Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Απεβίωσε ο Ι. Παυλάκος


Σήμερα 30 Ιουνίου απεβίωσε ο Ιωάννης Παυλάκος γνωστός κατα την περίοδο του εμφυλίου και ως "κυρ Γιάννης". Πρόκειται για τη σημαντικότερη ίσως πολεμική προσωπικότητα εκείνης της περιόδου και αναμφίβολα ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη δράση απο την πλευρά των αντιπάλων του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και μετέπειτα ΔΣΕ.

Ξεκίνησε ως ομαδάρχης των ΕΑΟΚ του Π. Κατσαρέα και μετά το θάνατο του τελευταίου η δράση του κορυφώθηκε. Για το πρόσωπο του ακούστηκαν, ακούγονται και ίσως και να ακούγονται ακόμα και μετά το θάνατο του υπερβολές, είτε θετικές είτε αρνητικές που πολλές φορές δημιουργούσαν την εντύπωση μιας μυθικής προσωπικότητας.Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί απο καμία πλευρά είναι οι μαχητικές του ικανότητες και η τόλμη του. Ας κριθεί απο την ιστορία.

http://leimonitis.com/

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

Αγαπητοί φίλοι δημότες του δήμου Σκάλας γίνεται μια προσπάθεια στο να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε μέσα από το διαδίκτυο ζωντανά όλες τις εκδηλώσεις του δήμου και των συλλογών της περιοχής.

Ήδη εγκαταστήσαμε ασύρματο δίκτυο στη περιοχή του Αι Γιαννάκη στα Τρίνησα και θα έχετε τη δυνατότατα να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από live cam όσο και από το Ράδιο Λακωνία όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τέταρτη με ροκ συναυλία και το Σάββατο οπού θα υπάρξουν ομιλίες και στις 22:00 το λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο.

Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να σας μεταφέρουμε το εορταστικό κλίμα της βραδιάς.

Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Γιάννη Λεϊμονίτη στο να δείτε ζωντανά δικούς σας ανθρώπους και να προβάλουμε την περιοχή μας όσο ποιο πολύ γίνεται .

Θα επακολουθήσουν και άλλες ζωντανές μεταδόσεις και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Σκάλας και του δήμου Έλους.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Ανακοίνωση που επιβεβαιώνει κάποιες φήμες. Στις επόμενες μέρες πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανοίξετε κανένα μήνυμα που θα σας έρθει με τον τίτλο "PERFORMANCE ART" ή "PERFORMANCE" ανεξάρτητα από το ποιος σας το έστειλε, φίλος ή όχι. Είναι ένας ιός που ανοίγει ως ολυμπιακή φλόγα και καίει τον σκληρό σας δίσκο. Αυτός ο ιός θα σας έρθει από ένα άτομο από τη λίστα των επαφών σας και γι' αυτό πρέπει να στείλετε αυτό το e-mail σε όσους ξέρετε. Έτσι αν πάρετε τέτοιο μήνυμα, μην το ανοίξετε και σβήστε αμέσως τον υπολογιστή σας. Είναι ο χειρότερος ιός όπως ανακοινώθηκε από το CNN και η MICROSOFT το επιβεβαιώνει ως τον πιο καταστροφικό ιό μέχρι σήμερα. Ανακαλύφθηκε προχτές το απόγευμα από MCAfee και δεν υπάρχουν ακόμη λύσεις. Καταστρέφει ολοκληρωτικά όλα τα VITAL INFO του HARD DISK! Κάντε COPY και στείλτε το σ' όλους.

2. ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!
Παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως εάν χρησιμοποιείτε αλληλογραφία μέσω internet, όπως Yahoo, Hotmail, AOL κτλ. Η πληροφορία κυκλοφόρησε από την Microsoft και την Norton. Παρακαλώ στείλτε την σε όλους όσους γνωρίζετε και έχουν πρόσβαση στο Internet. Ίσως λάβετε ένα φαινομενικά άκακο e-mail με παρουσίαση Πάουερ Πόιντ (PowerPoint) και τίτλο: «artisbeautiful. Pps».
Εάν το λάβετε, μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο του για κανένα λόγο και διαγράψτε το αμέσως!!!
Εάν ανοίξετε το αρχείο, ένα μήνυμα θα εμφανισθεί στην οθόνη σας λέγοντας: Itistoolatenow, noarthere, δηλαδή: Τώρα πια είναι αργά, εδώ δεν υπάρχει τέχνη! Ως επακόλουθο θα χάσετε τα πάντα στον υπολογιστή σας και το άτομο που σας το έστειλε θ' αποκτήσει πρόσβαση στο όνομά σας, στο e-mail σας και στο κωδικό ασφαλείας σας. Αυτός είναι νέος ιός, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφατα να κυκλοφορεί!
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΟΣ !!!
Η Microsoft επιβεβαίωσε ήδη τη σοβαρότητα του προβλήματος κι ανάφερε ότι τα προγράμματα antivirus δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν. Ο ιός δημιουργήθηκε από έναν χάκερ ο οποίος αυτοαποκαλείται «artowner».
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!


http://elevasta.blogspot.com

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Άγιος Στέφανος Λακωνίας: η ανασύνθεση της ιστορίας ενός οικισμού της εποχής του Χαλκού

Δρ Ευαγγελία Κυριατζή, Προϊστορική Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών ενημερώνει στη γιορτή πορτοκαλιού 2009 Στεφανιάς τους παρευρισκομένους για τον αρχαίο οικισμό του Αγίου Στεφάνου.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που παρευρίσκομαι απόψε σ αυτή τη γιορτή γιατί πραγματοποιείται σε μια περιοχή με την οποία τα τελευταία χρόνια έχω δεθεί αρκετά λόγω των αρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιούμε, αλλά νιώθω επίσης και ιδιαίτερη τιμή που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια εκδήλωση πολύ ελπιδοφόρα, που οργανώνεται από μια δυναμική τοπική κοινωνία, και κυρίως ένα δυναμικό γυναικείο συνεταιρισμό, με πρωτοβουλίες που δείχνουν ιδιαίτερες ευαισθησίες σε θέματα πολιτισμικά, περιβαλλοντικά και ευρύτερα κοινωνικά. Σίγουρα ένα παράδειγμα που θα ήταν καλό να ακολουθήσουν κι άλλοι.....

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και πολλές ευχές για την επιτυχία του εγχειρήματός σας από τη διευθύντρια της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, την καθηγήτρια Catherine Morgan, στην οποία αρχικά απευθύνθηκε η πρόσκληση γι αυτήν την ομιλία. Η κυρία Morgan, με μεγάλη της λύπη τελικά, δεν μπόρεσε να αποδεχθεί προσωπικά την πρόσκληση, καθώς έπρεπε να βρίσκεται στην Κρήτη για υποχρεώσεις της Σχολής. Ζήτησε από μένα, λοιπόν, να σας μιλήσω για το έργο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην περιοχή καθώς ανήκω στην ομάδα των συνεχιστών της παράδοσης της Σχολής στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.

Θα πρέπει να σας πω ότι έρχομαι κατευθείαν από τα Κύθηρα, όπου βρίσκομαι εδώ και μια βδομάδα με ερευνητική ομάδα της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής, για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια να ανασυνθέσουμε την προϊστορία και την ιστορία του νησιού αλλά και τις σχέσεις τους με τις γειτονικές περιοχές, δηλαδή τη Λακωνία και την Κρήτη.

Το ενδιαφέρον όμως της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής για την προϊστορία της ευρύτερης αυτής περιοχής, της νότιας Λακωνίας και των Κυθήρων, πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1950. Πρώτος σταθμός υπήρξαν οι έρευνες των Richard Hope-Simpson και Helen Waterhouse, που περπάτησαν τη Λακωνία και τα Κύθηρα και εντόπισαν πλήθος προϊστορικών θέσεων. Αυτοί φαίνεται να εντόπισαν και τον προϊστορικό οικισμό του Αγίου Στεφάνου, όπου ακολούθησαν πολύχρονες ανασκαφές.

Παράλληλα με τις ανασκαφές στον Άγιο Στέφανο, στα 1959, 1963 και μετά στη δεκαετία του 1970, η Αγγλική Σχολή ξεκίνησε ανασκαφές και στο Καστρί Κυθήρων μια θέση σύγχρονη με τον Άγιο Στέφανο. Σήμερα οι δύο αυτές θέσεις, ο Άγιος Στέφανος Λακωνίας και το Καστρί Κυθήρων, η κάθε μια από αυτές δημοσιευμένη σε ένα μεγάλο τόμο, αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις της Ελλάδας, γνωστές σε όλους αυτούς που ασχολούνται με την προϊστορία της χώρας μας, Έλληνες και ξένους. Τι ήταν όμως αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνών μας σ αυτήν την περιοχή, και γιατί οι ανασκαφές στις δύο αυτές θέσεις υπήρξαν τόσο σημαντικές? Ήδη μέχρι τη δεκαετία του 1950, είχαν πραγματοποιηθεί πολύχρονες ανασκαφές σε διάφορες θέσεις της Κρήτης, κυρίως την Κνωσό, αλλά και τις Μυκήνες, που έφεραν στο φως μεγάλης κλίμακας και σύνθετα κτιριακά συγκροτήματα, τα λεγόμενα ανάκτορα, που αντανακλούσαν κοινωνίες με ιδιαίτερα πολύπλοκη οργάνωση για την εποχή, με πλούτο και δύναμη στα χέρια μιας άρχουσας τάξης, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο εμπόριο και ανταλλαγές αλλά και τέχνες, και με τη χρήση γραφής. Τα πρώτα ανάκτορα στην Κρήτη εμφανίστηκαν γύρω στο 1900 π.Χ ενώ τα ανάκτορα στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις Μυκήνες, την Πύλο (τώρα απ΄ ότι φαίνεται μάλλον και στη Λακωνία, στον Άγιο Βασίλειο) εμφανίστηκαν μερικούς αιώνες αργότερα. .......Σε όλο αυτό το διάστημα οι επιδράσεις της Κρήτης στην νότια ηπειρωτική Ελλάδα ήταν έντονες τόσο που συχνά γίνεται λόγος για εκμινωισμό και προφανώς συνέβαλαν σημαντικά στην εμφάνιση των λεγόμενων Μυκηναϊκών ανακτόρων.

Ενώ αργότερα η επίδραση αυτή φαίνεται ότι αντιστράφηκε και έντονα Μυκηναϊκά στοιχεία πλέον εμφανίζονται στα μινωικά ανάκτορα, τόσο που κάποιοι ερευνητές κάνουν λόγο για Μυκηναϊκή κατάκτηση της Κρήτης.

Έγινε φανερό λοιπόν από νωρίς, ότι για τη βαθύτερη κατανόηση της πολύπλοκης και μεταβαλλόμενης σχέσης ανάμεσα στο μινωικό και το μυκηναϊκό πολιτισμό, θα έπαιζε η έρευνα στη νότια Λακωνία και τα Κύθηρα, περιοχές που ουσιαστικά γεφυρώνουν την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Άλλωστε ο William Taylour, που διεύθυνε τις ανασκαφές στον Άγιο Στέφανο, είχε ήδη δουλέψει για χρόνια στις ανασκαφές των Μυκηνών, και ήρθε στη νότια Λακωνία ψάχνοντας να ανασκάψει μια θέση που θα βοηθούσε να καταλάβει καλύτερα τις απαρχές των Μυκηναϊκών ανακτόρων και τη σχέση τους με τα μινωικά. Πραγματοποίησε προκαταρκτικές έρευνες σε δύο θέσεις, στον Άγιο Στέφανο αλλά και το Αστέρι, και τελικά επέλεξε την πρώτη καθώς φαινόταν να έχει περισσότερα μινωικά στοιχεία.

Οι ανασκαφές στον Άγιο Στέφανο ξεκίνησαν το 1959, σε μια εποχή που ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για την προϊστορική Λακωνία, και συνεχίστηκαν το 1960 και 1963. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύθηκαν το 1972. Οι ανασκαφές ξανάρχισαν το 1973, συνεχίστηκαν το 1974 και 1977 και συνδυάστηκαν με πολλές περιόδους μελέτης των ευρημάτων στο Μουσείο της Σπάρτης.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών μια μεγάλη ομάδα ερευνητών ποικίλων ειδικοτήτων, από διάφορες χώρες, εργάστηκε στη θέση χρησιμοποιώντας σαν βάση το ξενοδοχείο Άλσος στη Σκάλα. Στις ανασκαφές αυτές εργάστηκε και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων από την περιοχή, κυρίως από τη Στεφανιά .

Τα ονόματά τους αναφέρονται στην τελική δημοσίευση και θα ήθελα, αν και ποτέ δεν τους γνώρισα, να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της Αγγλικής Σχολής, για την ουσιαστική συμβολή τους, όπως και όλη την τοπική κοινωνία φυσικά που φιλοξένησε αυτές τις ομάδες των ερευνητών εδώ για κάποια χρόνια.

Για το δεύτερο μέρος των ερευνών στη δεκαετία του 1970 έχουν δημοσιευθεί δύο βιβλία, ενώ ο συνολικός τόμος για τις έρευνες στον Άγιο Στέφανο, δημοσιεύθηκε από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή την περσινή μόλις χρονιά, με μεγάλη καθυστέρηση, λόγω του θανάτου του ανασκαφέα της θέσης το 1989, ενώ ετοίμαζε την τελική δημοσίευση. Τον άθλο της συνέχισης αυτού του έργου και της ολοκλήρωσης τελικά του βιβλίου ανέλαβε ο καθηγητής Richard Janko, που υπήρξε συνεργάτης της ανασκαφής.

Πριν προχωρήσω σε μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αποτελεσμάτων των ανασκαφών στον Άγιο Στέφανο, θα ήθελα να πω λίγα πράγματα για το φυσικό περιβάλλον της θέσης, που δε ήταν αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Ο λόφος του Άγιου Στέφανου απέχει σήμερα 2 περίπου χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Κατά την εποχή του Χαλκού, όμως, φαίνεται ότι η θέση ήταν παραλιακή.

Ουσιαστικά ο προϊστορικός οικισμός βρισκόταν πάνω σε χερσόνησο, με δύο λιμάνια, ένα στα νότια κι ένα στα βόρεια, και καλλιεργήσιμες εκτάσεις πολύ μικρότερης έκτασης, κυρίως προς τους λόφους γύρω από τη θέση.

Ο λόφος έχει επίπεδη κορυφή, και απόκρημνες τις δύο πλευρές στα βόρεια και ανατολικά, ενώ η πρόσβαση γίνεται από τα δυτικά από στενό σχετικά πέρασμα. Πρόκειται δηλαδή για μια σχετικά οχυρή παράλια θέση, Το σημερινό υψόμετρο είναι 30-40μ. από την επιφάνεια της γύρω πεδιάδας. Η ανασκαφή επικεντρώθηκε κυρίως στην κορυφή καλύπτοντας συνολική έκταση 1000 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Φυσικά δεν ανασκάφτηκε όλος ο οικισμός παρά μόνο ένα μικρό σχετικά τμήματα του. Ανοίχτηκε ένας μεγάλος αριθμός από σκάμματα ή τομές (βλέπε τετράγωνα) για να ερευνηθεί δειγματοληπτικά ένα μεγάλο μέρος της θέσης.

Ο οικισμός, που ιδρύθηκε αρχικά πάνω σε φυσικό εξάρμα, έχει τη μορφή τούμπας. Πρόκειται δηλαδή για συνεχόμενη κατοίκηση στον ίδιο χώρο όπου τα νέα κτίρια οικοδομούνται πάνω στα ερείπια των παλιών και έτσι βαθμιαία αυξάνεται το ύψος του οικισμού και δημιουργείται αυτό που αποκαλούμε τούμπα, που θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με μια τούρτα που έχει πολλές διαφορετικές στρώσεις. Έτσι με την ανασκαφή αποκαλύπτουμε ουσιαστικά σιγά-σιγά αυτές τις στρώσεις, κάθε μια από τις οποίες περιέχει τα ερείπια των σπιτιών, τα υπολείμματα των τροφών (π.χ. κόκκαλα, σπόρους), αλλά και ολόκληρα ή σπασμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους που έμεναν τα σπίτια (βάζα κεραμικά, εργαλεία λίθινα ή οστέινα, κοσμήματα κλπ). Μελετώντας αυτά καταλαβαίνουμε πως ήταν τα σπίτια σε κάθε στρώση, πως ζούσαν οι άνθρωποι, με ποιούς είχαν επαφή κλπ. Και φυσικά τα χρονολογούμε, με βάση τα ευρήματα, κυρίως με τους τύπους των κεραμεικών σκευών που χρησιμοποιούσαν, αυτό ακριβώς έγινε και στον Άγιο Στέφανο.

Θα σας δείξω κάποιες από αυτές τις στρώσεις του οικισμού για να πάρετε μια εικόνα, χωρίς να μπώ σε λεπτομέρειες.

Οι παλιότερες στρώσεις, δηλαδή οι πιο βαθιές, χρονολογούνται περίπου στην αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ., λίγο μετά το 3,000 π.Χ, στην περίοδο που ονομάζουμε πρώιμη εποχή του χαλκού Ι. Υπάρχουν αλλεπάλληλες στρώσεις που καλύπτουν όλη την εποχή του χαλκού, και δείχνουν ότι η κατοίκηση στον οικισμό συνεχίστηκε σχεδόν χωρίς καμία διακοπή για 1800 περίπου χρόνια. Η θέση φαίνεται ότι άκμασε και είχε έντονες επαφές με την Κρήτη και τα Κύθηρα την περίοδο των μινωικών ανακτόρων (δηλαδή περίπου από το 1900 ως το 1600 πΧ), όταν αποτελούσε έναν από τους βασικούς σταθμούς επικοινωνίας των θαλάσσιων δρόμων από την Κρήτη με το εσωτερικό της Λακωνίας και της Πελοποννήσου.

Η ανάπτυξη αυτή του οικισμού φαίνεται να συνδέεται με την καίρια θέση του στο μυχό του Λακωνικού κόλπου, με διπλό λιμάνι, σε μια εποχή που οι θαλάσσιες επικοινωνίες αναπτύχθηκαν δραματικά λόγω της ανακάλυψης του πανιού, δηλαδή ιστιοφόρων πλοίων....ενώ μέχρι τότε τα πλεούμενα κινούνταν με κουπιά. Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της θέσης πιθανόν υπήρξαν και οι πηγές του Λακωνικού πορφυρίτη, ή lapis lacaedemonius, του πετρώματος που οι μινωίτες προτιμούσαν για διάφορα αντικείμενα μικροτεχνίας και λίθινα αγγεία. Αργότερα, όμως, την περίοδο των μυκηναϊκών ανακτόρων, φαίνεται ότι ο οικισμός παρακμάζει και περιθωριοποιείται (όπως ίσως και τα Κύθηρα), ίσως λόγω της μετατόπισης του ενδιαφέροντος σε άλλες περιοχές (π.χ. Μεσσηνία) αλλά και των επακόλουθων αλλαγών στους θαλάσσιους δρόμους.

Ο λόφος εγκαταλείπεται στο τέλος της εποχής του χαλκού και για σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη μόνιμης χρήσης, εκτός ίσως από περιστασιακές επισκέψεις βοσκών ή περιηγητών από τους οποίους πέφτουν διάφορα αντικείμενα στην επιφάνεια της θέσης. Η θέση ξανακατοικήθηκε τον 13ο και 14ο αιώνα μΧ, όταν περιβαλλόταν πλέον από έλη.

Τα κτίσματα που ανασκάφτηκαν από αυτήν την περίοδο, συνδέθηκαν με πανδοχείο και πύργο-παρατηρητήριο που χρησιμοποιήθηκαν από τους Φράγκους που έφερε μαζί του ο ιππότης Guy de L’Elles. Στις αρχές του 14ου αιώνα, ίσως μετά το 1321, η θέση φαίνεται ότι δέχθηκε επιδρομή (ίσως από Καταλανούς ή Τούρκους) και ερημώθηκε τελείως. Οι επόμενοι χρήστες του χώρου, πέρα από τους κατά καιρούς καλλιεργητές ήταν οι αρχαιολόγοι αρκετούς αιώνες αργότερα, στα μέσα του 20ου αιώνα.

Αφού κάλυψα, η αλήθεια είναι με πολύ μεγάλα βήματα την πολύχρονη ιστορία της θέσης του Άγιου Στέφανου, θα ήθελα να σας δείξω και κάποιες φωτογραφίες από τα ευρήματα των ανασκαφών, κινητά και ακίνητα, κάτι που θα μου δώσει και την ευκαιρία να σας δώσω κάποιες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που έζησαν (αλλά και πέθαναν) εκεί.

Καταρχήν θα ήθελα να σας δείξω κάποια από τα κτίρια, κυρίως σπίτια, που ανασκάφτηκαν. Στη μακρόχρονη ιστορία του οικισμού η μορφή των σπιτιών άλλαξε.

Έτσι στις πρώιμες φάσεις τα σπίτια ήταν αψιδωτά και στη συνέχεια έγιναν παραλληλόγραμμα. Επίσης το σχέδιο του οικισμού μεταβλήθηκε, δηλαδή οι δρόμοι ή ο προσανατολισμός των κτιρίων, αλλά και η πυκνότητά τους. Δεν κατοικούνταν όλος ο λόφος σε όλες τις περιόδους. Οι ανασκαφείς υπολογίζουν ότι ο πληθυσμός δε θα πρέπει να ξεπέρασε σε καμία περίοδο τους 400-500 ανθρώπους, και συνήθως ήταν πολύ μικρότερος. Μιλάμε δηλαδή για ένα προϊστορικό χωριό. Μέσα στα όρια του χωριού αυτού, κάτω από τα δάπεδα των σπιτιών ή ανάμεσα σε τοίχους, ανακαλύφθηκαν και τάφοι.

Τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς δείχνουν ότι αυτοί οι τάφοι ανήκουν στη φάση της ζωής του οικισμού. Δηλαδή, ένα μέρος αυτών που ζούσαν και πέθαναν σ αυτό το χωριό, θαβόταν μέσα στον οικισμό. Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος θαβόταν σε νεκροταφεία εκτός οικισμού. Συνολικά βρέθηκαν 154 ταφές που καλύπτουν τα 1800 περίπου χρόνια ζωής αυτού του χωριού. Η μελέτη των σκελετών από ειδικούς έδειξε ότι ανάμεσα στους νεκρούς κυριαρχούν τα βρέφη και τα παιδιά και μετά οι ώριμοι ενήλικες, κάτι αναμενόμενο για μια κοινωνία «υποανάπτυκτη», με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ο αριθμός των βρεφών και παιδιών όμως φαίνεται υπερβολικά μεγάλος και ίσως δηλώνει ότι αυτές οι ηλικίες θάβονταν πιο συχνά μέσα στα όρια του οικισμού, σε άμεση σχεδόν επαφή με το χώρο των ζωντανών. Είναι ενδιαφέρουσα η απουσία ενδείξεων από τους σκελετούς για ελονοσία, κάτι που ίσως αντανακλά την απουσία ελών από την περιοχή. Λιμνοθάλασσες και έλη θα πρέπει να άρχισαν να σχηματίζονται στην περιοχή μετά το τέλος της εποχής του χαλκού.

Μέσα στις στρώσεις κατοίκησης του οικισμού, βρέθηκαν άφθονα οστά ζώων, αλλά και πολλά οστά ψαριών και όστρεα που μαρτυρούν σημαντική κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών προφανώς από το φυσικό περιβάλλον της θέσης. Ενώ τα βοτανικά κατάλοιπα φαίνεται να υποδηλώνουν καλλιέργεια και κατανάλωση της γνωστής ποικιλίας φυτών που συνδέονται με τη μεσογειακή δίαιτα.

Οι κάτοικοι του χωριού αυτού χρησιμοποιούσαν μια μεγάλη γκάμα από κεραμικά σκεύη για την αποθήκευση, μαγείρεμα και κατανάλωση της τροφής, που τα βρίσκουμε κυρίως σε θραύσματα, αλλά τα χρησιμοποιούσαν και σαν κτερίσματα στους νεκρούς τους (και σ αυτές τις περιπτώσεις τα βρίσκουμε ολόκληρα). Αν και τα περισσότερα από αυτά τα κεραμικά, όπως έδειξαν αναλύσεις του πηλού, ήταν κατασκευασμένα στην περιοχή, εισήγαγαν και πολλά από τα Κύθηρα, αλλά και μέρη πιο μακρινά, όπως η Αίγινα, η Αργολίδα ή και η Κρήτη.

Πέρα από την αγγειοπλαστική, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και ενδείξεις για άσκηση μεταλλουργίας. Ακόμη, βρέθηκε μεγάλος αριθμός εργαλείων από διάφορα υλικά αλλά και μικροαντικείμενα, όπως πήλινα ειδώλια ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα που μάλλον συνδέονται με τη σφαίρα της ιδεολογίας και των θρησκευτικών αντιλήψεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα αντικείμενα προσωπικής κόσμησης, που βρίσκονται κυρίως στους τάφους, και μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την κοινωνική ζωή των κατοίκων, όπως για παράδειγμα αν ήταν διακριτοί οι ρόλοι ανδρών και γυναικών ή πλούσιων και φτωχών.

Οι πληροφορίες που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στον Άγιο Στέφανο είναι πραγματικά σημαντικές τόσο για την έκταση όσο και το βάθος τους. Στόχος μου ήταν να σας παρουσιάσω μια πολύ σύντομη περίληψη ...χωρίς φυσικά να σας κουράσω πολύ...ελπίζω να το κατάφερα και ίσως κάποιοι από σας που αποφασίσετε να κάνετε μια επίσκεψη στο λόφο ένα απόγευμα θα μπορέσετε να φανταστείτε πιο εύκολα τώρα πως ζούσε αυτό το χωριό σ ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που βλέπει κανείς σήμερα.

Όταν άρχισα να σκέφτομαι αυτή την ομιλία, προσπαθούσα να βρώ έναν τρόπο να συνδέσω το θέμα της με τη Γιορτή Πορτοκαλιού!.....και φυσικά δεν υπάρχει καμία σχέση αφού η ιστορία της θέσης του Άγιου Στέφανου ανήκει εξ ολοκλήρου στην προ-πορτοκαλιού περίοδο της Λακωνίας

Από την άλλη όμως, τόσο ο προϊστορικός οικισμός στον Άγιο Στέφανο όσο και το πορτοκάλι (η εισαγωγή και καλλιέργειά του) συνδέονται με σημαντικές πτυχές του παρελθόντος και του παρόντος αυτού του τόπου. Και για να προχωρήσουμε στο μέλλον είναι σίγουρα απαραίτητο να φροντίσουμε και το παρόν αλλά και το παρελθόν, γι' αυτό θα ήθελα να δώσω πραγματικά συγχαρητήρια στους οργανωτές ή καλύτερα τις οργανώτριες, και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε και την φιλοξενία σε όλους και ιδιαίτερα στην κυρία Μαστρογιαννάκου.

Πολλές ευχές για την καλή επιτυχία των εκδηλώσεων.

Η ιστοσελίδα μας θέλει να ευχαριστήσει την Δρ Ευαγγελία Κυριατζή, για την παραχώρηση του κειμένου και των φωτογραφιών

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

1η Ιουλίου

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεκινά η ε φαρμογή του νόμου στη χώρα μας για την απαγόρευ ση του καπνίσματος. Είμαστε άρα έτοιμοι να πάρουμε στα σοβαρά την υπόθεση αυτή ή θεωρούμε ότι και πάλι θα είναι τα πράγματα ελαστικά; Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα τα μέτρα που πάρθηκαν για την απαγόρευση του καπνίσματος ήταν αποσπασματικά και συνήθως μη εφαρμόσιμα. Πλέον ο νέος Νόμος δεν απαγορεύει απλώς το κάπνισμα αλλά αλλάζει τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.

Η πλειοψηφία της Ελληνικής Κοινής Γνώμ ης, καπνιστές και μη καπνιστές, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για προστασία και υποστηρίζουν το μέτρο αυτό. Πάνω από το 67% των καπνιστών στη χώρα μας θεωρούν ότι η μείωση του καπνίσματος είναι σημαντικός εθνικός στόχος και βλέπουν τον Νόμο σαν μια θετική εξέλιξη. Πάνω από το 50% των καπνιστών δηλώνουν ότι ο Ν όμος αυτός θα είναι ευκαιρία να σταματήσουν ή να ελαττώσουν το κάπνισ μα, ενώ δεν θεωρούν ότι θα τους αλλάξει τις συνήθειες και την συχνότητα διασκέδασης: 61% των καπνιστών δηλώνουν ότι θα βγαίνουν το ίδιο ή περισσότερο από πριν. Παράλληλα, σχεδόν 35% των μη καπνιστών δηλώνουν ότι θα βγαίνουν περισσότερο από πριν.

Τα κύρια σημεία του Νόμου είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους
  • Απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και στα ίδια τ α μέσα μεταφοράς , στα κυλικεία κ.λ.π.
  • Δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού.
  • Ειδικά για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν, στην άδεια λειτουργίας του ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
  • Σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ.
  • Πρόστιμο: Α. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης κα ι λειτουργία ς και σε όποιον πουλά προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης έως 1.000 € κατά την 1η διαπίστωση, έως 2.000 € με την δεύτερη παράβαση, απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοολούχων ποτών ή αν δεν πωλούν τα παραπ άνω πρόστιμο έως 20.000 € στην τρίτη παράβαση, σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας.
  • Πρόστιμο: Β. Σε κάθε άλλον παραβάτη του Νόμου πρόστιμο έως 500€ ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

smokestop

Ο φόβος των επιχειρηματιών

Πολλοί επιχειρηματίες, φοβούνται ότι η εφαρμογή των δράσεων κατά του καπνίσματος θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων τους. Ιδιαίτερες αντιδράσεις έχουν υπάρξει από τον κλάδο εστίασης και διασκέδασης ωστόσο η αναγκαιότητα των μέτρων επιβάλλεται από την υποχρέωση τη Πολιτείας να προστατέψει την υγεία του συνόλου του πληθυσμού και σε αυτόν εντάσσονται και οι ίδιοι οι επιχειρημα τίες, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους. Ένα μολυσμένο με καπνό περιβάλλον σε χώρους εργασίας ή διασκέδασης επιβαρύνει σημαντικά την υγεία όχι μόνο των μη καπνιστών αλλά και των ίδιων των καπνιστών καθώς αμφότεροι εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Αποτελεί υποχρέωση των επιχειρηματιών να προστατεύουν τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες τους.

Η εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου στο εξωτερικό έδειξε ότι παρά τους φόβους ορισμένων κλάδων δεν υπήρξε πτώση των εσόδων. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αύξηση της κίνησης καθώς και του χρόνου παραμονής στο χώρο. Μεγάλες αλυσίδες Pub και Εστιατόριων στη Μεγάλη Βρετανία παρουσίασαν αύξηση στη κατανάλωση τόσο ποτού όσο και φαγητού μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον Νόμο είναι ευθύνη του επιχειρηματία να μην υπάρχο υν παραβάσεις στο χώρο εργασίας ανεξαρτήτως αν αυτός είναι κατάστημα, γραφείο η χώρος διασκέδασης και εστίασης.

Ο Νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης. Με την διαπίστωση της παράβασης ο υπεύθυνος πρέπει να καθοδηγήσει τον καπνιστή προς τ ον ειδικό χώρο καπνιστών και αν δεν υπάρχει ανάλογος χώρος να του ζητήσει να σταματήσει να καπνίζει.

smokestop

Καπνιστής αλλά όχι εγωιστής

Το κάπνισμα είναι επιλογή, ενώ ο καθαρός αέρας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Σέβομαι την επιλογή σου να καπνίζεις, σεβάσου το δικαίωμα μου για καθαρό αέρα κ αι μη με αναγκάζεις να καπνίζω παθητικά.

Σκοπός του νομοσχεδίου δεν είναι να περιθωριοποιήσει τους καπνιστές γύρω μας, αλλά να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για αέρα απαλλαγμένο από καπνό. Οι καπνιστές οφείλουν με τη συμπεριφορά τους να σέβονται τους συνανθρώπους τους μη καπνιστές, προστατεύοντάς τους από το παθητικό κάπνισμα. Βασικός στόχος είναι η κοινωνική συμμετοχή και η αλλαγή κοινωνικών προτύ πων και συμπεριφορών σχετικά με το κάπνισμα - η προαγωγή της συμμετοχής και συνευθύνης. Το νομοσχέδιο δεν υποχρεώνει τη διακοπή του καπνίσματος - δημιουργεί ένα πλαίσιο για να προσδιορίσει τα μέρη στα οποία επιτρέπεται το κάπνισμα ώστε να διασφαλίσει ότι οι καπνιστές δε βλάπτουν τους γύρω τους. Είναι δικαίωμα όλων μας να αναπνέουμε αέρα καθαρό από το μολυσματικό καπνό του τσιγάρου

smokestop

Tώρα ο σεβασμός είναι νόμος

Καπνίζετε μόνο στις προδιαγεγραμμένες ζώνες ή σε ανοιχτούς χώρους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό. Οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία, επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς των καπνιστών σχετικά με το πού και πότε μπορούν να καπνίζουν μπροστά σε άλλους. Γι’ αυτό σεβόμαστε το δικαίωμα αυτό και δεν καπνίζουμε σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως σε χώρους εργασίας, δημόσιες υπηρεσίες, σε πλοία, αεροδρόμια, μπαρ, καφετέριες. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε ό,τι αφορά τα παιδιά - οι ενήλικες οφείλουν να αποφεύγουν να καπνίζουν όταν βρίσκονται κοντά σε παιδιά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δύνανται να διαμορφώνονται ειδικοί χώροι καπνιζόντων που διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Επίσης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ., αυτά χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτου ργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

Πηγή : Ιστοσελίδα Υπουργείου Υγείας

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η έναρξη της λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης επαναφέρει με τρόπο επιτακτικό στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο τολμηρός σχεδιασμός και η παρουσίαση των λευκών αντιγράφων δίπλα στις αυθεντικές λίθους παρουσιάζουν περίτρανα την κατακρεούργηση του διακόσμου του μνημείου.
Με τη δημιουργία του Νέου Μουσείου έχουμε ένα εξαιρετικό χώρο για την προστασία και την ανάδειξη των θησαυρών της Ακρόπολης αλλά καταρρίπτεται και το βασικό επιχείρημα των Βρετανών για την μη ύπαρξη κατάλληλου μουσείου υποδοχής των γλυπτών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επίσης έγινε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο: “Telegraph”, “Newsweek”,”Vanity Fair”, “The Sunday Telegraph” στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων και η γενική διεθνής κατακραυγή έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Βρετανικό Μουσείο το οποίο αναζητά νέους τρόπους προσέγγισης του θέματς και που οδήγησε σε πρόταση στελέχους να μας επιστραφούν τα γλυπτά για τρεις μήνες με τον όρο πως θα αναγνωρίσουμε την κυριότητα του στα έργα του Φειδία. Ευτυχώς η ελληνική απάντηση ήταν αρνητική.

Διαβάστε τη πρόσφατη ανακοίνωση του Βρετανικού μουσείου

What is the British Museum’s position?

The British Museum exists to tell the story of cultural achievement throughout the world, from the dawn of human history over two million years ago until the present day. The Museum is a unique resource for the world: the breadth and depth of its collection allows the world public to re-examine cultural identities and explore the complex network of interconnected world cultures. Within the context of this unparalleled collection, the Parthenon sculptures are an important representation of ancient Athenian civilisation.
Each year millions of visitors, free of charge, admire the artistry of the sculptures and gain insights on how ancient Greece influenced, and was influenced by, the other civilisations that it encountered.
The Trustees of the British Museum warmly welcome the opening of the New Acropolis Museum which will allow the Parthenon sculptures that are in Athens to be appreciated against the backdrop of ancient Greek and Athenian history. The new museum, however, does not alter the Trustees’ view that the sculptures are part of everyone’s shared heritage and transcend cultural boundaries. The Trustees remain convinced that the current division allows different and complementary stories to be told about the surviving sculptures, highlighting their significance for world culture and affirming the universal legacy of Ancient Greece

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ"

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Σαν "βόμβα" έπεσε τη Δευτέρα η είδηση για το κλείσιμο της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και του ραδιοφωνικού σταθμού City FM.
Έπειτα από 25 χρόνια λειτουργίας, ο "Ελεύθερος Τύπος" θα εκδώσει την Τρίτη το τελευταίο του φύλλο, η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας έπαψε ήδη να λειτουργεί, ενώ ο ρ/σ City FM εκπέμπει μόνο μουσική, μετά την απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ως αιτία της απόφασης αυτής αναφέρεται η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών, σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις δύο εταιρίες αναφέρεται:

"Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία 'ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.' που εκδίδει τις εφημερίδες 'Ελεύθερος Τύπος' και 'Τύπος της Κυριακής' και της εταιρίας 'Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.'. Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή. Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του 'Ελεύθερου Τύπου' στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Στο συνολικό εγχείρημα του 'Ελεύθερου Τύπου' επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό. Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων. Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους. Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο 'ευχαριστώ'

Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν μία από τις 5 εφημερίδες που τιμήθηκαν με το βραβείο "World's Best-Designed Newspapers" κατά τον φετινό "The Best of Newspaper Design Creative Competition" της Society for News Design.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Σύλληψη του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Γόντικα στη Σπάρτη

Απόπειρα τρομοκράτησης, για την οποία η κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη» χαρακτηρίζει τη σύλληψη του στελέχους του Νίκου Γόντικα και του οδηγού του ΚΚΕ

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη σύλληψη από την Αστυνομία του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Γόντικα και του οδηγού του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στη Σπάρτη, την έρευνα στα προσωπικά του αντικείμενα, παρότι, αν και γνωστός, δήλωσε την ιδιότητά του ως στέλεχος του ΚΚΕ και την κράτησή του στην Ασφάλεια Σπάρτης».

Read More«Το περιστατικό εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται και στόχο έχει το λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται γενική καταδίκη και επαγρύπνηση. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ · ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Η Ν.Ε. Λακωνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την αναιτιολόγητη και τρομοκρατική σύλληψη στελέχους του ΚΚΕ, μέλους του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Νίκου Γόντικα και του οδηγού που τον μετέφερε, από τις αστυνομικές δυνάμεις Λακωνίας με το αιτιολογικό ότι αρνήθηκε έλεγχο στα προσωπικά του αντικείμενα.

Η ενέργεια αυτή είναι προϊόν της έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιεί η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Είναι προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμού των εργαζομένων για να μην προβάλλουν αντίσταση στη νέα αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου που χτυπά το σύνολο των δικαιωμάτων του λαού για να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Είναι επίσης προϊόν της αντικομμουνιστικής υστερίας και της προσπάθειας συκοφάντησης του ΚΚΕ στην οποία ηγείται το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Αντικομουνιστική επίθεση που πηγάζει από την ΕΕ.

Η Ν.Ε. Λακωνίας κάνει καθαρό προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης των κομμουνιστών δεν θα περάσει. Οι κομμουνιστές δεν φοβούνται. Θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο πείσμα την προσπάθεια για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, την οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα για την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την νικηφόρα αντεπίθεση της.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε λαϊκή εγρήγορση και κινητοποίηση για να μην περάσουν, η νέα αντιλαϊκή επίθεση που συστατικό της στοιχείο είναι η προσπάθεια τρομοκράτησης, η ένταση του αυταρχισμού και η καταπάτηση και περιστολή δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

19/6/2009

Ν.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΗΓΗ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Kλειστό αρδευτικό κύκλωμα Τρινάσου

Εντάχθηκε το κλειστό αρδευτικό κύκλωμα του Τρινάσου, στο σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος - Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης υπέγραψε την απόφαση του παραπάνω έργου.
Ένα έργο πνοής για την περιοχή μας και θα λύση πολλά προβλήματα άρδευσης, και το ποιο σημαντικό είναι η εξοικονόμηση αποθεμάτων νερού, πρόβλημα που μαστίζει όλη την υφήλιο.Ένα έργο τεραστίων διαστάσεων για τη περιοχή μας που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο τομέα της γεωργίας.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι μετά τη γνωστοποίηση της βαθμολογίας των κατόχων πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄ - εκτός των μαθημάτων ειδικότητας).
Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, μετά τις 12 το μεσημέρι, οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας. (σ.σ. Συνήθως ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική αναζήτηση βαθμολογίας πανελλαδικών εξετάσεων απο το Υπουργείο Παιδείας στη διεύθυνση:ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009_

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Θεατρική παράσταση στην Σκάλα



Το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 19.30 θα δοθεί θεατρική παράσταση στην Σκάλα και στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του β΄ δημοτικού σχολείου Σκάλας.
Ο ΣΠΑΝΟΣ και ο ΔΡΑΚΟΣ, θα είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης που θα δώσει το σωματικό θέατρο της Μαρίνας Βήλλου, και οι συνεργάτες της.
Το έργο βασίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι και θα υπάρξει και ζωντανή μουσική
Η είσοδος για τους γονείς που θα συνοδεύουν μαθητές θα είναι ελεύθερη.


Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Από το υποκατάστημα Δ.Ε.Η. Σκάλας, ειδοποιούνται οι κάτοικοι των παρακάτω περιοχών, ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες της Δ.Ε.Η. θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος τη Κυριακή 14-06-09 το πρωί και από ώρα 08.00 έως 10.00 στη Σκάλα, (εκτός από ένα τμήμα του Νέου Κόσμου),στο Δ.Δ Αγίων Ταξιαρχών και Λεήμονα..

Η διακοπή ρεύματος θα συνεχιστει έως της 15:00 σε ένα τμήμα της Σκάλας, και συγκεκριμένα από (την είσοδο της Σκάλας από Σπάρτη και έως τη διασταύρωση Γυθείου στο ύψους του πρατηρίου Ανδριανού και περιμετρικά αυτής της περιοχής.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από τον χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω. Γι αυτό τον λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της Δ.Ε.Η. θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα και αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

Επίσης ο δήμος Σκάλας ενημερώνει τους δημότες Σκάλας, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης στη περιοχή της Σκάλας από τη διακοπή ρεύματος, καθώς θα υπάρξει τροφοδοσία ρεύματος με τη γεννήτρια του δήμου .

http://leimonitis.com/

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μικροί αρτίστες - ομάδα χρωμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η έκθεση ζωγραφικής που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δημοτών Σκάλας με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας, τη Κυριακή 7 Ιουνίου, 35 παιδιά εξέθεσαν τις δημιουργίες τους στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, το οποίο κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικολέτα Λεϊμονίτη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γκουβούσης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκάλας κ. Παπαφάγου. Τα έργα των μικρών καλλιτεχνών χαρακτηρίστηκαν από ποικιλία θεμάτων και πανδαισία χρωμάτων, ενώ εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους παριστάμενους. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλα τα παιδιά, ως ένδειξη βράβευσης για τη συμμετοχή τους, ενώ παράλληλα ο σύλλογος προσέφερε στον κόσμο αναψυκτικά και εδέσματα.

Με εκτίμηση Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά .ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ


Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησής της σε θέματα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας συμμετέχει ενεργά στο διαγωνισμό «Τέχνη της Ανακύκλωσης» που διοργανώνει το ΙΕΚ ΔΟΜΗ για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Η πρωτοβουλία του ΙΕΚ ΔΟΜΗ συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική ενέργεια ανάπτυξης και διαμόρφωσης οικολογικής - περιβαλλοντικής συνείδησης, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των νέων σε προγράμματα ανακύκλωσης, μέσω της τέχνης.
Ο τομέας της ανακύκλωσης έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν πολλές φορές το Δήμο Σκάλας, ο οποίος συγκαταλέγεται στους τέσσερις συνολικά ελληνικούς δήμους που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έκθεση.
Αυτή τη στιγμή η ΚΔΕΣ έχει ήδη αποστείλει 26 έργα τέχνης - δημιουργίες παιδιών από 16 έως 24 ετών, ως ορίζουν άλλωστε οι οδηγίες του προγράμματος.

Κούκλα ντυμένη με σακούλες απορριμμάτων (πλεγμένες στο χέρι), τσάντα από φάκελο και καλώδιο, φωτιστικό από ξύλο, αιολικό πάρκο από χαρτί και πλαστικό, αεροπλανάκι από ξύλο και πλαστικό, κοσμήματα - αξεσουάρ από σύρμα, μολυβοθήκες από κουτιά γάλατος, ζωγραφισμένα μπουκάλια –διακοσμητικά, αερόστατο από πλαστικό και χαρτί, λουλούδια από σακούλες, ξύλινος καταπέλτης, πίνακας ζωγραφικής με κολάζ από ανακυκλώσιμα υλικά είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες που συγκέντρωσε η ΚΔΕΣ.

Τα έργα του Δήμου Σκάλας έχουν μεταφερθεί στο ΙΕΚ προκειμένου να αξιολογηθούν και στη συνέχεια να βραβευθούν τόσο από το Δήμο Σκάλας όσο και από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΔΟΜΗΣ.
Παράλληλα, όλα τα έργα εκτίθενται επώνυμα στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο) ήδη από σήμερα 9 έως τις 12 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία βράβευσης έχει οριστεί ως η 11η Ιουνίου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι, την εν λόγω προσπάθεια ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους οι μαθητές της Β΄ Λυκείου Σκάλας, το «Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων - Άγιος Παντελεήμων», καθώς και λοιποί δημότες.

Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

http://leimonitis.com/

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Θανατηφόρο ατύχηµα από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα

Σήμερα Σάββατο 6-06-09 και ώρα 14:00 στην θέση (Παναγίτσα)στο Βλαχιώτη συνέβη θανατηφόρο ατύχηµα όταν ο γεωργικός ελκυστήρας που οδηγούσε ο ΧΙΩΤΗΣ ΒΛΑΔΙΜΙΡΟΣ,κάτοικος Βλαχιώτη, οδηγώντας Γεωργικό Ελκυστήρα ιδιοκτησίας του και εκτελώντας µε αυτό γεωργικές εργασίες εντός του κτηµατός του, ανετράπη ο γεωργικός ελκυστήρας µε αποτέλεσµα να καταπλακώσει αυτόν και να τον τραυµατίσει Θανάσιµα.
Ενεργείται προανάκριση από το Α.Τ Βλαχιώτη.

Έξυπνη καμπάνια κατά των τροχαίων



Στη Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία κατάφερε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, να πετύχει αυτό που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά και όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι: Να αλλάξουμε νοοτροπία. Ή, πιο ωμά ακόμα: Να αλλάξουμε μυαλά!

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ εταιρεία Mooz, έπεισε με την δική της τολμηρή προσέγγιση στο θέμα των τροχαίων, την κυβέρνηση, να της αναθέσει τη συγκεκριμένη καμπάνια. Βασικός «στόχος», ήταν οι οδηγοί, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20-35 ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα «άμεσου κινδύνου», με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που αναπτύσσουν στο οδήγημα, και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο, εννοώντας με αυτό, ότι ήταν ... περίπου Σουμάχερ.

Η ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ που βγήκε τελικά, και που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δεν ήταν από αυτές τις «διδασκαλικού τύπου», όπου πάντα κάποιος σου κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο και σου λέει «μή τρέχεις». Η Mooz!, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα: την σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Και τι έκανε, λοιπόν; Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές οργάνων! Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και δι' αυτού του τρόπου, δωρεά οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που, άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...
Η ΗΜΕΡΑ εκείνη, είναι όταν, έπειτα από κάποια σοβαρή παράβασή τους, υποχρεούνται να υπογράψουν το παρακάτω Πιστοποιητικό Δωρητή Οργάνων:

Το Συμβόλαιο

Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους.

Εγώ ο/η , ____ _________________, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στο δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά.

Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρέσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος

_, _______, 200_

Υπογραφή
kazani.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Ε

Χαμηλώνει, λόγω της... κρίσης στην αγορά, στο 4% ο πήχης της αύξησης των εισφορών που θα επιβληθεί το 2009 στους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ υπέρ του κλάδου των συντάξεων.
Μεγαλύτερη (έως 13%) θα είναι, ωστόσο, σε? αντιστάθμισμα η αύξηση των εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας με το επιχείρημα ότι αυτές παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του '07.
Στην απόφαση να μην επιβληθούν, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, οι αρχικά σχεδιαζόμενες αυξήσεις του 6% ή και του 8% υπέρ του κλάδου των συντάξεων (όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια) και να «ξεπαγώσει» η απόφαση που είχε ληφθεί στα τέλη του '07, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, για την αύξηση κατά 10% - 13% των εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας, οδηγείται η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Απόφαση

Το πλαίσιο των αυξήσεων των εισφορών αποτέλεσε, ήδη, αντικείμενο «διαβούλευσης» ανάμεσα στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων και στον διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου ο οποίος αναμένει την επίσημη εξαγγελία της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης έτσι ώστε να οριστικοποιήσει την τελική πρόταση.
Η εισήγηση του ΟΑΕΕ θα προβλέπει, παράλληλα, τη χορήγηση κλιμακωτών αυξήσεων στις συντάξεις, της τάξης τουλάχιστον 4% για τα ποσά έως 700 ευρώ και 3% για τα ποσά πάνω από τα 700 ευρώ με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο Ταμείο.
Ο ΟΑΕΕ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του '09, θα έχει έλλειμμα τουλάχιστον 545 εκατ. ευρώ (το πραγματικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ). Το '08 ο ΟΑΕΕ είχε αύξηση 6,5% στα έσοδα από εισφορές ενώ ο στόχος για το '09 είναι να εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας από το πρόεδρο του επιμελητηρίου Λακωνίας


imerisia

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Γ' ΔΙΜΗΝΟΥ 2009

Η Διοίκηση του Ο.Γ.Α. ανακοινώνει ότι:

Τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειες Ν.3631/08, ισόβιες συντάξεις και εφάπαξ παροχή 2.000€ Ν.3454/2006) του Γ΄ Διμήνου 2009, Θα καταβληθούν σε 427.466 οικογένειες το χρονικό διάστημα από 5 έως 16 Ιουνίου 2009.

Στα ανωτέρω οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 01-01-2009.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 132.419.970,40 €.

Τα νέα ποσά των πολυτεκνικών επιδομάτων έχουν διαμορφωθεί από 01-01-2009 ως εξής:

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Γ ΄ΔΙΜΗΝΟΥ 2009

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Εφάπαξ Παροχή 2.000 € Ν. 3454/06

3.193

Επίδομα 3ου παιδιού

174,28 €

56.520

*Πολυτεκνικό Επίδομα

43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών)

79.694

* Πολυτεκνικό Επίδομα τρίτεκνης Οικογένειας

Ν. 3631/08

43,55 €(για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών)

168.614

Ισόβιες συντάξεις

100,24 €

176.300

Γενικό Σύνολο Περιπτώσεων

484.321

Γενικό Σύνολο (ποσό)

132.419.970,40 €




















Για τα παραπάνω επιδόματα δεν παρακρατείται φόρος από 1-1-2007.
Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα καθώς και στην τρίτεκνη μητέρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ποσό 100,24 €.

38η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 38η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Σκάλας, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009.
Έτσι, 78 εθελοντές αιμοδότες ηλικίας 20 έως 55 ετών έσπευσαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, προκειμένου να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους, ενισχύοντας την προσπάθεια της ομάδας εθελοντών αιμοδοτών Σκάλας -ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ-
Η αιμοληψία διήρκεσε από τις 6 έως τις 8 μμ., ενώ την όλη διαδικασία έφερε εις πέρας κινητό συνεργείο του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης, με ειδικευμένο προσωπικό.
Μετά το τέλος της αιμοληψίας,
δε, το συνεργείο του νοσοκομείου προσέφερε στους αιμοδότες μπισκότα και ειδικά τυράκια, ενώ η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση φρέσκο φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
Σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, οι εθελοντές αιμοδότες μας έχουν δώσει 2.530 και πλέον φιάλες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών και συγκεκριμένα για παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, για τροχαία και λοιπά ατυχήματα, εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, γαστρορραγίες, κατάγματα και έκτακτες περιστάσεις.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας ευχαριστεί θερμά τους ιατρούς του Δήμου Σκάλας για την αμέριστη συμπαράστασή τους, το προσωπικό του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης και πάνω από όλα τους εθελοντές αιμοδότες που για μια ακόμη φορά προσέφεραν το πολυτιμότερο αγαθό τους, το αίμα.
Με το σύνθημα ότι <<το αίμα δεν αγοράζεται, αντίθετα μόνο προσφέρεται >>, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας συνεχίζει την αξιόλογη πρωτοβουλία.


















Με εκτίμηση Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σήμερα 4-06-2009 ξεκίνησαν οι εργασίες δενδροφύτευσης στο κήπο του Ιπποκράτη.

Ο κήπος του Ιπποκράτη, εκτείνεται σε έκταση 7 στρεμμάτων που βρίσκεται στην είσοδο της Σκάλας από τη Σπάρτη. Θα είναι ένα κόσμημα στην είσοδο της πόλης μας, και οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν γενικά για τη φιλοσοφική στάση του Ιπποκράτη, αλλά και ειδικότερα για τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο «Πατέρας της Ιατρικής».

Ο «κήπος του Ιπποκράτη», στην τελική του μορφή θα περιέχει τα περισσότερα από τα 256 είδη φυτών που αναφέρονται στα χειρόγραφα του Ιπποκράτη και τα οποία χρησιμοποιούσε στην εξάσκηση της ιατρικής του.

Oι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, θαυμάζοντας τα θεραπευτικά βότανα. Πέρα από τη σήμανση που υπάρχει σε κάθε φυτό και πληροφορεί το κοινό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες,από αυτά τα φυτά-βότανα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα με παρόμοιες ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιτιά δίνει ουσιαστικά την πρώτη ύλη για την πολύ γνωστή ασπιρίνη, το βαλσαμέλαιο από το υπέρικο (βαλσαμόχορτο) είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό, όπως και ο μανδραγόρας, το δίκταμο έχει επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται ήδη στη γραμμική Β’ σε πλακάκια της Κνωσού. Μάλιστα το δίκταμο είναι το πρώτο φαρμακευτικό φυτό που εξάγεται από την Ευρώπη στην Αίγυπτο για ιατρικούς σκοπούς.


Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γνώση φαρμακευτικών φυτών, ακριβώς χάρη στην έρευνα-παρατήρηση Ιπποκράτη, αλλά και των «μαθητών» του, Γαληνό και Διοσκουρίδη, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν μελετηθεί όλες οι γνώσεις των αρχαίων αυτών δασκάλων γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.


Ο κήπος του Ιπποκράτη στη Σκάλα ήταν ένα όραμα του Δημάρχου και Ιατρού Γρυπιώτη Γιάννη που γίνεται πραγματικότητα

Επίσης σε αυτή την προσπάθεια συντέλεσε και η χορηγία της τράπεζας Eurobank EFG και την ευχαριστούμε για την προσφορά της στο δήμο μας.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Πακέτο αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στις 4/6

ImageΑποζημιώσεις συνολικού ύψους 31.734.847 ευρώ για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή, που συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό και ανεμοθύελλα σε διάφορες καλλιέργειες, καθώς επίσης και για τη μειωμένη παραγωγή φυλλοβόλων και πατάτας εσοδείας 2008, αλλά και για ζημιές που έγιναν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2008 σε καλλιέργειες πορτοκαλιών και μανταρινιών στους νομούς Αργολίδας και Λακωνίας, καλοκαιρινής πατάτας στο Νομό Σερρών, καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας στους Νομούς Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και καλλιέργειες οιναμπέλων στο νομό Κρήτης θα καταβληθούν την Πέμπτη 4 Ιουνίου από τον ΕΛΓΑ.
Αναλυτικότερα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. εκκαθαρίσθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΤΕ οι καταστάσεις που αφορούν σε 12.649 παραγωγούς 42 Νομών της χώρας, για εκτιμήσεις και επανεκτιμήσεις ζημιών στη φυτική παραγωγή ύψους 16.668.359 Ευρώ, που συνέβησαν από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και τον Απρίλιο του 2009 από βροχοπτώσεις, πλημμύρα, χαλάζι, παγετό και ανεμοθύελλα σε διάφορες καλλιέργειες, καθώς επίσης και για τη μειωμένη παραγωγή φυλλοβόλων και πατάτας εσοδείας 2008.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν παραγωγούς των Νομών: Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Χαλκιδικής και Χανίων.

.agronews.gr

Επιδότηση για αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών

Το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης τονίζοντας ότι εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα επιδοτεί με 35% την αγορά καινούργιου κλιματιστικού με ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού. Θα υπάρχει όριο 500 ευρώ στο ύψος της επιδότησης, ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο συσκευές μεγέθους 9.000 - 24.000 BTU.

Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά.

Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους το χρόνο.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων, καθώς οι κλιματιστικά και ψυγεία απορροφούν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Η διαδικασία για την απόσυρση των κλιματιστικών θα είναι απλή:

Ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και θα δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, της παλιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε σπίτι και όχι σε επαγγελματικό κτίριο.

Θα πληρώνει τη συμμετοχή του στο κόστος της καινούργιας συσκευής (δηλαδή τη λιανική τιμή μείον 35% με όριο έκπτωσης τα 500 ευρώ) και η επιχείρηση θα εισπράττει την επιδότηση μέσω της εταιρίας «Ανακύκλωση ΑΕ» που θα ανακυκλώνει τις παλιές συσκευές και θα διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις.

Η μέση τιμή αγοράς ενός κλιματιστικού κυμαίνεται στα 800 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στα 280 ευρώ ανά συσκευή. Το υπουργείο θα ανακοινώσει ενδεικτικές τιμές για τις συσκευές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυξήσεων πριν την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικό όριο, και για όλα τα παλιά εν λειτουργία κλιματιστικά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα (www.allazoklima.gr) τηλεφωνικό κέντρο (801-11-15300) για παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται.

Το 2008 πωλήθηκαν 500.000 κλιματιστικά, από τα οποία τα 150.000 ήταν τεχνολογίας inverter και τα υπόλοιπα συμβατικά. Από τα συμβατικά, το 80% δεν ήταν ενεργειακής κλάσης Α, αλλά χαμηλότερης.

Συνολικά στη χώρα είναι εγκατεστημένα 7 εκατ. κλιματιστικά, από τα οποία τα μισά περίπου στον οικιακό τομέα, ενώ το μόνο το 1,5 εκατ. από αυτά είναι ενεργειακής κλάσης Α.

tanea.gr

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ

Ημερίδα με θέμα “το μελάνωμα” διοργάνωσε, επιτυχώς, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής και κοινωνικής προσφοράς προς τους δημότες.
Έτσι, το Σάββατο 30 Μαΐου 2009 από τις 9.30΄ το πρωί έως και τη 1 το μεσημέρι διεξήχθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, ομιλίες σχετικά με τα αίτια, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του μελανώματος, από ειδικευμένους ιατρούς του νοσοκομείου ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¨.
Εισηγητές, ειδικότερα, ήταν οι ιατροί Δημήτριος Αλεξάκης, διευθυντής τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής και Ουρανία Καστανά, επιμελήτρια του τμήματος πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής και υπεύθυνη του ιατρείου μελανώματος.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Σκάλας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, δημοτικοί σύμβουλοι, ιατροί του Δήμου Σκάλας και πλήθος πολιτών.
Μετά το πέρας των ομιλιών οι δημότες είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν από τους ειδικευμένους ιατρούς και να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας, συνεχίζει την αξιόλογη προσπάθεια δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κρίσιμο τομέα της υγείας και της πρόληψης.
Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ