση στην Κρήτη καταπνίγεται από τους
Τουρκοαιγύπτιους.
Μάιος, 29: Καταστροφή της Κάσου.
Ιούνιος, 21: Καταστροφή των Ψαρών
Ιούλιος : Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος.
Αύγουστος, 29: Νίκη του ελληνικού στόλου στο Γέροντα.

1825
Φεβρουάριος, 12: Ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στη Μεθώνη.
Φεβρουάριος : Ο Κολοκοτρώνης φυλακίζεται στην Ύδρα.
Απρίλιος, 7: Νίκη του Ιμπραήμ στο Κρεμμύδι.
Απρίλιος :Αρχίζει η Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου από τον
Κιουταχή.
Μάιος, 18: Αμνηστία στον Κολοκοτρώνη.
Μάιος, 20: Νίκη του Ιμπραήμ στο Μανιάκι. Θάνατος Παπαφλέσσα.
Ιούνιος, 5: Δολοφονία του φυλακισμένου στην Ακρόπολη Οδυσσέα
Ανδρούτσου.
Ιούνιος, 11: Ο Ιμπραήμ καταλαμβάνει την Τριπολιτσά.
Ιούνιος, 13: Νίκη των Ελλήνων στους Μύλους, υπό τους Υψηλάντη,
Μακρυγιάννη.
Δεκέμβριος : Ο Ιμπραήμ φτάνει στο Μεσολόγγι.

1826
Απρίλιος, 6: Αρχίζει η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο.
Απρίλιος, 10-11: Η Έξοδος του Μεσολογγίου.
Απρίλιος, 16: Διακοπή των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης.
Αύγουστος, 3: Αρχίζει η πολιορκία της Ακρόπολης από τον Ιμπραήμ.
Αύγουστος, 6: Νίκη του Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι.
Νοέμβριος, 19-24: Νίκη του Καραϊσκάκη στη Αράχωβα.

1827
Μάρτιος, 17: Β΄ περίοδος της Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα.
Απρίλιος, 3: Εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη
της Ελλάδας.
Απρίλιος, 22-23: Θάνατος Καραϊσκάκη στο Φάληρο.
Απρίλιος, 24: Ήττα των Ελλήνων στον Ανάλατο.
Μάιος, 25: Η Ακρόπολη παραδίνεται στους Τούρκους.
Ιούλιος, 6: Ιουλιανή Σύμβαση στο Λονδίνο.
Οκτώβριος, 8/20: Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1828
Ιανουάριος: Άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα.
Ιανουάριος: Ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας». Ο
Φοίνικας το πρώτο νόμισμα του νέου Ελληνικού Κράτους.
Αύγουστος, 9: Σύμβαση της Αλεξάνδρειας ανάμεσα στην Αγγλία και το
Μωχάμετ Άλι της Αιγύπτου. Τα στρατεύματα του Ιμπραήμ
εγκαταλείπουν την Πελοπόννησο.
Μάρτιος, 22: Πρωτόκολλο του Λονδίνου. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται σαν
ανεξάρτητο κράτος.
Σεπτέμβριος, 12: Μάχη στην Πέτρα της Βοιωτίας. Είναι η τελευταία μάχη
του Αγώνα.

1831
Σεπτέμβριος, 27: Δολοφονία Καποδίστρια.

1832
Ιούλιος, 21: Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Καθορίζονται τα
σύνορα του ελληνικού κράτους (Αμβρακικός-Παγασητικός)

ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ-Τέχνη της Ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του δήμου μας σε θέματα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση συμμετέχει ενεργά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό - «Τέχνη της Ανακύκλωσης» που διοργανώνει το ΙΕΚ ΔΟΜΗ για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Η πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΔΟΜΗ συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια ανάπτυξης και διαμόρφωσης περιβαλλοντικής - οικολογικής συνείδησης κι ευαισθησίας στους νέους, με απώτερο σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα ανακύκλωσης μέσω της τέχνης.
Ο τομέας της ανακύκλωσης έχει απασχολήσει πολλάκις κατά το παρελθόν το Δήμο Σκάλας, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους δήμους που ασχολήθηκαν ουσιαστικά με το ανωτέρω θέμα.
Έτσι, καλούνται όλοι οι νέοι της Λακωνίας, ηλικίας 16-24 ετών να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας μια σύνθεση με ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, ξύλο, σίδερο, ύφασμα, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, φελλό, σίδερο, κλπ). Με αυτόν τον τρόπο, θα αναδειχθεί η ομορφιά και θα μετατραπεί η τέχνη σε «δύναμη» της ύλης λίγο πριν «πεθάνει».
Σημειώνεται ότι, τα έργα των συμμετεχόντων – διαγωνιζόμενων θα είναι δημιουργίες ελεύθερων διαστάσεων σε δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη κατασκευή (πίνακας, ανάγλυφο, γλυπτό, κ.ά) με ελεύθερη τεχνική ή τεχνοτροπία, ενώ η κατάθεση αυτών θα γίνεται από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στη γραμματεία του ΙΕΚ ΔΟΜΗ.
Ακολούθως, τα έργα θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα βραβευθούν τόσο από το Δήμο Σκάλας όσο και από την Επιτροπή αξιολόγησης του ΙΕΚ.
Παράλληλα, όλα τα έργα θα εκτεθούν επώνυμα στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο) στις 9, 10, 11, 12 Ιουνίου 2009..
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της ΚΔΕΣ
Γκουβούσης Η. Δημήτριος

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

"Αναζητείται δότης μυελού των οστών για άρρωστο 4χρονο κοριτσάκι"


"Αναζητώ συμβατό δότη μυελού των οστών, για την 4χρονη ανιψούλα μου η οποία πάσχει από λευχαιμία (η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη) και θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση τον Μάιο στο Αγίας Σοφίας... έως τότε πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου" (alexiou_mrn@yahoo.com)"

Υπάρχει πραγματική ανάγκη για αίμα

"Έκκληση για αίμα. Η 8χρονη Χριστίνα Μηλιδώνη νοσηλεύεται με οξεία λεμφοπλαστική λευχαιμία στο Αγλαία Κυριακού και χρειάζεται άμεσα αίμα και αιμοπετάλια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα αιμοληψίας στο 210-7785105."

Ο αγώνας της Εκκλησίας της Λακωνίας το 1821

Οι χρόνοι της εξεγέρσεως του 1821
Στον πυρετό της προετοιμασίας για την εθνική εξέγερση συμμετέχουν ενεργά, καθώς και κατά τη διάρκεια του αγώνα, εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας της Μητροπόλεως Λακεδαιμονίας. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ιστορική μορφή τού Επίσκοπου Βρεσθένης (αργότερα, η Επισκοπή μετονομάζεται σε Επισκοπή Σελλασίας) Θεοδωρήτου Β', από τη Νεμνίτσα Γορτυνίας, ο οποίος και ως μέλος της Φιλικής εταιρείας (1819) πρωτοστατεί σε κάθε εκκλησιαστική και εθνική κίνηση. Συγκεκριμένα, συμμετέχει ενεργά στην Εθνοσυνέλευση τής Μονής των Καλτεζών (1821), εκλέγεται Αντιπρόεδρος τής Πελοποννησιακής Γερουσίας (1822), κ.λπ. Εξίσου, βέβαια, σημαντική είναι η δράση και των άλλων Επισκοπών, πού υπάγονται στη Μητρόπολη Λακεδαιμονίας, όπως του Έλους Ανθίμου, του Μαλτζίνης Ιωακείμ και άλλων κληρικών από τη Λακεδαίμονα, όπως του παπα- Καλομοίρη από τη Βορδόνια και του παπα- Φώτη Σακελάριου από την Καλογωνιά.
Ειδικότερα, η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 βρίσκει Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας τον Χρύσανθο, ο οποίος καταγόταν οπό το Μπαρσινίκο (άνωθεν του Μύστρα) με έδρα φυσικά το Μυστρά.

Ο Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας Χρύσανθος με δεσμευμένες τις σωματικές του δυνάμεις λόγω γήρατος και οφθαλμικής ανικανότητας, δεν μπορεί να προσφέρει τις σπουδαίες υπηρεσίες στο έθνος, για τις οποίες διακρίνεται ο εμπνευσμένος ιεράρχης και ενθουσιώδης πατριώτης Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος. Έτσι, ο Θεοδώρητος ο Β' ακμαιότατος και δραστήριος αναλαμβάνει την 25η Μαρτίου 1821, ως φυσικός αναπληρωτής τού γεραρού και γηραιού Χρύσανθου, να διαλαλήσει από τον άμβωνα το κήρυγμα ελευθερίας των υπόδουλων και τη θριαμβευτική έναρξη του αγώνα.

Μετά το θάνατο του τυφλού ήδη Χρύσανθου, το 1823, αναλαμβάνει ο Χαριουπόλεως Δανιήλ, Κουλουφέκης, ορχικά ως τοποτηρητής και οπό το 1833 ως Μητροπολίτης διακρινόμενος για τη θρησκευτική, εθνική και κοινωνική του δράση. Ο Δανιήλ είναι μία ξεχωριστή φυσιογνωμία και το όνομά του συνδέεται με τη νέα Σπάρτη. Επί των ημερών του η έδρα της Μητροπόλεως μεταφέρεται από το Μυστρά στη Σπάρτη, το 1837, και κτίζεται το πρώτο Επισκοπείο. Με το έργο του λαμπρύνει την εκκλησιαστική ιστορία της Λακεδαίμονος.

Η ιστορία της Εκκλησίας της νέας Σπάρτης ακολουθεί την πορεία οργανώσεως, πού διαγράφει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Μέχρι τότε ολόκληρος ο νομός Λακωνίας, όπως άλλωστε και η εκκλησιαστική επαρχία της Μητροπόλεως Λακεδαιμονίας, δεν παρουσιάζει ενότητα στην εκκλησιαστική και πολιτική Γεωγραφία. Το Β.Δ. της 21ης Νοεμβρίου 1833 -το οποίο ρυθμίζει το προσωπικό των Επισκοπών της χώρας, αν και ορίζει τη Λακωνία ως ενιαία εκκλησιαστική περιφέρεια, συγχρόνως, προχωρεί στην κατάτμηση των οκτώ επισκοπών τού νομού. Ό Επίσκοπος Λακεδαίμονος καθίσταται πρώτος και κύριος μοχλός των εκκλησιαστικών θεμάτων στο νομό έχοντας στη δικαιοδοσία του και τούς υπόλοιπους αρχιερείς των Επισκοπών Σελλασίας, Επιδαύρου, Λιμηράς, Γυθείου, Ασίνης (τέως επισκοπή Λαγείας) , Οιτύλου, Ζυγού και Καρδαμύλης.

Με το νέο εκκλησιαστικό καθεστώς η Εκκλησιαστική Γεωγραφία στην περιοχή συμπίπτει με τη διαμορφούμενη πολιτική. Με το διάταγμα (1833) η Μητρόπολη Μονεμβασίας μετονομάζεται σε Επισκοπή Επιδαύρου Λιμηράς. Εν τω μεταξύ στα επόμενα χρόνια οι περιφερειακές Επισκοπές ενώνονται διαδοχικά με την Επισκοπή Λακεδαίμονος, Η συγχώνευση αυτή πραγματοποιείται το χρονικό διάστημα 1834-1852. Συγκεκριμένα, η αρχή γίνεται με την Επισκοπή Καρδαμύλης (1834) και ακολουθούν οι Επισκοπές Οιτύλου, Ζυγού (1841) και Γυθείου (1842). Η Επισκοπή Σελλασίας, πρώην Βρεσθένης, από τις εκτάσεις της άλλες διατηρεί και άλλες παραχωρεί στην Επισκοπή Λακεδαίμονος, με ενέργειες του Δανιήλ. Τελευταία ενώνεται με την Επισκοπή Λακεδαίμονος η Επισκοπή Ασίνης (1852),

Μέσα σ' αυτό το κλίμα το Δεκέμβριο του 1841 η Επισκοπή Επιδαύρου Λιμηράς συγχωνεύεται με την Επισκοπή Λακεδαίμονος, Έτσι, μεταβιβάζονται στον Επίσκοπο Μονεμβασίας και Λακεδαίμονος τα προνόμια εξαρχίας της Πελοποννήσου καθώς και ο τίτλος Παναγιότατος, τα οποία είχε απονείμει ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος IIο Παλαιολόγος στον τότε Μητροπολίτη Μονεμβασίας Νικόλαο με το γνωστό χρυσόβουλο τού 1301. Από τότε ο εκάστοτε Επίσκοπος της Μητροπόλεως αυτής , καθώς και ο νυν Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης, φέρει τον τίτλο και προσαγορεύεται Παναγιότατος εντός των ορίων της επαρχίας του.

Κάπου, εδώ, κλείνει τον κύκλο της η μεγάλη ιστορία της Μητροπόλεως Λακεδαιμονίας (ή κατόπιν Μονεμβασίας και Σπάρτης), η οποία διέγραψε μία λαμπρή και μεγάλη πορεία από τη στιγμή της δημιουργίας της (γύρω στα 500 μ.Χ.) μέχρι τού θανάτου τού τελευταίου της Επισκόπου Δανιήλ Κουλουφέκη (Δεκέμβριος 1844). Τα επόμενα οκτώ χρόνια τη διοίκηση της ι. Μητροπόλεως έχει Εκκλησιαστική Επιτροπή (Α. Επισκοπική Επιτροπεία: 1844-1852).

Από τις 9 Απριλίου 1852, με το Σ. Εκκλησιαστικό Νόμο, περί Επισκοπών και Επισκοπών, η Εκκλησιαστική επαρχία Λακεδαίμονος, η οποία από το 1833 περιελάμβανε όλο το νομό Λακωνίας, διαιρείται σε τρεις εκκλησιαστικές περιφέρειες: την Αρχιεπισκοπή Μονεμβασίας και Σπάρτης (πρώτη φορά αναφέρεται το όνομα της Σπάρτης -σε τίτλο εκκλησιαστικής διοικήσεως), την Επισκοπή Γυθείου και την Επισκοπή Οίτύλου. Ο ίδιος νόμος αντικαθιστά τον τίτλο της μέχρι τότε Επισκοπής «Λακεδαίμονος», ο οποίος θεωρήθηκε ατυχής, με τον αρμόζοντα από την ιστορία τίτλο: Μονεμβασίας και Σπάρτης. Με την εκκλησιαστική αύτή διαίρεση ο τίτλος της Επισκοπής Μονεμβασίας και Σπάρτης προτάσσει τού ονόματος τής Σπάρτης, που ήταν πρωτεύουσα του νομού και έδρα του αρχιεπίσκοπου, τη Μονεμβασία για να υπενθυμίσει την ιστορία της περίφημης ομώνυμης Μητροπόλεως και να αποδώσει την αίγλη και τη λαμπρότητά της.

Περισσότερα ιστορικά

Οπλαρχηγοί - Κλέφτες - Αρματολοί του 1821

Οπλαρχηγοί

  1. Αγγελής Γοβιός
  2. Αναγνωσταράς
  3. Οδυσσέας Ανδρούτσος
  4. Γεώργιος Αυγερινός
  5. Χαράλαμπος Βιλαέτης
  6. Παναγιωτάκης Γεραρής
  7. Γιάννης Γκούρας
  8. Ιωάννης Διάκος
  9. Κωνσταντίνος Δουμπιώτης
  10. Γιάννης Δυοβουνιώτης
  11. Αθανάσιος Διάκος
  12. Χρήστος Ζαχολίτης
  13. Θαλλής Θεοδωρίδης (ο πρεσβύτερος)
  14. Ανδρέας Ίσκος
  15. Νικόλαος Κριεζιώτης
  16. Σταμάτης Κρεστενίτης
  17. Γεώργιος Καραϊσκάκης
  18. Αναστάσιος Καρατάσος
  19. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  20. Μητροπέτροβας
  21. Νικηταράς
  22. Πανουργιάς
  23. Παπαφλέσσας
  24. Εμμανουήλ Παππάς
  25. Νικόλαος Πετιμεζάς
  26. Δημήτρης Πλαπούτας
  27. Μπενιζέλος Ρούφος
  28. Νικόλαος Στουρνάρης
  29. Χρύσανθος Σισίνης
  30. Μιχαήλ Σπυρομήλιος
  31. Κίτσος Τζαβέλας
  32. Κομνάς Τράκας
  33. Ηλίας Τσαλαφατινός

Κλέφτες

  1. Αναγνωσταράς
  2. Οδυσσέας Ανδρούτσος
  3. Αντώνης Κατσαντώνης
  4. Βλαχάβας
  5. Κωνσταντίνος Γιαννιάς
  6. Αθανάσιος Διάκος
  7. Γεώργιος Καραϊσκάκης
  8. Αναστάσιος Καρατάσος
  9. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
  10. Κώστας Λεπενιώτης
  11. Αθανάσιος Πετιμεζάς
  12. Αντώνιος Πετιμεζάς
  13. Σωτήριος Πετιμεζάς
  14. Χρήστος Ζαχολίτης

Αρματολοί

  1. Οδυσσέας Ανδρούτσος
  2. Βλαχάβας
  3. Αθανάσιος Διάκος
  4. Ανδρέας Ίσκος
  5. Γεώργιος Καραϊσκάκης
  6. Μάρκος Μπότσαρης
  7. Αθανάσιος Μπρούφας
  8. Γεωργάκης Ολύμπιος
  9. Πανουργιάς
  10. Αθανάσιος Πετιμεζάς
  11. Αντώνιος Πετιμεζάς
  12. Γεώργιος Πετιμεζάς
  13. Σωτήριος Πετιμεζάς
  14. Γεροδήμος Σταθάς
wikipedia.

Απουσιάζουν από τη Wikipedia τα ονόματα των Μανιατών καπεταναίων που πρωτοστάτησαν στην πραγματική επανάσταση 17η Μαρτίου 1821,κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας

ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ- Πρόγραμμα έορτασμού Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821

Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από 8ης πρωινής της 24ης μέχρι και δύσεως του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2009.
Φωταγώγηση όλων των ανωτέρω Καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2009.
Την 25η Μαρτίου 2009
Ώρα 7:30 π.μ.
Χαιρετισμός της Ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών και ανάκρουση εμβατηρίων από τη Δημοτική Φιλαρμονική.
Ώρα 8:00 π.μ.
Έπαρση της σημαίας στο χώρο των Ηρώων.
Ώρα 9:15 π.μ.
Συγκέντρωση επισήμων στον προ του Ιερού Ναού χώρο.
Ώρα 9:30 π.μ
Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στη Σκάλα.
Στη συνέχεια μετάβαση στο Ηρώο όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις :
α. Επιμνημόσυνη δέηση, τήρηση ενός λεπτού σιγής, προς τιμή των ενδόξων νεκρών.
β. Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.
Δήμαρχο, Δήμου Σκάλας
Εκπρόσωπο Νομάρχη Λακωνίας
Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας
Εκπρόσωπος Αγρονομικού Τμήματος Σπάρτης
Προϊστάμενο του Γραφείου Βθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας
Προϊστάμενο του Γραφείου Αθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λακωνίας
Εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης
Δ/ντρια Λυκείου
Δ/ντρια Γυμνασίου
Δ/ντή Εσπερινού Γυμνασίου
Μαθητή 1ου Δημοτικού Σχολείου
Μαθητή 2ου Δημοτικού Σχολείου
γ. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από δάσκαλο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας. (Ο ορισμός του θα γίνει με ευθύνη της διευθύνσεως του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.)
δ. Απαγγελία ποιημάτων από:
Μαθητή Λυκείου
Μαθητή Γυμνασίου
Μαθητή 1ου Δημοτικού Σχολείου
Μαθητή 2ου Δημοτικού Σχολείου
ε. ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Ακολουθούν Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί από μαθητές – μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίου και Λυκείου Σκάλας (διάρκειας 15 λεπτών).
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρέλαση στη Κεντρική οδό της Πόλεως (από ΟΤΕ), με
κατάληξη στην Εμπορική Τράπεζα.
Κατά την τελετή παρακαλούνται να παραστούν οι κ.κ.
Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας
Προϊστάμενοι όλων των Υπηρεσιών μετά του προσωπικού τους
Κάτοικοι του Δήμου Σκάλας
Οι εκκλησιαστικές αρχές παρακαλούνται να κανονίσουν τα της ιεροτελεστίας.
Η Αστυνομική Αρχή τα της τάξεως εντός και εκτός του Ναού και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου και στο χώρο συγκεντρώσεως και κινήσεως των τμημάτων.
Τελετάρχης και συντονίστρια ορίζεται η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας κα Καλογεροπούλου Ανδρονίκη.
Σκάλα 17 Μαρτίου 2009
Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

ΤΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ

Τα γνήσια μανιάτικα ονόματα δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη κατάληξη πριν το 1600. Ιδιαίτερα όσα είναι γνήσια επώνυμα και όχι πατρωνυμικά.
1) Γιατί τα από το βυζαντινό -άκιος προερχόμενα σε -άκης (και -άκος μεταγενέστερα) μανιάτικα ονόματα είναι πριν το 1600 πατρωνυμικά, και όχι επώνυμα.
Περίπου το ίδιο συμβαίνει σε άλλες Ελληνικές «ατόφιες» περιοχές όπως η Αθήνα (τότε), το Μεσολόγγι, ο Μιστράς, το Ναύπλιο.
Τελευταίοι που «κόλλησαν» το -άκης είναι οι Κρητικοί κι οι Αρβανίτες της Β. Ελλάδας (Θράκη κ.λ.π.) γι’ αυτό και το διατηρούν μιας και ενώθηκαν τελευταίοι με την Ελλάδα και το «κόλλησαν» αργότερα στα ονόματα τους ομαδικά.
Το -άκιος είναι βαφτιστικό αυτών πού λέγονταν «Ρωμιοί» δηλ. των απογόνων των κατοίκων του Ελλαδικού χώρου απ' το 212 ως τον 10ο αιώνα μ.Χ. Από κει κι ύστερα γίνεται βαφτιστικό και πατρωνυμικό και από κει πατρωνυμικό και επώνυμο με τη μορφή του -άκης και -άκος.
Το -άκος το πρόσθεσαν οι Μανιάτες μετά το ‘21 μιας και τόχαν κι αυτό σε μικρότερη κλίμακα και εναλλακτικά με το -άκης για να δείξουν ιδιαίτερη καταγωγή, αφού και το παλιό τους -άκης το είχαν ήδη από παλιά ή αντιγράψει απ' αυτούς πολλοί άλλοι.
Έτσι πολλοί πού το όνομα τους ήταν σε -άκης το άλλαξαν σε -άκος. Αυτό συνέβαινε μέχρι και το 1960 (π.χ. ο Μιχαλιόλας έγινε μετά το 1930 Μιχαλολιάκος και «επέστρεψε» στο Μιχαλόλιας μετά το 1960. Ο Μπόφος έγινε Μποφάκος και «επέστρεψε» στο Μπόφος τώρα τελευταία. Ο Μουσούρος έγινε Μουσουράκος και ξανάγινε Μουσοϋρος ή Κάσσης (το παλιότερο του) μετά το 1970. Ο Γιατράκης τόκαμε Γιατράκος μετά το 1880 και το κρατά. Ο Λεοντακιανάκης τόκαμε Λεοντακιανάκος (δύο αδέρφια γράφονται ο ένας έτσι ο άλλος αλλιώς) . Ο Στρατογιαννάκης τόκαμε Στρατογιαννάκος και πλήθος άλλοι.
Επειδή όμως και οι κάτοικοι της Λακεδαίμονας είχαν από παλιά το –άκης, όπως κι οι Μανιάτες, για να μοιάσουν κι αυτοί με τους Μανιάτες, θαύμαζαν, ζήλευαν ή φοβόντουσαν τους άγριους ορεσίβιους — μην ξεχνάμε ότι οι Μανιάτες λεγόντουσαν, στην Επανάσταση του 1821 και πριν, επίσημα Σπαρτιάτες (η σημερινή Σπάρτη δεν υπήρχε) και συνοίκησαν κι αυτοί στην νέα Σπάρτη (1834 κ.ε.), μιας και η παροιμία τους αυτών των ίδιων λέει «ΟΙ Μανιάτες στη Βουλή κι οι Σπαρτιάτες; στη βοσκή», έπιασαν κι αυτοί και κάνανε τα ονόματά τους (με πιο φανατισμό απ' τους ίδιους τους Μανιάτες) τώρα στον εικοστό αιώνα κι αυτοί σε —άκος. Ιδιαίτερα η πλευρά των Μπαρδουνοχωριών —Βόρ. Γυθείου— Β. Ταϋγέτου και Σπάρτης.
Έτσι οι σε -άκος πλήθυναν στη Λακωνία, χωρίς όμως όσοι τόχαν νάνε Μανιάτες, παρά μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό. Αντίθετα στους Μέσα Μανιάτες (κι όσους απ' τους Σπαρτιάτες τάχαν πριν από το 1821) διατηρήθηκε και το -άκης εξ ίσου με το -άκος. Αλλά στη Μέσα Μάνη όπως είπαμε το -άκης ήταν πατρωνυμικό και τόχαν όλοι. Τα πραγματικά ονόματά τους ήταν σε άλλες καταλήξεις που θα πούμε αμέσως μετά την επόμενη παράγραφο.
Τα οικογενειακά των Μανιατών όλων ήταν σε -ιάνος (ιταλόμορφα). Χωρίς κανείς να γράφεται στα χαρτιά έτσι, ανήκει σε μία (με στενή ή ευρεία έννοια) οικογένεια πούχει καταλήξεις σε -ιάνος (θηλ. -άνιζα) (Νικλιάνος, Τσουλιάνος. Μιχαλακιάνος. Μπαθριάνος. Ρικιάνος. Γιαννουκιάνος. Ζερβακιάνος). Το -ιάνος σημαίνει σύνολο ανθρώπων πούχουν συγγένεια εξ αίματος (άσχετο αν πολλοί «κολλούσαν» με τον καιρό, λόγω συμμαχίας ή αγχιστείας (= σώγαμπροι).
Έτσι·. όλοι οι Μανιάτες οποιοδήποτε επώνυμο κι αν έχουν η οικογενειακή τους κατάληξη είναι -ιάνος, όσο κι αν διευρυνθεί γενεαλογικά.
Μιχαλίτσης, το μέλος της οικογένειας: Μιχαλιτσιάνος.Δρακουλάκος, το μέλος της οικογένειας: Δρακουλιάνος.Λεφατζής. το μέλος της οικογένειας: Λεφαγγιάνος.Κάσσης. το μέλος της οικογένειας: Καχιάνος.Μπράτης, το μέλος της οικογένειας: Μπραϊτιάνος.Καγιάλες. το μέλος της οικογένειας: Καγιαλιάνος.Αρμυράντες, το μέλος της οικογένειας: Αρμυραντιάνος.Λιόπουλος, το μέλος της οικογένειας:Λιοπουλιάνος.
Οι συνοικισμοί πάλι πούχουν το όνομά τους από οικογένειες έχουν κατάληξη σε -ιάνικα: Κριελιάνικα. Σκαφιδιάνικα, Μερμηγκιάνικα. Νομίζω ότι όπου υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο τόποι ή χωριά με τέτοια κατάληξη μαρτυρούν μανιάτικη παρουσία εκεί.
2) Το —έας είναι παλαιά μανιάτικη κατάληξη (πριν το 1600 υπήρχε κι αλλού ίσως.) . Είναι αποκλειστικά σχεδόν μανιάτικη σήμερα. Όπου υπάρχει άνθρωπος σε —έας είναι Μανιάτης 99%. Συναντιέται συχνότερα μετά το 1800 στη Μεσσηνιακή Μάνη πριν ήταν εναλλακτικό με το —άκης. Στη Μέσα Μάνη σπανιότερο μετά το 1800.
Το —έας προέρχεται από περιγραφικό (μεγεθυντικό σωματικών ή άλλων γνωρισμάτων) επίθετο, όπως π.χ. Αχειλαρέας (αυτός πούχει μεγάλα χείλη) , Κοιλαρέας, Παδαρέας, Μυταρέας κλπ. Έτσι έχομε το Καβλέας, Χορταρέας κλπ. και μετά, τα πατρωνυμικά Χρηστέας, Χριστοδουλέας, Σαραντέας πού γίνονται μετά και καταληκτικά επιθέτων (αν και το —έας είναι μεγεθυντικό, ενώ το -άκιος σμικρυντικό ωστόσο εναλλάσσονται) :Βαχαβιολέας, Κουρέας (από το Κούρος = κόκορας), Αρκουδέας, Κατσουλέας κλπ.
3) Τα σε —όγιαννης δείχνουν σίγουρη μεσομανιάτικη καταγωγή. Οι υπόλοιποι Ελλαδίτες έχουν την ίδια κατάληξη άλλα με άλλο τονισμό (-όγιαννης). Φραγκόγιαννης, Βαβουλόγιαννης, Βιτσιλόγιαννης, Γιωργουλόγιαννης, Λυκόγιαννης, Αγριόγιαννης, Λιόγιαννης, Ψουρόγιαννης, Κλεφτόγιαννης, Καλογερόγιαννης κλπ. (Πρβλ. τα Κεφαλογιάννης, Βαρδινογιάννης, Τσιρογιάννης, Κοντογιάννης).
4) Τα σε -όλιας δείχνουν σίγουρη μανιάτικη καταγωγή (τα μη μανιάτικα είναι σε -ολιάς). Το β’ συνθετικό είναι Λίας = Ηλίας (εκτός Μάνης είναι Λιάς). Έτσι: Μπουρόλιας. Πετρόλιας, Μιχαλόλιας κλπ. Τα σε -όκωτσος -όπετρος κλπ. γίνονται ανάλογα: Κουφόπετρος, Πηλόκωτσος κι όχι Κουφοπέτρος.
5) Τα σε -όδημας (β' συνθ. είναι Δήμας) το ίδιο με τα προηγούμενα: Γιαννακόδημας Χουλόδημας, Παπαδόδημας κλπ. πρβλ.εκτός Μάνης: Μπρεδήμας, Κατσαδήμας.
6) Τα σε -όγγονας είναι όλα μανιάτικα σίγουρα όσο κανένα άλλο (β' συνθετικό: όγγονας): Παπαδόγγονας, Δημαρόγγονας, Λιακόγγονας.
7) Τα σε -έλος. Μοιάζουν με άλλα ανάλογα εκτός Μάνης π.χ. των νησιών): Ταυραντζέλος, Μπαθρέλος, Καπαρέλος, Κατσιβαρδέλος (ας σημειωθεί ότι μόνο η κατάληξη είναι ιταλόμορφη η υπόλοιπη ρίζα Ελληνική).
8) Τα σε -άρος είναι χαρακτηριστικά μανιάτικα: Καλονάρος (Καλονιοί), Λαουνάρος, Κατσικάρος, Τσιμπιδάρος, Καπερνάρος, Τορνάρος, Σκανταλάρος, Αντώναρος, Κουτριγάρος, Καναβάρος, Κοντράρος.
Μερικά είναι παρατσούκλια που δίνονταν λόγω ομοιότητας με διάσημους άντρες.
9) Σε -ούρος (μη έχοντας όμως σχέση ή ρίζα τους με ιταλικά) : Κουμουνδούρος, Μουσούρος, Γιαννακούρος και Φατούρος, Φερεντούρος, Πατσούρος (που έχουν ιταλική ρίζα).
10) ιταλοκατάληκτα σε -ούτσος (χωρίς ιταλική ρίζα): Μαυρούτσος, Καρλούτσος.
11) Σε -ώτσος: Κοτρώτσος, Βρώτσος.
12) Σε -άτσος: Κουβάτσος.
13) Σε –ούνος: Μπουφούνος, Τσατσαρούνος.
14) Σε -ούζος: Κωσταντούζος, Αραούζος κλπ.
15) ιταλόμορφα: Κοβορίνος, Μπαλίνης, Κάσσης(;), Δεκούλος, Αλετουράνος, Μονέδας, Μαντούβαλος(;), Ρίτσος(;), Καντήρος(;), Ρόζος, Βεντίκος(;), Μπουρίκος(;), Σάσσαρης, Μαγγιόρος, Μπαλιτσάρης(;), Τσαπατσάρης(;), Βαραμέντης, Δραγουμάνος, Ντουρέκας(;), Μέντισης(=Γιατράκης).
16) Ξενικά: Νίκλος, Γαλλάκος, Γουλλιέρμος, Μόσκοβος, Ντούβας, Νέγκας, Μπράτης, Σκλαβούνος, Αρναούτης, Αρβανίτης, Καντραμπασιάνος, Σερεμετάκης, Καούρης, Μπραίμης, Κασίμης, Μπερδέσης(;), Καραντάνης, Μπιράκος(;), Μουσούλης, Αχριάνης, Σαλούφας(;), Χασανάκος, Σμαηλιάνος, Καραμαλής, Μουσταφάς, Κιοπέης, Μπουραζάνης(:), Νταϊφάς, Καραμάνης, Σαλίχος, Κατσίρης, Μορφίρης(;), Μποντίλας, Μποζαγριέγος, Σιβίλιας, Κατελάνος, Αρμυράντες(;), Μπουδιγάδες (μετά Βουδιγάρης), Κάρλες, Καγιάλες, Κατσαφάδος, Κατραμάδος.
17) Βυζαντινά: Κοσμάς, Πόθος, Πάτρος (Πάτρων), Μόφορης, Δεμέστιχας, Γερακάρης, Μεσίσκλης, Λυμπέρης, Παντελέος, Καπηλωρύχος(;).
18) Σε -αίος: Κουτσιλαίος, Κοτιλαίος, Γιαμπαίος.
19) Τα σε -όπουλος είναι πατρωνυμικά, αλλά σπανιότατα επίθετα: Γεωργόπουλος, Μιχαλόπουλος, Δικαιόπουλος. Θάλεγε κανείς ότι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα πατρωνυμικά -όπουλος έγιναν επίθετα, στην Μάνη «δεν πρόφτασαν» να γίνουν.
Κανένα από τα ξενικά επώνυμα δεν σημαίνει ξενική καταγωγή παρά μόνο σε σπανιότατες περιπτώσεις.
Έδιναν ξενικό ή Ελληνικό παρατσούκλι σε ντόπιους Μανιάτες, επειδή έμοιαζαν στο παρουσιαστικό ή ήταν οπαδοί με κάποιον διάσημο άντρα έλληνα ή ξένο της εποχής τους (π.χ. Κουμουνδούρος, Μουσούρος, Καλλέργης). Αυτό συμβαίνει ως και σήμερα.

Από το βιβλίο του Κυριάκου Δ. Κάσση «Μοιρολόγια της Μέσα Μάνης Α’» Αθήνα 1979.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σεπτέμβριος 1814:Ιδρύεται στην Οδησσό της Ρωσίας από τους Νικόλαο
Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ η
Φιλική Εταιρεία.
Το 1818: Η έδρα της Φιλικής Εταιρείας μεταφέρεται στην
Κωνσταντινούπολη.
Ιανουάριος 1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, υπουργός εξωτερικών της
Ρωσίας, αρνείται την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας.
Απρίλιος 1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναλαμβάνει «Γενικός
Γραμματέας της Ανώτατης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας».

1821
Ιανουάριος: Στη διάσκεψη της Βόστιτσας (Αίγιο) οι πρόκριτοι της
Πελοποννήσου διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά
με την επιτυχία του επαναστατικού εγχειρήματος.
Φεβρουάριος, 22: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο,
παραπόταμο του Δούναβη και φυσικό σύνορο ανάμεσα
στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία.
Φεβρουάριος, 24: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την Επαναστατική
προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Αυτή η
ενέργεια σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της
Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
Μάρτιος, 10: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στο Φώξανι τον Ιερό
Λόχο, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Έλληνες
σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μαθητές του
ελληνικού σχολείου της Οδησσού.
Μάρτιος, 23: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης
Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα.
Μάρτιος, 25: Ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει στην
Πάτρα, στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, τους
αγωνιστές.
Μάρτιος, 27: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το
Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο ο τσάρος της Ρωσίας τον
αποκηρύττει και τον διαγράφει από τους ρωσικούς
στρατιωτικούς καταλόγους.
Απρίλιος, 10: Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε΄ στην
Κωνσταντινούπολη.
Απρίλιος, 23-24: Ήττα και μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου στην
Αλαμάνα,από τους Τούρκους, υπό τους Κιοσέ Μεχμέτ και
ΟΜέρ Βρυώνη.
Μάιος, 7: Ο Άνθιμος Γαζής και ο Κυριάκος Μπασδέκης κηρύσσουν
την επανάσταση στο Πήλιο.
Μάιος, 8: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικάει στο Χάνι της Γραβιάς τους
Τούρκους, με αρχηγούς τον Κιοσέ Μεχμέτ και Ομέρ
Βρυώνη.
Μάιος, 12-13: Νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι.
Μάιος, 17: Ο Εμμανουήλ Παππάς, κηρύσσει την επανάσταση στις
Καρυές του Αγίου Όρους.
Μάιος: Ο Εμμανουήλ Παππάς ξεσηκώνει τη Χαλκιδική.
Ιούνιος: Ο Δημήτριος Υψηλάντης φτάνει στην Πελοπόννησο.
Ιούνιος, 1: Απελευθερώνεται η Ιερισσός, τα Μαντεμοχώρια και άλλες
περιοχές της Χαλκιδικής.
Ιούνιος, 7: Ήττα του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι.
Ιούνιος, 25-26: Νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά της Βοιωτίας, υπό τον Ι.
Γκούρα.
Ιούλιος, 15: Νίκη των Ελλήνων στα Βρυσάκια της Εύβοιας, υπό τον
Αγγελή Γοβγίνα.
Ιούλιος, 23: Απελευθερώνεται το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
Σεπτέμβριος, 23: Καταλαμβάνεται η Τριπολιτσά. Θρίαμβος Κολοκοτρώνη.
Οκτώβριος, 30: Καταπνίγεται η Επανάσταση στη Χαλκιδική.
Δεκέμβριος, 20: Α΄ Εθνοσυνέλευση στην παλιά Επίδαυρο.

Ευχαριστώ τον κ.Θ. Ιλιάδη,τον δάσκαλο των τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας στο Μάινζ και Ίνγκελχαιμ, που μου έδωσε αυτόν τον χρονολογικό πίνακα από το αρχείο της βιβλιοθήκης του.
Το χρονολόγιο που έχω στα χέρια μου αναδρομεί μέχρι και το 1832 και θα σας το παρουσιάσω σε μικρές αναρτήσεις για να μην σας κουράσει.Βέβαια απουσιάζει η 17 Μαρτίου που για μας τους Μανιάτες και Λάκωνες αποτελεί μεγάλη περηφάνια αλλά οι ιστορικές πηγές έτσι το θέλουν.