Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Οδηγίες για την ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών στο ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Για την εκλογή ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ, των Εκλογικών Περιφερειών:
- Των Δήμων ΕΛΟΥΣ – ΚΡΟΚΕΩΝ - ΣΚΑΛΑΣ μπορούν να βάλουν έως τρεις(3) σταυρούς στους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους της Εκλογικής τους Περιφέρειας.
-Των Δήμων ΓΕΡΟΘΡΩΝ- ΝΙΑΤΩΝ, μπορούν να βάλουν μόνο έναν(1) σταυρό στους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους της Εκλογικής τους Περιφέρειας.

- Επιπλέον οι ψηφοφόροι από ΟΛΕΣ τις Εκλογικές Περιφέρειες, μπορούν να βάλουν έναν(1) ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο, σε ΜΙΑ απ’ όλες τις ΑΛΛΕΣ Εκλογικές Περιφέρειες.

Για την εκλογή συμβούλων ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ / ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ:

- Οι ψηφοφόροι της Δημοτικής Κοινότητας ΕΛΟΥΣ - ΣΚΑΛΑΣ μπορούν να βάλουν έως δύο(2) σταυρούς στους υποψηφίους του Συμβουλίου της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

- Οι ψηφοφόροι των υπολοίπων τοπικών Κοινοτήτων, μπορούν να βάλουν έως έναν(1) σταυρό για τον υποψήφιο σύμβουλο ή εκπρόσωπο της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.
Προσοχή με τα ψηφοδέλτια
Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους κάθε πρώην δήμου (εκλογική περιφέρεια) ξεχωριστά και επίσης με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.

ΙΔΡΥΣΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΙΔΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αγαπητοί συγχωριανοί,
Από την εφηβική μου ηλικία άρχισα να αξιολογώ την πολιτιστική αξία μνημείων του χωριού μας, όπως ο Ενοριακός μας Ναός «Η Κοίμησις της Θεοτόκου», ο Άγιος Βασίλειος (με τον οποίο θα ασχοληθώ κάποια άλλη στιγμή εάν τα πράγματα μου έλθουν όπως υπολογίζω), η Αγία Τριάδα, η Αγία Κυριακή και εννοώ το παλαιό εκκλησάκι και τόσα άλλα ερειπωμένα βυζαντινά εκκλησάκια.
Λατρεύω την παράδοση και τις παραδοσιακές αξίες, οι οποίες αντέχοντας στον χρόνο σημαίνει ότι είναι σωστές.
Από την δεκαετία του ΄70 και εντεύθεν αισθανόμουν την ανάγκη ιδρύσεως ενός Εκθεσιακού Χώρου, ενός Μουσείου Ιστορικού, Πολιτιστικού και Λαογραφικού περιεχομένου, για να στεγάσει την παράδοση του χωριού μας.
Σαν τέτοιο χώρο πάντα φανταζόμουν το ισόγειο της οικίας μου, από την μητέρα μου Ευμορφία, που από το 1865 έως 1955 λειτουργούσε παραδοσιακόν ελαιοτριβείον.
Τώρα, ύστερα από την αναπαλαίωση που έκανα στην οικία μου, τα τελευταία χρόνια, επέστη ο χρόνος για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, δηλαδή την ίδρυση ενός Μουσείου στην Απιδέα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους γνωστοποίησα την πρόθεσή μου στον Πολιτιστικό Σύλλογο
Γυναικών του χωριού μας, και στις 23 του ιδίου μηνός στον Σύλλογο των Απανταχού Απιδιωτών.
Η αρχή είναι, όλοι γνωρίζουμε, το ήμισυ του παντός.Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε μόνο το ήμισυ, αλλά και κάτι παραπάνω.Έχουμε τον Εκθεσιακό Χώρο έτοιμο, με ότι αντικείμενα διαθέτει η συλλογή μου.
Βέβαια ο εσωτερικός χώρος χρειάζεται μια βελτίωση και καθαρισμό, πράγματα τα οποία θα γίνουν από εμένα αποκλειστικώς, εν τη παρόδω του χρόνου.
Τότε, ο καθείς εξ υμών θα δύναται να εκθέτει το αντικείμενό του για όσο χρόνο θέλει, χωρίς να χάνει την ιδιοκτησία του εκτεθέντος και να το αποσύρει όποτε θέλει.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα εκθέσω προσεχώς.
Πιστεύω ακραδάντως ότι πολύ σύντομα, Θεού θέλοντος, θα εγκαινιάσουμε το Μουσείο της Απιδέας.
Μετά τιμής
Νικόλαος Ευαγγέλου Καλοδήμας

Έφτασε η ώρα της πληρωμής κύριε Παπανδρέου.

Έφτασε η ώρα της πληρωμής κύριε Παπανδρέου
Εκβιαστικά διλήμματα έθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας κύριος Παπανδρέου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου, η οποία έχει λάβει το χαρακτήρα εθνικού δημοψηφίσματος, σχετικά με τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό της πολιτικής του μνημονίου.
Πανικόβλητος ο πρωθυπουργός ακολούθησε την τακτική του εκφοβισμού στη διακαναλική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, χρησιμοποιώντας το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών στη βάση της λογικής πώς η πολιτική που ακολουθεί η...κυβέρνηση είναι μονόδρομος. Η ανάδειξη του διλήμματος «μεταρρύθμιση ή πτώχευση», ως της μόνης λύσης για το ξεπέρασμα της κρίσης, έγινε στην προσπάθεια ανατροπής του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος, καθώς σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο ήττας για τον κυβερνητικό σχηματισμό.
Ζητά την ψήφο του εκλογικού σώματος ο κύριος Παπανδρέου προκειμένου να λάβει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων εναντίον του Έλληνα πολίτη. Μέτρα που συνεπάγονται πρωτόγνωρη λιτότητα για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο, που στοχεύουν στην περαιτέρω λεηλασία του εισοδήματός του, νέα επίθεση στα ασφαλιστικά του δικαιώματα, νέους φόρους, εκ νέου παράταση του επικαιροποιημένου μνημονίου.
Μέτρα που υποθηκεύουν την περιουσία του ελληνικού λαού και οδηγούν τη χώρα στην πλήρη υποδούλωσή της στα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα, στο διεθνές πιστωτικό σύστημα και το διεθνή οικονομικό έλεγχο. Μέτρα που αποσκοπούν στην εκχώρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ενισχύουν τις κατασταλτικές δυνάμεις του αστυνομικού κράτους προκειμένου να επιβάλλουν σιδηρά πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων που το ΔΝΤ και η ΕΕ επιτάσσουν φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στην πλάτη του λαού.
Ζητά παράταση χρόνου ο κύριος Παπανδρέου για την εφαρμογή μιας πολιτικής που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες, υπονομεύει τη συλλογική δράση, αναιρεί την αυτονομία και αυθυπαρξία του πολίτη καθιστώντας τον έρμαιο της πολιτικής εξουσίας και εγγυάται την επιστροφή στο πανίσχυρο αυταρχικό κράτος.
Είχε λησμονήσει όμως ο κύριος Παπανδρέου ότι η εγκυρότητα των πολιτικών αποφάσεων συνδέεται άρρηκτα με τις αποφάσεις των πολιτών. Η προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού με την καταπάτηση όλων των προεκλογικών του δεσμεύσεων, η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσα από τους μηχανισμούς προπαγάνδας, τον έλεγχο των ΜΜΕ και τη λογοκρισία, η αδρανοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η αποχή τους από συλλογικά οργανωμένες δράσεις, απέτυχαν οικτρά.
Οι τακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού, η πολιτική του διαίρει και βασίλευε με τη στροφή της μιας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τίθεται κατά της φιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας. Ο Έλληνας πολίτης αποδεικνύει ότι παρ’ όλες τις δυσμενείς γι’ αυτόν συνθήκες, διαθέτει υψηλά επίπεδα αυτοσυνείδησης, κριτικό πνεύμα, ικανότητα προβληματισμού, διορατικότητα όσον αφορά στο μέλλον αυτής της χώρας, πλήρη γνώση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας και δυναμική για να σταματήσει την πολιτική βαρβαρότητα.
Οι κινήσεις εμφανούς πολιτικής σκοπιμότητας που πραγματοποιούνται προεκλογικά απ’ τη δωσίλογη κυβέρνηση του μνημονίου, είναι πολιτικές που το οργισμένο εκλογικό σώμα θα αποδοκιμάσει. Οι πολιτικές όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των πολιτών, που οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες χρεοκοπούν ανήκουν σε ανεξέλεγκτα απολυταρχικά συστήματα και δε θα βρουν πεδίο εφαρμογής.
Οι πολίτες δε θα νομιμοποιήσουν τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του μνημονίου και της τρόικας.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια θα βρει διέξοδο και θα εκφράσει τη δικαιολογημένη οργή της, θα βρει το δρόμο της ενότητας και θα ταρακουνήσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα καταστήσει υπόλογη τη δωσίλογη κυβέρνηση στο λαό, για την άτακτη υποχώρησή της απέναντι στα ληστρικά συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών μας, για το καθεστώς της επιτήρησης και την κατοχή που επέβαλλαν στη χώρα μας.
Ο χειρότερος εφιάλτης της κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα. Οι πολίτες αφυπνίστηκαν, είναι ακόμα ζωντανοί, όρθιοι και αδούλωτοι. Δεν κατάφεραν να τους κάμψουν, να τους υποδουλώσουν, να τους χειραγωγήσουν.
Τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης δε θα περάσουν. Την ώρα της κάλπης θα είναι όλοι εκεί. Η περίοδος χάριτος παρήλθε κύριε Παπανδρέου. Τώρα είναι η ώρα της πληρωμής.
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ
KONTYΛΟΦΟΡΟΣ

"Λαϊκή Συσπείρωση " Δήμου Ευρώτα

Η «πρόταση»
Ο Αινείας, όταν κλήθηκε να διασώσει ό,τι πολυτιμότερο μπορούσε από την κατεστραμμένη Τροία, χωρίς δεύτερη σκέψη επέλεξε να πάρει στους ώμους του τον γέροντα πατέρα του.
Στην Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε μεγαλύτερη ντροπή, μεγαλύτερη καταισχύνη, από την ασέβεια και την αναλγησία απέναντι στον γέροντα.
Στον κόσμο της ιησουίτικης ηθικής τους ο πρώτος απαράβατος - υποτίθεται - κανόνας τους είναι το «τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου»...
Κι αυτοί τι κάνουν;
Καταλύουν κάθε γραφτό και άγραφο κανόνα ανθρωπιάς.
Αρπάζουν το υστέρημα των συνταξιούχων, μετατρέπουν τη γενιά των 900 ευρώ σε γενιά των 700 ευρώ και τη γενιά των 700 σε γενιά των 500 ευρώ, στέλνουν τις γυναίκες να δουλεύουν 15 χρόνια παραπάνω, «υπόσχονται» - αντί για σύνταξη - ένα επίδομα συσσιτίου μετά από 40 χρόνια δουλειάς, αποφασίζουν και διατάσσουν ότι το μοναδικό «δικαίωμα» του εργαζόμενου είναι να τον απολύει όποτε θέλει ο εργοδότης.
Η απάντησή τους στο ερώτημα «γιατί γίνονται όλα αυτά;» είναι ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» κι ότι η «σωτηρία της πατρίδας επιβάλλει θυσίες».
Πρέπει, δηλαδή, να περικοπούν τα 2/14 της σύνταξης του γέροντα, να λεηλατηθούν τα 2/14 του μισθού του υπάλληλου, να αφαιμαχθούν 50 δισ. από τον ιδρώτα των μισθωτών, διότι αυτό επιτάσσει το «εθνικό χρέος».
Αλλά αν (γιατί μας λένε ότι υπολειπόμεθα σε ...προτάσεις) γινόταν τούτο:
Αντί να βουτήξουν τα 2/14 από το υστέρημα του συνταξιούχου,
αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των τραπεζών, που κατέχουν πλούτο ίσο με 600 δισ., θα εξοικονομούσαν (για την πατρίδα) 86 δισ.,
αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχουν πλούτο 700 δισ., θα εξασφάλιζαν 100 δισ., και αν έπαιρναν τα 2/14 από το περίσσευμα των 500 δισ. που διακινούνται ετησίως μέσω «οφ σορ» εταιρειών από την Ελλάδα, θα εισέπρατταν 72 δισ.
Σύνολο 258 δισεκατομμύρια!
Δηλαδή, όχι μόνο θα σωζόταν ο μισθός και η σύνταξη του εργάτη και του απόμαχου της δουλειάς, αλλά θα εξαφανιζόταν και ολόκληρο το δημόσιο χρέος!
Τα παραπάνω, οι ίδιοι που μας ζητούν να κάνουμε προτάσεις, δεν τα θεωρούν ...προτάσεις.
Πολύ λογικό. Τίποτα που θίγει την πλουτοκρατία δεν το θεωρούν πρόταση «εφικτή», «ρεαλιστική» και «συνετή». Από τη πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Γεγονός που ένα πράγμα σημαίνει:
Το θέμα δεν είναι να πείσουμε την ολιγαρχία ή τους υπηρέτες της για το δίκαιο των προτάσεών μας.
Το ζητούμενο είναι να υπάρξει απόλυτη συνειδητοποίηση από τα λαϊκά στρώματα ότι
από τη μια όχθη υπάρχουν τα συμφέροντα των βαρόνων, των αριστοκρατών, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.
Από την άλλη τα συμφέροντα και το δίκιο των πληβείων, του είλωτα, του μισθωτού σκλάβου.
Με άλλα λόγια, σήμερα καθίσταται επίκαιρη όσο ποτέ η μία και βασική «πρόταση»:
'Η θα είσαι με τους πρώτους, τους πατρίκιους, ή θα είσαι με τους δεύτερους, τους «δούλους».
Η κοινωνία ή θα μείνει αιχμαλωτισμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, ή θα απελευθερωθεί και θα οικοδομηθεί με κριτήριο να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών.
«Τρίτος δρόμος» δεν υπάρχει.

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διακοπή ρεύματος 07:00-11:00 στη Λακωνία.
Γενική διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31/10/2010  λόγω πραγματοποίησης τεχνικών εργασιών.Η διακοπή θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 11 το πρωί, και οι περιοχές που θα είναι χωρίς ρεύμα είναι οι εξής:  
Ποταμιά,Γοράνοι,Βασιλάκι,Πετρίνα,Άρνα,Αιγιαί,Πλάτανος,Λευκόχωμα, Δαφνί, Κροκεές, Στεφανιά, Σκάλα, Λεήμονας,Μυρτιά, Περιστέρι, Γράμμουσα, Έλος,  Αστέρι,  Γύθειο, Μαυροβούνι, και η περιοχή της Μάνης.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σπάρτης, ενημερώνει ότι η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από την αναγραφόμενη ώρα, οπότε και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται συνέχεια υπό τάση.
 Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πρέπει να αποφεύγετε η επαφή με αγωγούς που βρίσκονται στο έδαφος διότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Τέσσερα εκατ. ευρώ πήρε ο Προβόπουλος το 2008 και ζητά να κόψουμε τις εκδρομές των ΚΑΠΗ!!

Ο κ.Προβόπουλος δήλωσε στην Εφορία κατά το έτος 2008,το Αστρονομικό ποσό των 4.051.949,01 Ευρώ !!!
Αυτή είναι η φτωχική Ελληνική πραγματικότητα... εν μέσω κρίσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος , Γιώργος Προβόπουλος, που κρατάει τα "κλειδιά" του δημοσίου χρέους, το 2006 πήρε και επιστροφή φόρου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Τώρα, ο κύριος 4.051.949,01 ζεστά και μετρητά, προτείνει λύσεις, ζητώντας από τον λαό άγρια λιτότητα...για να βγούμε από το αδιέξοδο!Από τα ανωτέρω εισοδήματα των 4.051.949 ευρώ, σχεδόν το 100%, αποτελούν αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, τα οποία φορολογούνται με πολύ χαμηλότερο συντελεστή ή δεν φορολογούνται καθόλου με βάση το Ελληνικό φορολογικό σύστημα.
Και βέβαια, εμείς οι.... υπόλοιποι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες θυσίες για να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο  που την οδήγησαν οι... κατά καιρούς Εθνοσωτήρες Κυβερνήτες Μας !πηγη

Στις ΕΑΣ και στην ΑΤΕ θα πρέπει να προσέρχονται όσοι δεν βρήκαν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης ή είχαν κρατήσεις

Στα κισσέ των κατά τόπους υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας προσέρχονται από την Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, το πρωί οι αγρότες – δικαιούχοι της Ενιαίας Ενίσχυσης. Η εικόνα με την διαδικασία της πληρωμής είναι σε γενικές γραμμές καλή, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκπλήξεις σε κάποιους από τους παραγωγούς, οι οποίοι άλλα περίμεναν και άλλα τελικά είδαν ότι «λαμβάνουν». Ως κύρια αιτία των κρατήσεων στη προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αλλά και των σχολίων στο forum της ιστοσελίδας μας, αναφέρονται οι οφειλές που κάποιοι παραγωγοί έχουν στα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών (ΑΔΑ). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να δουν τι δοσοληψίες έχουν με την ΑΤΕ και τι χρωστάνε στις ΕΑΣ για εφόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ποσοστό αυτών των περιπτώσεων φτάνει περίπου στο 15% των παραγωγών - δικαιούχων.πηγη

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΟΥΡΚΑ

Τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές  ΣΠΑΡΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του υποψήφιου για το Δήμο Σπαρτιατών Κώστα Φούρκα ανακήρυξε το πολυμελές Πρωτοδικείο Τριπόλεως που συνεδρίασε στις 29-10-2010 με ψήφους 3-0.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΓΡΥΠΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΛΟΣ

Σε μία εντυπωσιακή συγκέντρωση στο Έλος ο Γιάννης Γρυπιώτης με τον συνδυασμό του «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του.
Εκτός των έργων υποδομής, της ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αγροτικού χώρου και της τουριστικής ανάπτυξης επικεντρώθηκε:
- Στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των υδάτινων πόρων.
- Το πρόγραμμα NATURA.
- Την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από την Κοκκινιά μέχρι το Βαλτάκι.
- Την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
-Πρόγραμμα ανακύκλωσης για τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων.
- Τις αθλητικές υποδομές.
-Την διεκδίκηση δημοσίου Ι.Ε.Κ. με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στο μέλλον και στην αγορά εργασίας.
- Δωρεάν ασύρματο Internet για το Δήμο Ευρώτα και ιδιαίτερα για την Νεολαία.
- Την ίδρυση Συμβουλίου Νεολαίας.
- Την ίδρυση Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών, Αλκοόλ και καπνίσματος.
- Την ζώνη ανάπτυξης και Τεχνολογίας.
-Την λειτουργία του Δήμου ως θεσμός λειτουργίας του Κοινωνικού Κράτους.


Θέλουμε να βάζουμε τις βάσεις για το μέλλον του Δήμου Ευρώτα που μας αξίζει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2011-2014 : ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπολίτισσες / ες,
Το Πρόγραμμα Δράσης (2011-2014), της Δημοτικής μας Παράταξης » ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ » είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συμμετοχής των πολιτών του Δήμου Ευρώτα.
Φιλοδοξεί να μην είναι ένα απλό σχέδιο των επόμενων ετών, αλλά να βάλει τις βάσεις για την ποιότητα ζωής και το μέλλον των πολιτών.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μια εύρυθμη λειτουργία του κράτους, της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων και Περιφέρειας) και η συνεργασία με:
* Την κυβέρνηση.
* Τα πολιτικά κόμματα.
* Τους Βουλευτές και τους Ευρωβουλευτές .
* Την κοινωνία των Πολιτών του Δήμου μας.
Η χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος έχει ως πυλώνες την Κρατική Επιχορήγηση, το ΕΣΠΑ , τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε , τους αυτοτελείς πόρους του Δήμου , το ΣΔΙΤ.
Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον που καλούμαστε να λειτουργήσουμε από τις επιπτώσεις της επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο. Όμως με την συμμετοχή των πολιτών, θα καθορίσουμε και το πλαίσιο διεκδίκησης για την ανάπτυξη, την ποιοτική αναβάθμιση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΞΙΖΕΙ
Α) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
Ενόψει της αναθεώρησης της Κ.Α.Π. στην Ε.Ε, θα συμμετάσχουμε ενεργά, μαζί με το Συνεταιρικό Κίνημα, τις Ενώσεις, τις Ομάδες Παραγωγών και τους νέους αγρότες:
* Στην προάσπιση και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών / κτηνοτρόφων.
* Στις διαδικασίες της αναμόρφωσης και ανασυγκρότησης της νέας δομής των Συνεταιρισμών / Ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
* Στην δημιουργία υποδομών εγγειοβελτιωτικών έργων με αξιοποίηση και δημιουργία νέων μελετών.
* Στην ανάδειξη των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
* Στην ενίσχυση των νέων αγροτών.
* Στην προάσπιση των αγροτών και της αγροτικής γης από τα γενετικώς τροποποιημένα / μεταλλαγμένα προϊόντα και υποπροϊόντα. ( Είναι γνωστές οι συνέπειές τους στην διατροφική αλυσίδα).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
Αξιοποιώντας τις μελέτες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων, Γερονθρών ,) και διαμορφώνοντας νέες, όπου απαιτείται προχωρούμε :
Στην ορθολογική διαχείριση των δικτύων ύδρευσης των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (αντικαταστάσεις δικτύων, νέες πηγές υδροδότησης, βελτίωση της ποιότητας όπου απαιτείται).
Στην ορθολογική διαχείριση των δικτύων άρδευσης με ιεραρχημένο πλαίσιο σε συνδυασμό με αντιπλημμυρικά έργα και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Στόχος η σύσταση Φορέα Ενιαίας Διαχείρισης Άρδευσης.
* Κατασκευή αναχωμάτων και αποστραγγιστικών έργων (π.χ Λέημονα, Έλους, Στεφανιάς, Αστερίου, κάμπου Γλυκόβρυσης.)
* Επικαιροποίηση και εκπόνηση νέας μελέτης για την διαχείριση του Ευρώτα, των χειμάρρων (π.χ. Βορβάς) κ.λ.π.
* Διαμόρφωση / επικαιροποίηση μελετών για έργα κλειστών και ανοικτών κυκλωμάτων άρδευσης (π.χ. Κροκεών , Γερακίου , Αγίου Δημητρίου) .
* Συνεργασία με τους Δήμους Σπάρτης και Μονεμβασιάς για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Πάρνωνα.
* Χαρτογράφηση και ενίσχυση των έργων αγροτικής οδοποιίας σε συνδυασμό με συμπληρωματικά έργα.
* Διάνοιξη και βελτίωση αντιπυρικών ζωνών και πυροσβεστικών κρουνών σ’ όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες .
* Ενίσχυση και Στελέχωση του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Αστερίου.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
* Ίδρυση κέντρου πληροφόρησης – υποδομών – αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.
* Ίδρυση Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.
* Διεκδίκηση για την ίδρυση νέου κτηνιατρείου στον Άγιο Δημήτριο και ενίσχυση του κτηνιατρείου Γερακίου.
* Συμμετοχή και πρωτοβουλίες εκθεσιακού περιεχομένου σε όλη την Ελλάδα, των προϊόντων μας(π.χ. αξιοποίηση των θετικών συμπερασμάτων της έκθεσης με τα λακωνικά προϊόντα στο Σύνταγμα ).
* Λειτουργία αγροτουριστικού περιπτέρου προβολής και πώλησης προϊόντων με επέκταση και σε στρατηγικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας (Αθήνα- Θες/νίκη- Θράκη κ.λ.π.)
* Συμμετοχή και πρωτοβουλιακές δράσεις για τους βιοκαλλιεργητές και τους νέους αγρότες.( π.χ. νέες καλλιέργειες , μελισσοκομία …)
* Η θεσμοθέτηση υπό την αιγίδα του Δ. Ευρώτα καταναλωτικού κινήματος και η συνεργασία του με τις καταναλωτικές οργανώσεις Πανελλήνιας εμβέλειας , με στόχο την προάσπιση του εισοδήματος των αγροτών/κτηνοτρόφων και την συγκράτηση των τιμών σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Β )ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Είναι κοινά παραδεκτό ότι το οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό/τοπικό) δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες και στις ανάγκες του σήμερα. Εκτός των άλλων αποτελεί και τη βασική αιτία ατυχημάτων με πολλαπλές συνέπειες για όλους μας.
Προετοιμάζουμε τον τομέα ευθύνη μας, αλλά και διεκδικούμε από την πολιτεία: ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ:
1. Προώθηση του έργου Ε.Ο Σπάρτη- Γεράκι- Αγ. Δημήτριος- Μονεμβάσια (επιτάχυνση έργου Σκούρας Τραπεζοντής).
2. Αποσυμφόρηση κυκλοφορίας των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων (Σκάλα, Βλαχιώτη, τμήμα παρακαμπτηρίας Ε.Ο. ΣΠΑΡΤΗΣ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ –ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ), παρακαμπτήριων δρόμων όπου απαιτούνται στις τοπικές κοινότητες .
3. Διαμόρφωση και εκσυγχρονισμός της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας.(π.χ Λέημονα- Κοκκινιά).
4. Αξιοποίηση μελετών – επικαιροποίηση και διαμόρφωση νέων για τα σχέδια πόλεως.
5. Αναμόρφωση και ανάπλαση πλατειών, εισόδων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν.
6. Διαμόρφωση πεζοδρομιών – κατασκευή ζώνης ποδηλατοδρόμου (π.χ. Σκάλας – Βλαχιώτη).
7. Δημιουργία Αλιευτικών καταφυγίων.
8. Κατασκευή δεξαμενών όπου απαιτείται, για τις υποδομές της κτηνοτροφίας (π.χ Κρεμαστή, Άγιος Δημήτριος , Καλλιθέα.).
9. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων με προδιαγραφές της Ε.Ε σεβόμενοι το περιβάλλον, την υγειά και το εισόδημα των πολιτών. Διορισμός Τεχνικού συμβούλου για την ενημέρωση τον πολιτών.
10. Επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης και ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ. Είναι γνωστό ότι η ανεξέλεγκτη απόθεσή τους δημιουργεί πολλά προβλήματα μόλυνσης στον υδροφόρο ορίζοντα. Αποτέλεσμα η επιβάρυνση της διατροφικής αλυσίδας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
11. Η καθαριότητα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας θα είναι έμπρακτη καθημερινότητα
12. Κατασκευή ραμπών πρόσβασης Α.Μ.Ε.Α.
13. Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
14. Βελτίωση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το Δήμο Ευρώτα.
15. Προώθηση και ολοκλήρωση των έργων Βιολογικού καθαρισμού Βλαχιώτη- Σκάλας.
16. Συμπληρωματικοί μικροί βιολογικοί καθαρισμοί στις τοπικές κοινότητες.
17. Χρήση του Δημοτικού βοθρολυματοφόρου από τους πολίτες, που δεν εξυπηρετούνται από μονάδες βιολογικού καθαρισμού με το λιγότερο δυνατό κόστος.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Προωθούμε τις ανανεώσιμες / εναλλακτικές πηγές ενέργειας , γιατί πιστεύουμε ότι εκτός από την συμβολή τους στο ενεργειακό δυναμικό του Δήμου , λειτουργούν αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος .Δέσμευση είναι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επενδύσεων.
- Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υ.Π.Ε.Κ.Α. θα διαμορφώσουμε τους όρους για βιοκλιματικά δημόσια κτίρια , ιδιαίτερα τα σχολεία του Δήμου μας .
- Διεκδίκηση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου για Φυσικό Αέριο και στον Ν. Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα).
Απαιτούμε το Φυσικό Αέριο να αποτελέσει μία από τις πηγές ενέργειας στη Λακωνία (Δήμος Ευρώτα)
Γ) ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ.
Δεν αρκεί να τονίζουμε για τον ρόλο παιδείας και της εκπαίδευσης στις σύγχρονες συνθήκες. Μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε ουσιαστικά:
* Με την ενίσχυση και την βελτίωση των υποδομών .
* Την δημιουργία πλαισίου ολοκληρωμένης δράσης εκπαιδευτικών, οικογένειας και μαθητών (π.χ. Σχολές Γονέων).
* Με το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και το διαπολιτισμικό σχολείο.
* Με την διά βίου μάθηση.
* Την διαρκή επιμόρφωση των νέων αγροτισσών/ων – κτηνοτρόφων.
* Την προσβασιμότητα και την ενημέρωση σε προγράμματα και μεθόδους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, την γνώση και το εισόδημα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ .
* Διεκδίκηση λειτουργίας δημόσιου Ι.Ε.Κ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες και στην αγορά εργασίας.
* Την εκπόνηση μελέτης για την λειτουργία Δημόσιας Βιβλιοθήκης με αιχμή την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και την εξακτίνωσή της σε όλες τις υπάρχουσες λειτουργούσες βιβλιοθήκες του Δήμου.
* Την ίδρυση και λειτουργία ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με καθολική ψηφοφορία των νέων από 16 – 30 ετών και την συνεργασία του με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς .
* Την ίδρυση και λειτουργία ΚΕΝΤΡΟΥ κατά των ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (ναρκωτικά)- Καπνίσματος- Αλκοόλ και Ψυχικής Υγιεινής.
* Εκπόνηση μελέτης για την δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ στο INTERNET για τους πολίτες και ιδιαίτερα για την νεολαία.
* Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (π.χ. ERASMUS) για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών.
* Ανάπτυξη του ενδοσχολικού τουρισμού σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση , τόσο στην περιφέρεια του Δήμου μας , όσο και σε επίπεδο Λακωνίας .
* Στόχος η ανάπτυξη πολυεπίπεδων δράσεων στο επίπεδο νεολαίας και γνωριμίας με τον πολιτισμό , την ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
Δ) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ.
Το αξιακό πλαίσιο σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης καθιστά το πολιτισμό, τον αθλητισμό , τα ήθη και τα έθιμα του λάου μας πρωταρχικό καθήκον.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
* Την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Πολιτισμού με την συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων (διατηρώντας την αυτοτέλειά τους ), των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Στόχος η ιεράρχηση προτεραιοτήτων για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της εξακτίνωσης των δράσεων παντού.
* Το Γυναικείο κίνημα σε όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις του Δήμου μας εξακολουθεί να έχει δυναμική παρουσία. Ιδιαίτερα στις συνθήκες κρίσης που ζούμε καλείται να έχει πρώτο ρόλο. Με σεβασμό στην αυτοτελή δράση των συλλόγων, θα συμβάλλουμε θετικά και δημιουργικά στις δραστηριότητές τους.
* Αξιοποίηση – εκσυγχρονισμός και προσβασιμότητα των υποδομών (ΕΠΙΔΑΥΡΕΙΟ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ, ΚΑΣΤΡΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ κλπ.).
* Καθιέρωση των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ με προτασιακό πλαίσιο:
1. Καρναβαλικών εκδηλώσεων(π.χ. Κροκεών, Δαφνίου).
2. Γιορτή Γευσιγνωσίας . ( π.χ γιορτή ελιάς, πορτοκαλιού, μελιτζάνας κλπ ).
3. Πολυεπίπεδων εκθέσεων ( τεχνολογίας, βιβλίου, προιόντων κλπ)
4. Θεατρικών παραστάσεων (π.χ. Βλαχιώτη, Άγιος Δημήτριος, Κροκεές ).
5. Καλλιτεχνικών- δημιουργικών εκδηλώσεων ( σημαντικός ο ρόλος των Φιλαρμονικών, ερασιτεχνών δημιουργών, ωδείων κλπ)
6. Γιορτές Χριστουγέννων/ Πρωτοχρονιάς (π.χ Παγοδρόμιο Σκάλας )
* Ανάδειξη του μνημειακού μας πολιτισμού (π.χ Βυζαντινό Γεράκι), της βιοπικοιλότητας του Ευρώτα, του Κροκεάτη Λίθου κ.α
* Αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων (κολυμβητήριο, γήπεδα 5Χ5, μπασκετών κλπ.), ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της προώθησης του αθλητισμού όλων των ηλικιών.
* Εκπόνηση μελέτης – κατασκευής πίστας καρτ και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής .
Ε) ΥΓΕΙΑ
Η Υγεία των πολιτών του Δήμου μας βρίσκεται στις προτεραιότητες της Παράταξης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Πιστεύουμε ότι ο πολίτης πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Κυρίαρχο στοιχείο η ΠΡΟΛΗΨΗ, αλλά και η πρωτοβάθμια περίθαλψη των πολιτών.
1. Οργάνωση Περιφερειακών Δημοτικών Ιατρείων με Ιατρό, Νοσηλευτή και Ψυχολόγο.
2. Χαρτογράφηση της Υγείας των Δημοτών.
3. Εφαρμογή Προγράμματος για την ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.
4. Εφαρμογή τηλεϊατρικής μεθόδου.
5. ΤΕΤΡΑΨΗΦΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, 24οο βάσεως για προσφορά ιατρικών υπηρεσιών κατ΄ οίκων.
6. Επάνδρωση και λειτουργία του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και ανάπτυξη αυτών για κάλυψη και το απόγευμα μέσα σε αύξηση του υπάρχοντος προσωπικού.
7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΕΛΟΥ ΤΟΥ ΟΣΤΩΝ συνδεδεμένη με το Πανελλήνιο Δίκτυο.
8. Γραφεία εξυπηρέτησης Δημοτών που χρήζουν Νοσοκομειακή Περίθαλψη.
9. Διεκδίκηση για την Ενίσχυση και Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη.
ΣΤ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η διαμόρφωση όρων Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ευρώτα συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομής.
Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συνδέουν τον αγροτουρισμό με τον θρησκευτικό τουρισμό και τον περιβαλλοντικό τουρισμό (Γεράκι, Κρεμαστή, Λέημονας, Γόυβες , Απιδιά, Δέλτα Ευρώτα , Πάρνωνας κ.λ.π) είναι κυρίαρχος στόχος της Παράταξης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
1. Θεσμοθέτηση πολιτιστικών / Αθλητικών / Περιβαλλοντικών εκδηλώσεων τοπικής – περιφερειακής και εμβέλειας (Τουρνουά αθλημάτων, φεστιβάλ νεολαίας /ερασιτεχνικής δημιουργίας κλπ.).
2. Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (π.χ. ERASMUS) για την ανταλλαγή εκπαιδευτικών και μαθητών.
3. Ανάπτυξη του ενδοσχολικού τουρισμού σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση , τόσο στην περιφέρεια του Δήμου μας , όσο και σε επίπεδο Λακωνίας .Στόχος η ανάπτυξη πολυεπίπεδων δράσεων στο επίπεδο νεολαίας και γνωριμίας με τον πολιτισμό , την ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
4. Θεσμοθέτηση εκθέσεων που αφορούν την Τεχνολογία, το εμπόριο, την γεωργία, το βιβλίο κ.λπ.
5. Αξιοποίηση σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, τουριστικό, κ.λπ., του προγράμματος Natura).
6. Συνέχιση και αξιοποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας (π.χ καρέτα-καρέτα).
7. Ανάδειξη – Αξιοποίηση και Προσβασιμότητα παραδοσιακών οικισμών (π.χ Γκιότσαλι Αγίου Δημητρίου).
8. Αξιοποίηση και συνεκμετάλλευση του εγκαταλελειμμένου κάμπινγκ Κοκκινιάς ( π.χ δημιουργία προσκοπικών – παιδικών κατασκηνώσεων).
9. Η ανάπτυξη του ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ με την υλοποίηση σχεδίου για την ίδρυση Συνεδριακού Κέντρου στο Δήμο Ευρώτα.
Ζ) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Συμβαίνει δίπλα μας και το γνωρίζουμε. Χωρίς περιστροφές τα αισθήματα και τα συναισθήματα είναι ίδια για όλους τους πολίτες.
Η βίαιη είσοδος μεταναστευτικών ρευμάτων από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει στην μείωση του κόστους των παραγόμενων προϊόντων/υπηρεσιών έχει όμως δημιουργήσει και πολυσύνθετα προβλήματα.
Η ανοικτή κοινωνία των πολιτών του Δήμου μας προσφέρει τον δημιουργικό χώρο έκφρασης για όλους τους μετανάστες . Δεν μπορεί όμως να μείνει ασυγκίνητη στην κάθε μορφή παραβατικότητας και στα προβλήματα που δημιουργούνται.
Απαιτείται εκτός από την πρόληψη μια δυναμική παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ.
* Συμμετοχή στον διάλογο της Πολιτείας για την διαμόρφωση ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Επί πλέον στα πλαίσια της ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ο Δήμος Ευρώτα θα συμμετάσχει στο διάλογο με προτάσεις.
* Επιχορήγηση στα πλαίσια της Ε.Ε για τους όρους υγιεινής, ασφάλειας και βασικής εκπαίδευσης των μεταναστών.
* Άμεση λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (αρ. 78/ν. 3852/10).
* Θεσμοθέτηση και λειτουργία στα πλαίσια των αναγκών του Δήμου Ευρώτα , Δημοτικής Αστυνομίας
* Θεσμοθέτηση τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας.
* Διεκδίκηση για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των Αστυνομικών Τμημάτων και λειτουργία ΟΜΑΔΑΣ « ΔΙΑΣ » και στον Δήμο Ευρώτα.
* Διεκδίκηση για την λειτουργία της θεσμοθετημένης (Π.Δ. 104/1993) πυροσβεστικής υπηρεσίας (Σκάλα) με στόχο την αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Η) ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ .
Η συγκρότηση του Δήμου Ευρώτα με τους πρώην Δήμους ( Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων, Γερονθρών ) δημιουργεί προβλήματα, αλλά γεννά και ευκαιρίες.
Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε για την βιωσιμότητα του νέου Δήμου και το μέλλον των πολιτών.
Τα εμπόδια μεγάλα, οι ευθύνες τεράστιες και οι οικονομικοί πόροι δυσανάλογοι του νέου εγχειρήματος.
Για να υλοποιηθούν οι στόχοι απαιτείται μαζί με την θεσμική έκφραση του Δήμου, η συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και μαζί η παρουσία των πολιτών στα δρώμενα.
Με αμφισβήτηση, με δημιουργική κριτική, με συνεννόηση, με συναίνεση και δυναμική συμμετοχή της κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου μας, θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.
Η κοινωνική λογοδοσία είναι δέσμευση μας με στόχο την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΜΕ ΤΗΝ “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΑΝΗΚΕΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ
ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Ο Δ.Νταλιάνης στον fly 89,7

Στον αέρα του fly βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί ο δήμαρχος Κροκεών, κύριος Νταλιάνης, ο οποίος μίλησε για όλα όσα του καταλογίζουν τον τελευταίο καιρό αλλά και για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Συγκεκριμένα, ο κύριος Νταλιάνης απέδωσε ευθύνες στη δημοτική οργάνωση Έλους για την έκβαση που είχε τελικά ο συνδυασμός του. Κατόπιν, ξεκαθάρισε πως αυτό που τον ώθησε να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών του νέου δήμου Ευρώτα ήταν η επιθυμία του να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική επιζητώντας με αυτόν τον τρόπο την "ανακούφιση" των οικονομικά ασθενέστερων στρωμμάτων. Συνάμα, ο δήμαρχος Κροκεών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως ευθύνη για το μη σχηματισμό συνδυασμού φέρουν όλοι, ακόμα και ο ίδιος. Σχετικά με τον κύριο Γρηγοράκο δήλωσε πως οι συνεργάτες και ο περίγυρός του έχουν μεταφέρει πως στηρίζει τον κύριο Πήλιουρα παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την αρνητική στάση που κράτησε στο θέμα του Καλλικράτη αλλά και του μνημονίου εξέφρασε την άποψη πως δεν είναι υποχρεωμένος να απολογηθεί για τις πολιτικές του αποφάσεις. Το μνημόνιο άλλωστε επιβάλλεται όλοι μαζί να το ανατρέψουμε αλλά και ο Καλλικράτης θα φέρει βάρη για τα οποία θα πρέπει ο απλός πολίτης να βάλει πλάτη. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο κύριος Νταλιάνης παραδέχτηκε πως μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια θα μπορούσε να φανεί φως στο τούνελ αλλά με την πολιτική που ακολουθείται δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος.πηγη
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σκηνικό καλπονοθείας, αντίστοιχο του 2000, προκειμένου να αλλοιώσει τη λαϊκή ετυμηγορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, στήνει το ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό, όπως και τότε, στρατιές αλλοδαπών ψηφοφόρων.
Μόνο που αυτή τη φορά, αντί των αερομεταφερόμενων Γεωργιανών, Αμπχάζιων, Τσετσένων, Οσετίων που εν μια νυκτί βαφτίστηκαν Ελληνες, θα χρησιμοποιηθούν καθ’ όλα, φαινομενικά, τουλάχιστον, νόμιμοι υπήκοοι των χωρών της Ανατ. Ευρώπης, που εισήλθαν τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Γιατί ακόμη κι αυτό αμφισβητείται, όπως φυσικά και το κύρος των εκλογών, μετά την αποκάλυψη της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Ποντίκι», που μόνο εχθρικά διακείμενο προς την κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί, για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους «ανύπαρκτων» μεταναστών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.
Πράγματι, η έρευνα της εφημερίδας έδειξε ότι δηλώθηκαν ως μόνιμοι τόποι κατοικίας των παραπάνω, οικόπεδα γεμάτα μπάζα, εργοτάξια, μισογκρεμισμένα σπίτια, μια χασαποταβέρνα και ένα ιχθυοπωλείο.
Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε αργά χθες το βράδυ και ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους δήμους. "Η εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των δήμων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: "Οι δήμοι είναι που οφείλουν να ελέγχουν τα δικαιολογητικά που τους προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί και να πιστοποιούν ότι έχει προσέλθει ο ίδιος αυτοπροσώπως. Ο ρόλος του υπουργείου είναι να καταχωρηθεί τους τελικούς καταλόγους που αποστέλλουν οι Δήμοι, κάθε δύο μήνες στην κεντρική βάση".
Επιπροσθέτως, το υπουργείο εξαπολύει τα βέλη του κατά του Δήμου Αθηναίων και τονίζει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται αποκλειστικά σ’ αυτόν. Παράλληλα, αναμένεται σήμερα το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να πραγματοποιήσει ελέγχους στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, ενώ θα ενημερωθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

ΘΕΣΕΙΣ των ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ επί ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ των Εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων

  " Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία":       
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Γιώργος  Τσόγκας
Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Χριστοφίλη Πολυμενάκου
Απαντά η Χριστοφίλη Πολυμενάκου   
«… Σε κανένα σημείο δεν διαφωνούμε με τη μελέτη για το ΓΠΣ του Δήμου Βοιών,  όπως αυτή έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια…»
«…Κατά τη γνώμη μου, επειδή γνωρίζω την περιοχή, θα ήταν άχαρο και θα προσέβαλε την αισθητική του κάθε πολίτη κατοίκου ή μη, αν για παράδειγμα έχει επιλεγεί ως πρόσφορο μέρος για την τοποθέτησή τους (των αιολικών πάρκων), όπως λέγεται, ο ορεινός όγκος του Μαλέα. Καθώς, εξ άλλου, ο ορεινός όγκος του Ταινάρου -για να το δούμε πιο συνολικά- ή η αρμονική κορυφογραμμή του Ταΰγετου. Αυτά θα τα υπερασπιστούμε, γιατί  οικολογία σημαίνει και  αρμονία και εν τέλει καλαισθησία.».
«… Αντίθετους μας βρίσκει επίσης η δημιουργία αγκυροβολίου στο γραφικότατο λιμάνι της Νεάπολης. Προσωπικά μου είναι αδύνατο να φανταστώ, μέσα σε αυτό τον όρμο, που τον αγκαλιάζει όλη η πόλη, να αγκυροβολούν  κάθε είδους πλεούμενα και να αφήνουν ρυπογόνα απόβλητα. Γιατί κάπως έτσι θα εξελιχθεί. Επειδή είναι σημαντικό η κάθε άρνηση να συνοδεύεται από μια διαφορετική πρόταση, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν μπορούσαμε να  υποδείξουμε  έναν άλλο όρμο για το σκοπό αυτό. Έχετε κατά νου κάτι;
Το βέβαιο όμως είναι, ότι καμιά από τις προτάσεις του ΓΠΣ δεν είναι  δυνατό να  απαλειφθεί, γιατί όλα όσα προτείνονται  αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.»
 «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Θανάσης Πετράκος
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: Θωμάς Διονύσης
Απαντά ο  Θανάσης Πετράκος:
«…Δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε μαζί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης, με την αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των παραγωγικών δυνατοτήτων της Πελοποννήσου».
«…Η παράταξή μας στο πρόγραμμά της τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί λαϊκής συμμετοχής. Δεσμευόμαστε για την καθιέρωση τέτοιων θεσμών, όπως τοπικά δημοψηφίσματα για σοβαρά θέματα που αφορούν την περιφέρεια, δημιουργία κέντρου περιφερειακής πολιτικής, δημιουργία κοινωνικής επιτροπής και συμβουλίου αγροτικής πολιτικής, με θεσμικά κατοχυρωμένη την εκπροσώπηση των αντίστοιχων και αρμόδιων φορέων. Παράλληλα δεσμευόμαστε για σταθερή σχέση και επικοινωνία με όλους τους φορείς, όπως είναι οι φορείς των Βατίκων. Πιστεύουμε ότι μία φορά το χρόνο πριν τη βασική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις με τους φορείς, για να ακούγεται και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου εμείς δεσμευόμαστε ως παράταξη ότι σε συνεργασία μαζί σας θα οργανώνουμε τέτοιες συσκέψεις».
«…Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συγκρουστούμε με τις πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας…».«… Δεν αγνοούμε την περιφερειακή διάσταση των εκλογών, αντιθέτως πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου προς όφελος των πολιτών, στραγγαλίζεται στο ασφυκτικό πλαίσιο των πολιτικών που υπαγορεύονται από τους διεθνείς κερδοσκόπους».
«Νέα Πελοπόννησος»
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Πέτρος Τατούλης
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης  Λακωνίας: Δημήτρης Πολλάλης
Απαντά ο Δημήτρης  Πολλάλης
 «…Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Λακωνίας επιτρέπει την ανάπτυξη ήπιας μορφής τουριστικής αξιοποίηση, με αειφόρο κατεύθυνση».
 «…Προστατεύουμε το Περιβάλλον αξιοποιούμε τους Ορεινούς Όγκους».
«…Χωρίς συναίνεση καμία περιβαλλοντική ή χωροταξική πολιτική δεν έχει τύχη να υλοποιηθεί. Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός θα πρέπει να βλέπει το περιβάλλον ως ολότητα και έτσι να το αντιμετωπίζει. Αν αυτό το αγνοήσουμε, συνήθως οδηγούμαστε σε στρεβλώσεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την τοπική κοινωνία. Μετά την ψήφιση του Νόμου για την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Τοπίου, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να προστεθούν και περιοχές που πρέπει να αναδειχθούν και να προστατευτούν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που βρίσκεται προς έγκριση στην Περιφέρεια.
Θα στηρίξω κάθε προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη του θρυλικού Κάβο Μαλιά, ως μοναδικού τοπίου, του σημαντικότερου Ελληνικού ακρωτηρίου και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά περάσματα.
Θα αντισταθώ με όλες μου τις δυνάμεις σε ενδεχόμενη επαναφορά του σχεδίου για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα Βιγκλάφια, όπως εξ’ άλλου το έχω κάνει και στο παρελθόν. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα των όποιων επιτήδειων κερδοσκόπων, ζημιώνοντας το τόπο μας και τα δικά μας συμφέροντα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη αρχαιότητες σε θάλασσα και στεριά, αφού σε μικρό βάθος είναι εντοπισμένος προϊστορικός οικισμός στη νησίδα “Παυλοπέτρι”».
«Οι οποιεσδήποτε  πιθανές επενδύσεις, για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά πάρκα – φωτοβολταϊκά), δεν θα υλοποιείται, αν δεν εφαρμόζεται πιστά το Ειδικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και η προστασία των περιοχών NATURA 2000, καθώς επίσης και άλλων προστατευόμενων περιοχών»
«…Στον πρώην Δήμο Βοιών θα υποστηρίζω την κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στην περιοχή των Βελανιδίων, καθώς επίσης και στην περιοχή του Αγ. Νικολάου».
«Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά»
Υποψήφιος  Περιφερειάρχης: Λάμπρος Μπούκλης  
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης  Λακωνίας: Μιχάλης  Αναστασιάδης
Απαντά ο Λάμπρος Μπούκλης
«…Θα συνεργαστούμε με τους δήμους και τους τοπικούς φορείς, ώστε να έχουμε ένα πλήρη κατάλογο των τοπίων που χρειάζεται να προστατευτούν και να αναδειχθούν, αλλά και των απειλών που αντιμετωπίζει κάθε τοπίο.
«…Η δόμηση εκτός σχεδίου δε μπορεί να έχει πια θέση, ενώ χρειάζεται να ληφθεί από τώρα πρόνοια για την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, όταν θα κλείνουν τον κύκλο της ζωής τους που φθάνει τα 30 περίπου χρόνια».  
 Ανεμογεννήτριες: «…Δε μπορούμε να αποκλείσουμε απόλυτα την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε πολύ εκτεταμένες περιοχές, αρκεί να τηρούμε πάντα την περιβαλλοντική και αισθητική «φέρουσα ικανότητα» κάθε τόπου. Διαφορετικά θα δίνουμε πράσινο φως να συνεχιστεί η καταστροφή της Μεγαλόπολης και να ανοίξουν και νέα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στην Ελασσόνα και τη Δράμα, για την ενέργεια που όλοι μας καταναλώνουμε. Χρειάζεται όμως να προηγηθεί  συμμετοχική και πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις θέσεις χωροθέτησης, τον αριθμό και την πυκνότητα των ανεμογεννητριών, τις οδικές συνδέσεις μεταξύ σταθμών και την πλήρη διασφάλιση όλων των προστατευτέων πόρων (αρχαιολογικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών, κλπ).  Απορρίπτουμε μια νέα «αιολική Μεγαλόπολη» στη ΝΑ Λακωνία, θεωρούμε όμως παράλογο να καταλήγουμε να δεχόμαστε αιολικά πάρκα μόνο εκεί όπου δε φυσάει ή εκεί όπου δεν τα βλέπουμε.
«…Οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι σε κορυφογραμμές των νησιών δεν έχουν υποβαθμίσει το τοπίο των Κυκλάδων, ενώ ανεμογεννήτριες υπάρχουν από τη δεκαετία του 1980 στο λιμάνι της Σαμοθράκης χωρίς να ανακόπτουν την ανοδική πορεία του τοπικού τουρισμού.»
«…Για την ανανεώσιμη ενέργεια, εμείς πιστεύουμε στο μοντέλο της Δανίας και της Γερμανίας, που δίνει έμφαση στις δημοτικές επιχειρήσεις και τις εταιρίες λαϊκής βάσης».
Εργοστάσιο φυσικού αερίου: «…Αντίθετα με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, που αποτελούν τοπικούς φυσικούς πόρους, οι μονάδες φυσικού αερίου έχουν πολύ μεγαλύτερη όχληση και είναι παράλογο να χωροθετούνται σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενες περιοχές».
Αγκυροβολία πλοίων: «…Το σημερινό νομικό καθεστώς για τον κόλπο, είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται. Ο Δήμος και η περιφέρεια θα πρέπει να διασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς. 

DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Συνοπτική παρουσίαση θέσεων και προγραμμάτων, όπως διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του debate που οργάνωσε η Ομοσπονδία των Εν Αττική Βατικιώτικων Συλλόγων.

Γιατί διεκδικείτε την ψήφο μας: Ο κ. Δήμος Δημητρόπουλος ξεκαθάρισε εξ’ αρχής ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι «προσωπική του υπόθεση», όπως είπε, αλλά είναι ενταγμένη στο συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που κατεβαίνει ενιαία στις πανελλαδικές εκλογές και υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. «Θεωρούμε», τόνισε, «ότι είναι αναγκαιότητα η ενιαία αντεπίθεση του λαού, μετά τα μέτρα που πάρθηκαν τον τελευταίο καιρό αλλά και τον Καλλικράτη, που θα επιδεινώσει την κατάσταση». Και κατέληξε λέγοντας: «Είναι αναγκαία η αντίδραση του λαού και η υποστήριξη προς το πρόσωπό μου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του λαού να αντισταθεί».

«Έχω θέσεις για την ΤΑ και θέτω υποψηφιότητα για να εκφράσω την άλλη φωνή», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος και υπογράμμισε: «Αν με διακρίνει κάτι εκτός από το ότι είμαι ανοιχτός άνθρωπος και άνθρωπος του διαλόγου, είναι το γεγονός ότι πάνω απ’ όλα δεν είμαι λαϊκιστής και είμαι διατεθειμένος να πάρω αποφάσεις δύσκολες, με βάση το καλώς εννοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου».

«Προτιμώ να μιλούν αυτά που κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτά που έχουμε κάνει την στον δήμο Ασωπού την τελευταία 8ετία. Ο δήμος μου θεωρείται από τους καλύτερους στη Λακωνία σε σχέση με την καθαριότητα, την τουριστική ανάπτυξη, σε σχέση με τους αγρότες», τόνισε ο κ. Ηρακλής Τριχείλης. Και κατέληξε: «Αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η επιμονή και η αποτελεσματικότητα και αυτό δεν μπορεί να φανεί από κανένα debate, φαίνεται μόνο από τις πράξεις. Το όραμά μας για το νέο δήμο είναι η ήπια αγροτική ανάπτυξη και η ήπια τουριστική ανάπτυξη. Το στοίχημα είναι μεγάλο και έχουμε χρέος κι εμείς κι εσείς να τα καταφέρουμε».

Περιβάλλον και Συνθήκη για το Τοπίο: Ο κ. Τριχείλης τόνισε ότι καλώς κυρώθηκε η Συνθήκη προσφάτως από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση του ΓΠΣ Μολάων, την ολοκλήρωση του ΓΠΣ των Βοιών, τη θεσμοθέτηση όλων των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ των περιοχών του νέου δήμου και την εναρμόνισή τους σε ένα ενιαίο σύνολο, καθώς, όπως είπε, «είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί τόσο το αδόμητο όσο και το δομημένο περιβάλλον».

Ο κ. Δημητρόπουλος επέμεινε στο ότι το περιβάλλον είναι ενιαίο και δεν μπορεί να διαχωριστεί σε προστατευόμενες και μη προστατευόμενες περιοχές. Επίσης, υποστήριξε ότι ο λαός δεν ωφελείται με τα «περιβαλλοντικά πάρκα», που δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του λαού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος δεσμεύθηκε για την άμεση χρηματοδότηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του νέου δήμου που χρήζουν προστασίας, τονίζοντας ότι μόνον έτσι θα μπορεί ο νέος δήμος να εκφέρει άποψη και για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Και επεσήμανε ότι μέσω του «εργαλείου αυτού» απετράπη προσφάτως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κυνουρία, παρά το γεγονός ότι τα υπερκείμενα Χωροταξικά Σχέδια της Περιφέρειας και το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ προέβλεπαν την εγκατάσταση ΑΠΕ στα συγκεκριμένα σημεία. Επίσης, δεσμεύθηκε για τη Σύσταση Φορέα Διαχείρισης για την Ανατολική Λακωνία και τον Μαλέα.

Ως προς την άμεση και ως έχουν έγκριση των ΓΠΣ, ο κ. Τριχείλης δήλωσε ότι δεν τα γνωρίζει επαρκώς και θα πρέπει να τα μελετήσει ενδελεχέστερα. Τόνισε όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Ο κ. Δημητρόπουλος επίσης δήλωσε ότι δεν έχει πλήρη γνώση, σημειώνοντας ότι κάθε χωροταξική μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την οικονομία και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι συμφωνεί απολύτως με την έγκριση των ΓΠΣ άμεσα και ως έχουν, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην από κοινού προσπάθεια εδώ και δυο χρόνια των δήμων Βοιών, Μονεμβασίας και Ζάρακα να χρηματοδοτηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις προστατευόμενες περιοχές. Και δεσμεύθηκε ότι θα αποτελέσει γι’ αυτόν πρώτη προτεραιότητα.

Αναφορικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ στα Βάτικα, δεδομένης της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας: Ο κ. Δημητρόπουλος είπε ότι πρόκειται για θέμα κεντρικού σχεδιασμού του κράτους, με κριτήριο το οικονομικό, αφού έχει εναποτεθεί στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επεσήμανε τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, εάν τα σχέδια αυτά υλοποιούνται με γρήγορο και πρόχειρο τρόπο, αλλά και τον κίνδυνο της υπέρμετρης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η τιμή της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας είναι τριπλάσια, «προς χάριν του ιδιωτικού κεφαλαίου». Και άρα, κατέληξε, ο λαός θα πρέπει να αντιδράσει και να μην επιτρέπει «τέτοιες βέβηλες πράξεις σε βάρος του τόπου».

Ο κ. Μαστορόπουλος δήλωσε ότι η θέση του συνδυασμού του είναι η «πλήρης αναστολή της τοποθέτησης ΑΠΕ μέχρι την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις ευαίσθητες περιοχές του τόπου και την εκπόνηση των υπολοίπων μελετών (σπηλαιολογικής, ορνιθολογικής , αρχαιολογικής κτλ), αλλά και την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των ΓΠΣ της κάθε περιοχής».

Ο κ. Τριχείλης εξέφρασε τον γενικότερο προβληματισμό του αναφορικά με το εάν το κόστος το περιβαλλοντικό και το κόστος εγκατάστασής των ΑΠΕ αξίζει την επένδυση αυτή, δεδομένου ότι η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή και το κόστος του ρεύματος που παράγουν είναι δυσβάσταχτο για τον καταναλωτή. Ως μόνη «λύση προστασίας» υπέδειξε τη σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, που θα υποδεικνύουν εάν και πού και πόσες ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν, σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, η θέση των κ. Μαστορόπουλου και Τριχείλη ήταν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μελέτες και η θεσμοθέτηση των ΓΠΣ, ούτως ώστε να αποτραπεί η άναρχη τοποθέτησή τους. Το θέμα του οικονομικού συμφέροντος των εταιρειών έθεσε και πάλι ο κ. Δημητρόπουλος, τονίζοντας επιπροσθέτως: «αλίμονο εάν οι αγρότες στραφούν προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους».

Εργοστάσιο Φυσικού Αερίου στην περιοχή των Βιγκλαφίων: Την κάθετη αντίθεσή του εξέφρασε ο κ. Τριχείλης, τονίζοντας ότι είχε συμμετάσχει και στις σχετικές κινητοποιήσεις, στην Πούντα. Κάθετα αρνητικός εμφανίστηκε και ο κ. Δημητρόπουλος και τόνισε ότι και η νέα δημαρχιακή αρχή θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε παρόμοια σχέδια. «Καμία εγκατάσταση τέτοιας μονάδας στο δήμο μας», ήταν και η απάντηση του κ. Μαστορόπουλου.

Διαχείριση απορριμμάτων – αποκομιδή ανεμογεννητριών: Ο κ. Τριχείλης τόνισε ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα καμία λύση και αυτό δεν είναι θέμα των δήμων, είναι θέμα κεντρικής διοίκησης και δυστυχώς δεν έχει προωθηθεί. «Θα κληθούμε», είπε «να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, θα έχουμε μια καυτή πατάτα στα χέρια μας και δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό». Η μόνη λύση, υπογράμμισε, είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης και θα πρέπει να προχωρήσει και να διευρυνθεί. Όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, εξέφρασε όμως την απαισιοδοξία του για το εάν και κατά πόσον θα γίνει αυτό, καθώς απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δεν υπάρχουν στο ΕΣΠΑ.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι θέμα κεντρικού σχεδιασμού, συμφώνησε και ο κ. Δημητρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες αλλά δεν προχωράει το θέμα γιατί η επίσημη Πολιτεία «επιδιώκει να παραχωρήσει και αυτόν τον τομέα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μαστορόπουλος συμφώνησε στο ότι δεν μπορούν οι δήμοι να περιμένουν πολλά από την Πολιτεία και προέκρινε ως οικονομικότερη και πλέον φιλική προς το περιβάλλον λύση τη διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων με πυρόλυση για την παραγωγή βιοαερίου και περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αγκυροβόλιο πλοίων στη Νεάπολη: Ο κ. Τριχείλης εμφανίστηκε αρνητικός. Υπογράμμισε τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος στην περιοχή. Σημείωσε ότι θα πρέπει αφ’ ενός μεν να μειωθεί η διέλευση των πλοίων από τα στενά των Κυθήρων και της Ελαφονήσου και η διέλευσή τους να γίνεται κάτω από τα Κύθηρα και αφ’ ετέρου να μειωθεί η είσοδος και η παραμονή των πλοίων μέσα στον όρμο των Βατίκων. «Και προφανώς», τόνισε, «θα πρέπει να απαγορεύεται ο καθαρισμός των πλοίων εντός του όρμου». Αναρωτήθηκε για το νομικό καθεστώς που διέπει την κατάσταση που υπάρχει αναφορικά με την περιοχή και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης.

Αρνητικός και ο κ. Δημητρόπουλος, που υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση βολεύει τους εφοπλιστές. «Και ο δήμος και οι κάτοικοι», τόνισε, « θα πρέπει να αντιδράσουν».

Ο κ. Μαστορόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει στατιστικά μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή σε βάθος χρόνου και ότι δεν μπορεί αυτός ο κίνδυνος να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι από την αγκυροβολία των πλοίων στον όρμο των Βατίκων ωφελούνται 5-10 οικογένειες. Επεσήμανε, δε, ιδιαιτέρως το γεγονός ότι απ’ ό,τι έδειξε η αποτύπωση του βυθού που έγινε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στο Παυλοπέτρι, ο πυθμένας αλλά και σημεία με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Πρόσβαση στο Σπήλαιο Καστανιάς: Ο κ. Τριχείλης είπε ότι η λύση θα είναι η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου της Καστανιάς, ενώ επεσήμανε ότι ο δρόμος που θα ενώνει την Μονεμβάσια με τον Αδιάκοπο θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη να έχει πρόσβαση και στο σπήλαιο.

Τεχνοκρατικό και απλό χαρακτήρισε το θέμα της παράκαμψης της Καστανιάς ο κ. Δημητρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι το εάν θα χρηματοδοτηθεί, καθώς οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνονται.

« Άμεση προτεραιότητά μου η μελέτη για τη δημιουργία Σπηλαιολογικού Πάρκου, με επίκεντρο το σπήλαιο της Καστανιάς», τόνισε ο κ. Μαστορόπουλος και δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει γρήγορα τη διαδικασία της μελέτης για την παράκαμψη της Καστανιάς και την δημιουργία της περιφερειακής οδού.

Καλώδιο υψηλής τάσης που θα συνδέει Πελοπόννησο με Κρήτη: Ο κ. Μαστορόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει επαρκή γνώση του θέματος, πλην του ότι η περιοχή των Βατίκων, όπως και της Μονεμβάσιας, έχει μεγάλο ενεργειακό έλλειμμα.

«Πράγματι είναι ένα σοβαρό θέμα και το ερώτημα είναι αν αυτό το ρεύμα θα είναι προς όφελος της περιοχής ή θα είναι μια μεταφορά ρεύματος με ό,τι επιπτώσεις αυτό έχει», τόνισε ο κ. Τριχείλης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Ασωπού είχε πάρει απόφαση προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που βρισκόταν σε εξέλιξη. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει και ο ίδιος λεπτομέρειες επί των συγκεκριμένων σχεδίων.

«Δεν γνωρίζω το θέμα, πάντως είναι και αυτό θέμα κεντρικού σχεδιασμού και από την κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητηθούν οι ευθύνες», είπε, από την πλευρά του, ο κ. Δημητρόπουλος

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Εορτασμός επετείου 28η Οκτωβρίου 1940 στη Σκάλα.

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος του "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σκάλα.
Το πρωί οι επίσημοι και η μαθητιώσα νεολαία παρακολούθησαν την δοξολογία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας και  μετά μετέβησαν στην πλατεία των Πηγών όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων .

Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου κ. Ευγενία Μπέρδου, ακολούθησαν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν με την παρουσία τους, οι τελευταίοι επιζώντες μαχητές του αλβανικού πολέμου που διαμένουν στο δήμο Σκάλας και στους οποίους έγινε απονομή διπλωματών Ευγνωμοσύνης.
Ήταν μια ιδιαίτερα συγκινησιακή στιγμή όπου οι τιμώμενοι ξέσπασαν σε δάκρυα, συμπαρασύροντας και τους παρευρισκόμενους.
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" έκλεισαν με την μεγαλοπρεπή μαθητική παρέλαση στο κεντρικό δρόμο της Σκάλας, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.
ΥΓ.
Τα ονόματα των τελευταίων μαχητών του Αλβανικού πολέμου θα τα δημοσιεύσουμε προσεχώς.

Άφησαν τον «Mr. Siemens», για να πάνε για... πουρνάρια!

Στα μέσα της εξέτασης Χριστοφοράκου σηκώθηκαν και έφυγαν οι μισοί Έλληνες βουλευτές, όχι γιατί ο πρώην «Mr. Siemens» της Ελλάδας αρνούνταν να τους πει τα ονόματα των πολιτικών που πήραν τις μίζες, αλλά για να... προλάβουν το αεροπλάνο της επιστροφής και τις γιορτές της εθνικής επετείου στις εκλογικές τους περιφέρειες...

Απίστευτο κι όμως πραγματικό και μόνο ελληνικό. Οι κ.κ Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) και Γρήγορης Αποστoλάκος (ΝΔ) άφησαν προφανώς άφωνη τη Γερμανίδα εισαγγελέα, αλλά και τον ίδιο τον κ. Χριστοφοράκο, όταν, πριν καλά - καλά συμπληρωθούν δέκα ερωτήσεις, τους αποχαιρέτησαν, προτάσσοντας ως δικαιολογία την επέτειο του «ΟΧΙ».

Να σημειωθεί ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο πίεζε τη γερμανική Δικαιοσύνη από τον περασμένο Μάιο, για να οργανώσει τη διαδικασία και να βρεθούν επιτέλους οι Έλληνες βουλευτές πρόσωπο με πρόσωπο με το βασικότερο μάρτυρα, κ . Χριστοφοράκο. Πάντως, η διαδικασία εξέτασης συνεχίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής και ολοκληρώθηκε γύρω στις 15.30 τοπική ώρα (16.30 Ελλάδος). Ας ελπίσουμε ότι η ολοκλήρωση αυτή οφείλεται στο γεγονός εξαντλήθηκαν τα ερωτήματα και όχι γιατί η πτήση της δεύτερης ομάδας των Ελλήνων βουλευτών είχε προγραμματιστεί για τις 19.00 η ώρα...

Διασώζεται μόνο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Παφίλης, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία άλλαξε το εισιτήριό του, ώστε να παραμείνει σε όλη τη διαδικασία της εξέτασης.πηγη

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έλους με την αναγγελία της θλιβερής είδησης του Θανάτου του Κυριάκου Παπαδάκου ,Παιδιάτρου και πρώην Προέδρου της Κοινότητας Βλαχιώτη αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

-Να εκφράσει την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
-Στην κηδεία του εκλιπόντος να εκπροσωπήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ.Μιχαήλ Μανωλάκος.
-Ο κ.Δήμαρχος να εκφωνήσει επικήδειο λόγο.
-Να κατατεθεί στεφάνι στην σορό του εκλιπόντος εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου;
-Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή τόσο στην παρούσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , όσο και στην αμέσως επόμενη τακτική.
-Να καταβληθεί ένα χρηματικό ποσό στην μνήμη του στο Παιδικό Ογκολογικό Νοσοκομείο ¨ Η ΕΛΠΙΣ
-Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.
Το Δ.Σ.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μάνης

Δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Ηλία Γεωργαράκου για το πρόβλημα των σκουπιδιών στο Γύθειο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δημοτικός συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Γεωργαράκο, καταγγέλλει τα παρακάτω σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Γύθειο και την ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας της χρόνιας συσσώρευσης των σκουπιδιών και την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού που γίνεται ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Επισημαίνει τους κινδύνους που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, καταδεικνύει τους ενόχους και τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα:

«Η κατάσταση στην πόλη του Γυθείου και στη γύρω περιοχή, εξαιτίας των συσσωρευμένων σκουπιδιών έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Η πόλη του Γυθείου δεν είναι απλά μια πόλη γεμάτη σκουπίδια αλλά μια πόλη πεταμένη στα σκουπίδια, με τους χιλιάδες κατοίκους της να ζουν σε μια διαρκή ομηρεία, με την απειλή για ξέσπασμα επιδημιών να είναι καθημερινή. Ενοχοι είναι όλοι αυτοί, δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που απαξιώνουν τη ζωή του λαού και μετατρέπουν τους λαϊκές ανάγκες σε εμπόρευμα και λεία για τους κάθε λογής εργολάβους.

Το πρόβλημα άρχισε να κλιμακώνεται πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν κρίθηκε παράνομος και σταμάτησε να λειτουργεί ο σκουπιδότοπος που υπήρχε στην περιοχή Λίμνη στις παρυφές της πόλης του Γυθείου, όπου κατέληγαν τα σκουπίδια που περισυνέλεγαν από την πόλη τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται, τα απορριμματοφόρα σταμάτησαν την περισυλλογή και σιγά-σιγά καταργήθηκαν ακόμα και οι κάδοι.

Ακολούθησε για ένα διάστημα η περιστασιακή και εν κρυπτώ μεταφορά ενός μέρους των σκουπιδιών σε γειτονικούς δήμους, ενώ πιο πρόσφατα φορτωτές γέμιζαν κάθε βδομάδα δύο φορτηγά με σκουπίδια και τα μετέφεραν σε χωματερές ανά την Ελλάδα, όπως στα Λιόσια, την Αχαΐα και αλλού, με κόστος που έφθανε τα 3.000 ευρώ τη βδομάδα. Ομως, κι αυτό σταμάτησε γιατί διακόπηκε η σύμβαση με τον εργολάβο. Το αποτέλεσμα είναι ο κύριος όγκος από τα σκουπίδια αυτού του καλοκαιριού, αλλά και από προηγούμενα καλοκαίρια, να βρίσκεται ακόμα στους δρόμους!

Η εικόνα πλέον της πόλης είναι αποκρουστική, απογοητευτική και εχθρική για όσου ζουν σε αυτή. Λόφοι σκουπιδιών εκατοντάδων τόνων κυριαρχούν στους δρόμους και τις πλατείες, όπου στοιβάζονται σκουπίδια μηνών, καθώς καμία αποκομιδή απορριμμάτων δεν γίνεται εδώ και πολύ καιρό.

Μεγάλοι σωροί σκουπιδιών, που λόγω του χρόνου, έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε άμορφες μάζας, κυριαρχούν τουλάχιστον σε δέκα κεντρικά σημεία του Γυθείου, όπου έχουν σχηματιστεί ελεύθερες χωματερές ανάμεσα στα σπίτια και τα καταστήματα! Στις χωματερές αυτές ....αστικού τύπου, πάνω στα πεζοδρόμια και τους δρόμους εναποτίθενται πλέον τα κάθε είδους απορρίμματα από τους κατοίκους και τα καταστήματα.

Το Γύθειο, απ' ακρή σ' άκρη, δίνει μια εικόνα πόλης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανάλογη, βέβαια, είναι η κατάσταση και στα γύρω χωριά της Μάνης αλλά εκεί δεν φαίνεται τόσο, γιατί τα σκουπίδια «χάνονται» στις ρεματιές.

Μια χωματερή μέσα στην πόλη, έχει σχηματιστεί σε μήκος, μέχρι στιγμής, άνω των 150 μέτρων, επί του δρόμου Γυθείου - Αρεόπολης, εμποδίζοντας ακόμα και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Μπροστά στο γήπεδο του Γυθείου, ένας σωρός εκατοντάδων τόνων με κάθε είδους σκουπίδια, ακόμα και κουφάρια ζώων, φθάνει πια έως τη θάλασσα, σε σημείο πλέον που το κύμα να έχει αναλάβει το έργο της… αποκομιδής, με συνέπεια και τη θαλάσσια ρύπανση.

Πιο πάνω στην είσοδο του Γυθείου από τη Σπάρτη άλλοι τεράστιοι σωροί έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα σπίτια εμποδίζοντας την πρόσβαση μέσω αυτοκινήτου σ’ αυτά. Λίγο παραπέρα το Γυμνάσιο Γυθείου έχει κι αυτό το δικό του μερίδιο με ένα μεγάλο σωρό σκουπιδιών απέναντι από την είσοδό του σχολείου.

Ούτε καν κάποια στοιχειώδης απολύμανση δεν έχει γίνει. Τα ποντίκια έχουν στήσει εδώ το δικό τους βασίλειο ενώ στα σπίτια και στα μαγαζιά έχουν κάνει κατοχή οι μύγες, οι κατσαρίδες και τα κουνούπια.

Λίγο έξω από το Γύθειο, στην περιοχή Λίμνη, όπου ήταν η παλιά-παράνομη χωματερή, η οποία υποτίθεται πως έχει κλείσει, μπορεί κανείς να δει το μέγεθος της απάτητης όσων ευθύνονται γι’ αυτή την κατάντια. Ανάμεσα στις καλλιέργειες σωροί σκουπιδιών που σαπίζουν, δημιουργώντας πρόβλημα και μόλυνσης τους. Στο χώρο αυτό που παραμένει σκουπιδότοπος υποτίθεται πως γίνεται τώρα η συγκέντρωση των υλικών της… ανακύκλωσης. Στην πραγματικότητα είναι μια χωματερή ανακυκλώσιμων υλικών ανακατεμένων με σακούλες σκουπιδιών που σαπίζουν, ενώ ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης (πρέσα) είναι κατεστραμμένες από φωτιά και έχουν μετατραπεί σ' ένα σωρό σκουπιδιών. Στη χωματερή αυτή έχουν καταλήξει και αυτοί ακόμα και οι κάδοι της υποτιθέμενης ανακύκλωσης».

Επισημαίνεται πως «Ανατολική Μάνη» είναι το όνομα του καλλικρατικού δήμου, με έδρα το Γύθειο και ιστορική πρωτεύουσα την Αρεόπολη, που προήλθε από τη συνένωση των πρώην δήμων Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Αν.Μάνης, δηλαδή όλη η χερσόνησος του Ταϋγέτου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, εκτός από το τμήμα που ανήκει στο νομό Μεσσηνίας και αποτελεί τον δήμο Δυτικής Μάνης. Στο δήμο Ανατολικής Μάνης, κατεβαίνουν πέντε συνολικά συνδυασμοί συμπεριλαμβανομένης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι τέσσερις άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι προέρχονται από το χώρο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., ωστόσο στους συνδυασμούς τους εντάχθηκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΡΑΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Σε δήλωση του ο Ηλίας Γεωργαράκος, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, τονίζει τα ακόλουθα:

«Η κατάσταση που ζούμε είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των δήμων και της αδυναμίας, της ατολμίας, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και εξαρτήσεων των δημοτικών αρχών, να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τους δήμους και συνολικά τη χώρα.

Τώρα, εκείνοι που τους στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και οι πολιτικά συγγενείς τους, μας έρχονται σαν σωτήρες, τάζοντας ότι θα... λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Επιχειρούν να εξαπατήσουν και πάλι το λαό, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεσή του και το μόνο που στην πραγματικότητα του υπόσχονται είναι νέα χαράτσια.

Το πρόβλημα δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν ούτε μετά τις εκλογές, γιατί όλοι αυτοί εκφράζουν την λογική που θεσμοθετεί ο Καλλικράτης, θέλουν τους δήμους επιχειρήσεις, φοροεισπράκτορες και τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.

Το ζητούμενο είναι να υπηρετείται ο λαός και οι ανάγκες του και όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η κερδοφορία τους μέσα από την εκμετάλλευση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για το Δήμο Αν. Μάνης και καλεί το λαό να διεκδικήσει την εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωρίς ιδιώτες, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές, όπως Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, Εργοστάσιο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μονάδα Λιπασματοποίησης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Πάνω από τους σωρούς των σκουπιδιών γίνεται ψηφοθηρία, εκ μέρους των άλλων υποψηφίων δημάρχων. Διαλαλούν πως θα λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών όπως και όλα τ’ άλλα. Ακούγονται, μάλιστα, ανάμεσα στους κατοίκους και διάφορα, κάτι σαν ανέκδοτα, όπως ότι έρχεται μηχάνημα στο Γύθειο που θα «τρώει» τα σκουπίδια ή θα τα καίει ή ως διά μαγείας θα τα… ανακυκλώνει έτσι όπως είναι σάπια ή θα τα μετατρέπει σε λίπασμα! Διαγκωνίζονται στην εξαπάτηση του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για λύσεις όπως η καύση των απορριμμάτων, την οποία διακαώς επιθυμούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα σκουπίδια μπορεί να βγάζουν μάτι και μέσα από την μπόχα τους να αναδύεται η ίδια η μπόχα, η σαπίλα του συστήματος, που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τα λαϊκά προβλήματα είναι απλώς το αναλώσιμο υλικό και το προπαγανδιστικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, όμως το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, αντιμετωπίζουν και άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:

- Η παντελής απουσία αποχέτευσης, με το λιμάνι του Γυθείου να έχει μετατραπεί σε χαβούζα.

- Το πρόβλημα της ύδρευσης της Μάνης.

- Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές που την τελευταία δεκαετία έχουν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χερσονήσου του Ταϋγέτου και κανένα μέτρο πρόληψης και αποκατάστασης δεν έχει ληφθεί.

- Τα αδιέξοδα των ελαιοπαραγωγών, όπου 5-6 μεγαλέμποροι λεηλατούν τους κόπους τους, ενώ τελευταία ακούγονται και περιπτώσεις για το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων να αγοράσουν παραγωγικές περιοχές.

- -Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης δόμησης παραθεριστικών κατοικιών, ενώ τελευταία προέκυψε και το ...φρούτο των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Τη διαφορά σ' αυτήν την εκλογική μάχη την κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που δίνει την ευκαιρία στο λαό με την ψήφο του να σηκώσει ανάστημα, να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, να τιμωρήσει τους ενόχους.
Για πρώτη φορά στο Γύθειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ανατολικής Μάνης, κατεβαίνει σε δημοτικό επίπεδο συνδυασμός δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων ο ίδιος ο λαός, αξιοποιώντας και την ψήφο του».

Μήνυμα Νομάρχη Λακωνίας για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί κορυφαία ιστορική στιγμή και σταθμό για τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Αποτελεί παράδειγμα εθνικής ομοψυχίας και υπερηφάνειας, ενός λαού που προασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους απλούς ανθρώπους, που με τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους, πλήγωσαν το γόητρο των κραταιών πολεμικών μηχανών Ιταλίας και Γερμανίας και εμψύχωσαν ολόκληρη την οικουμένη.
Συγχρόνως πέτυχαν ένα σοβαρό πλήγμα στον εχθρό, επηρεάζοντας καθοριστικά την τελική έκβαση του πολέμου κατά των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού.

Σήμερα, υπό το βάρος μιας ιδιαίτερα δυσμενούς παγκόσμιας συγκυρίας, γίνονται περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, τα μηνύματα της ομόνοιας και της συνεργασίας και καλούμαστε όλοι, να συμμετάσχουμε σε μια κοινή προσπάθεια για το καλό της πατρίδας μας.
Καλούμαστε να διδαχθούμε από την ιστορική μας κληρονομιά και να διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό όραμα, για ολόκληρη την Ελλάδα και κυρίως για τη νεολαία μας.

Ο Νομάρχης Λακωνίας
Κωνσταντίνος Φούρκας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σπάρτη, 25 Οκτωβρίου 2010
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων του Α! βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι βουλευτές νυν και πρώην, αλλά και όσοι διεκδικούν ή κατέχουν πολιτικό ή θεσμικό ρόλο θα πρέπει να μένουν παντελώς αμέτοχοι.
Οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη από κομματάρχες, δεν χρειάζονται υποδείξεις, δεν αναζητούν “ιδιοτελείς σωτήρες”.
Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να τοποθετηθώ δημοσίως σε ένα θέμα εξόχως πολιτικό, το οποίο κατά την άποψή μου απειλεί να νοθεύσει την ποιότητα της Δημοκρατίας στο Δήμο Σπαρτιατών και αποτελεί καθολικό θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών.
Σκοπός των προθεσμιών είναι να προστατεύεται η λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η συμμετοχή των Συνδυασμών στις δημοκρατικές διαδικασίες με νόμιμη σύνθεση είναι προϋπόθεση ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία όμως, δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποκλεισμούς που διχάζουν.
Ο αποκλεισμός συνδυασμού για 30 δευτερόλεπτα, όπως αυτά τεκμηριώθηκαν, δεν υπόκειται σε κανένα κανόνα λογικής και δεν υπηρετεί τη νομιμότητα.
Οι άλλοι Συνδυασμοί δεν πρέπει να ενδώσουν στον πειρασμό να χαρούν, γιατί η αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμότητας και της λαϊκής νομιμοποίησης του αποτελέσματος, θα λειτουργήσει αποσυνθετικά για τους ίδιους, όποιος κι αν είναι ο νικητής.
Οι αποκλεισμοί γεννούν διαλυτικά φαινόμενα και έντονες αμφισβητήσεις που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην τοπική κοινωνία.
Οι αποκλεισμοί γεννούν οργή, διχασμό, πάθη και βλάπτουν την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.
Για το καλό της κοινωνίας του διευρυμένου Ιστορικού Δήμου Σπαρτιατών δεν πρέπει να αφήσουμε τα 30 δεύτερα να νοθεύσουν την ποιότητα της Δημοκρατίας και την ψυχική ενότητα των πολιτών της.
Φεβρωνία Πατριανάκου
πρώην Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Αγριο ξύλο μεταξύ υποψηφίων σε debate στην Ινδία.

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Το νέο σύστημα συλλογής απορριμμάτων συνίσταται στην τοποθέτηση πλαστικών κυλινδρικών κάδων θαμμένων στο έδαφος. Στους κάδους αυτούς οι πολίτες πρέπει να αποθέτουν μόνο τα οικιακά τους απορρίμματα, αφού πρώτα τα τοποθετήσουν μέσα σε καλά κλειστές σακούλες.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Ο κάδος έχει ύψος 3,0 m, τοποθετείται θαμμένος κατά 1,80 m στο έδαφος ενώ εξέχει κατά 1,25 m πάνω από το έδαφος. Ο όγκος των απορριμμάτων που αποθηκεύει ο νέος κάδος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ένα συνηθισμένο κάδο.
Πλεονεκτήματα του νέου συστήματος για τους πολίτες και τον Δήμο:
Τα πλεονεκτήματα των κάδων αυτών είναι σημαντικά για τους πολίτες αλλά και το Δήμο, γεγονός που αποδεικνύεται ήδη από την ευρεία χρήση τους σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αλλά και σε αρκετούς δήμους της χώρας μας εδώ και 15 περίπου χρόνια, και είναι τα εξής:

* Η βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής στην περιοχή όπου τοποθετείται ο νέος κάδος, επειδή περιορίζεται η δυσοσμία, καθώς η θερμοκρασία μέσα στο χώμα διατηρείται χαμηλή. Επίσης, τα απορρίμματα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και στα αδέσποτα ζώα ενώ οι ίδιοι οι κάδοι είναι κατασκευασμένοι από υλικά υψηλής ανθεκτικότητας κατάλληλα για όλες τις καιρικές συνθήκες.
* Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας της περιοχής όπου εγκαθίστανται οι νέοι κάδοι, καθώς οι κάδοι επενδύονται εξωτερικά με ειδικά επεξεργασμένο ξύλο. Αποφεύγεται έτσι η συχνά κακή εικόνα που παρουσιάζουν συχνά οι συμβατικοί κάδοι μετά από τη μακροχρόνια χρήση τους ή τους διάφορους βανδαλισμούς στους οποίους υπόκεινται.
* Η μικρότερη συχνότητα αποκομιδής, επειδή ο νέος κάδος έχει τετραπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με έναν συμβατικό. Τα απορρίμματα συμπιέζονται λόγω της βαρύτητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χωρητικότητα. Αποτέλεσμα της μικρότερης συχνότητας αποκομιδής είναι οι λιγότερες οχλήσεις από τη διέλευση των απορριμματοφόρων και ο περιορισμός της αέριας ρύπανσης.
* Η μείωση των λειτουργικών εξόδων λόγω της μικρότερης συχνότητας της αποκομιδής. Εξοικονομούνται χρήματα από τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, την συντήρηση των απορριμματοφόρων, αλλά και από την εξοικονόμηση χρόνου των εργαζομένων.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Γρυπιώτη.

ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.1: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σχέδιο Δράσης 1.1.1: Αποτελεσματική Διαχείριση Απορριμμάτων
Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων θα επιδράσει θετικά στην καθημερινότητα των δημοτών, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την φυσική ομορφιά της περιοχής.
Οι δράσεις του σχεδίου εντοπίζονται σε επίπεδο δραστηριοτήτων, σε επίπεδο οργάνωσης αλλά και σε επίπεδο υποδομών.
• Σε επίπεδο υποδομών, ο Δήμος θα προμηθευτεί σύγχρονο εξοπλισμό για την επάνδρωση των οχημάτων αποκομιδής τόσο των ανακυκλώσιμων όσο και των οργανικών προϊόντων .
• Σε επίπεδο δραστηριοτήτων, λαμβάνονται επίσης δύο πολύ σημαντικές δράσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη. Η πρώτη, αφορά την εκπόνηση ειδικής μελέτης ανασχεδιασμού (re-engineering) των διαδικασιών αποκομιδής απορριμμάτων, με στόχο της βελτιστοποίηση των διαθέσιμων για τον σκοπό αυτό πόρων και την αποτελεσματικότερη συγκομιδή των απορριμμάτων.
Διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών. Πιο συγκεκριμένα, η δράση αυτή αφορά ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μικρές ηλικίες.
Σε επίπεδο οργάνωσης τέλος, περιλαμβάνεται η σύνταξη νέου κανονισμού καθαριότητας. Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ . Πρόγραμμα κομποστοποίησης-λιπασματοποίησης Χωροθέτηση του χώρου με την αρμόζουσα κοινωνική συναίνεση αλλά και με την συνεργασία όλου του επιστημονικού προσωπικού για την εξεύρεση της ιδανικής θέσης όπου και θα γίνεται η κομποστοποίηση και η λιπασματοποίηση . Διεκπεραίωση περιβαλλοντικής μελέτης. Με δεδομένη την φύση της οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου, προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την διερεύνηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας αποβλήτων των ελαιοτριβείων και την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης διαχείρισης
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.1: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Σχέδιο Δράσης 1.1.2: Προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος
• Ίδρυση Ν.Π.Δ.Δ. : Φορέας διαχείρισης NATURA για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής του Δήμου.
• Αντιπλυμμυρικά έργα , Αρδευτικά έργα , έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα
Η όλη απορροή του ποταμού Ευρώτα μαζί φυσικά με τους χείμαρρους και παραχειμάρρους του ανέρχεται στα 1900 τετραγ. χιλ/τρα, δηλαδή το 53% της έκτασης του Νομού Λακωνίας, το 1/12 της έκτασης του Πελοποννήσου κατατάσσεται δε δεύτερος μετά τον Αλφειό.
Από αυτά τα 1900 τετραγ. Χιλ/τρα τα 1200 προέρχονται από την Ανατολική υπολεκάνη (Πάρνων κτλ.) και τα 700 από την Δυτική υπολεκάνη (Ταΰγετος). Ο υδροκρίτης του (σημείο εκκινήσεως υδάτων) ξεκινά από μεν τον Ταΰγετο από το υψόμετρο +1850 (Κοτιτσάνης και Λαγκαδά ), από δε τον Πάρνωνα από το υψόμετρο +1400. Το μήκος της κοίτης του είναι συνολικά περίπου 90 χιλ/τρα και διαιρείται σύμφωνα με την γενική μορφολογία του εδάφους που διέρχεται και της ροής του εις τρία βασικά τμήματα, άνω ρου, μέσω ρου και κάτω ρου.
Από τον χείμαρρο Ρασίνα (Πυρί) μέχρι τις εκβολές,η συνολική λεκάνη απορροής είναι περίπου 650 χλμ2 (95 χλμ 2 από την Δυτική υπολεκάνη Ταΰγετος και 555 χλμ2 από την Ανατολική υπολεκάνη Πάρνων) και συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ/τρα .Η πρόταση μας αφορά το τμήμα του Κάτω Ρου. Στο τμήμα αυτό του Κάτω Ρου διαπιστώνουμε ότι ο κύριος όγκος της ολικής παροχής (ποσοστό περίπου 85%) προέρχεται από την ανατολική υπολεκάνη απορροής δηλαδή από τον Πάρνωνα, επίσης το τμήμα αυτό του Κάτω Ρού έχει και μια ακόμα ιδιομορφία , διότι τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με τους ποταμούς που διασχίζουν μεγάλους ορεινούς όγκους με βαθιές χαραδρώσεις προ της εξόδου στο πεδινό τμήμα της εκβολής τους.
Στο μέσω τμήμα και στο τμήμα του κάτω ρου μήκους αρκετών χιλιομέτρων ο Ευρώτας συνεχώς πλανάται, αλλάζει κοίτη και εναποθέτει αρκετά φερτά εμπλουτίζεται παράλληλα και από τον χείμαρρο Ρασίνα και από άλλους μικρότερους . Το τμήμα του κάτω ρου είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του εγκιβωτισμένο σε στενή φάραγγα εκτός τμήματος στην κοιλάδα Βρονταμά (μήκους περίπου 5 χιλ.).
Το τμήμα αυτό προσφέρεται λόγω της γενικής μορφολογίας του εδάφους να τιθασευθεί ο Ευρώτας, ιδιαίτερα για την προτεινόμενη κατασκευή εγκάρσιων φραγμάτων σε ανάλογο μήκος το ένα από το άλλο (ανάλογα με την κατά μήκος του ποταμού κλίση) και με ανάλογο ύψος . Κατασκευή του φράγματος, από υλικά αργιλώδη (από δανειοθαλάμους της περιοχής ) λόγω αδιαπερατότητος και επένδυση ανάντη-κατάντη με φυσικούς ογκόλιθους σε τραπεζοειδές πρίσμα στο εσωτερικό μέρος άνω των 1000 χιλ και σε αρκετό πάχος. Εκσκαφή θεμελίωσης στον πυθμένα και αγκύρωση στα πλάγια δεν απαιτείται σε πολύ μεγάλο βάθος διότι όλα τα πρανή είναι σχεδόν βραχώδη ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατάντη μέρος της επένδυσης (κλίνη πτώσεως ύδατος) προς αποφυγήν τυχόν ολισθήσεις από υποσκαφές.
Με τον προτεινόμενο τρόπο κατασκευής του πρώτου ειδικού φράγματος επιτυγχάνουμε την μείωση της ταχύτητας ροής του ποταμού ο οποίος αρχίζει με αυτόν τον τρόπο να εναποθέτει φερτά , να ανυψώνεται η στάθμη και λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των πρανών της φάραγγος μεγάλη ποσότητα ύδατος πρόκειται να προχωρήσει στα υπόγεια στρώματα, αποτέλεσμα είναι ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Προχωρώντας προς την περιοχή Φιλισίου προτείνεται η κατασκευή του δεύτερου φράγματος Αγίων Σαράντα της Γράμμουσας. Ενώ η επιλογή της θέσεως, το ύψος και το είδος κατασκευής του τελευταίου φράγματος έχουν μεγάλη σημασία διότι αυτό είναι ο τελικός αποδέκτης όλης της υπολοίπου πλημμυρικής παροχής και από αυτό θα γίνει η διοχέτευση προς την κατάντη κοίτη του Ευρώτα με στόχο να γίνεται ο εμπλουτισμός του υδάτινου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Με την πρόταση αυτή οι καταστροφικές συνέπειες Σκάλας Λέημονα Ελους θα είναι ασήμαντες αφετέρου ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα θα μας οδηγήσει στην αυξηση της παροχής νερου στο σημείο των πηγών του Βασιλοποτάμου. Παράλληλα προτείνονται έργα ιδιαίτερης αντιπλημμυρικής προστασίας στο χείμαρρο Βορβά και στον χείμαρρο Ξηριά της Στεφανιάς και αναλυτικά :
1. Κατασκευή ανασχετικών έργων (αναβαθμοί κτλ) συγκρατήσεως φερτών υλών στην ορεινή και ημιορεινή λεκάνη απορροής αυτού και των παραχειμάρρων του μέχρι της εξόδου των στο πεδινό τμήμα.
2. Διευθέτηση δια κατάλληλων έργων (εκσκαφή κοίτης αναχώματα, παράλληλα έργα προστασίας οχθών κτλ) σε όλο το πεδινό τμήμα μέχρι την εκβολή στην θάλασσα ή και ένα του τμήμα στον Ευρώτα.
3. Κατασκευή κατάλληλων και απαραιτήτων τεχνικών έργων (γέφυρες κτλ)και αποστραγγιστικών τάφρων.
Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την αύξηση της αποθήκης νερού δημιουργώντας φυσικό εμπόδιο της εισροής θαλασσινού ύδατος τόσο στην περιοχή της Στεφανιάς όσο και στην περιοχή του Αστερίου και της Γλυκοβρύσεως ιδιαίτερα με το προτεινόμενο φράγμα στην περιοχή του μαριορέματος . Παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα πρόκειται να εκτελεστεί μελέτη κλειστού κυκλώματος το οποίο έργο θα αναπτυχθεί από την περιοχή Τρινάσου και θα συμπεριλάβει της περιοχές του κάμπου του Αστερίου και του κάμπου της Γλυκοβρύσεως. Παράλληλα προτείνεται για την ολοκληρωμένη διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα τα περισσεύματα από τις εκβολές του Βασιλοποτάμου αλλά και τις περιοχές του δέλτα του Ευρώτα να οδηγούνται σε δεξαμενές και να εκχύνονται σε γεωτρήσεις που θα υλοποιηθούν ξεκινώντας από την περιοχή του Αστερίου και συγκεκριμένα μετά το Βιβάρη έως και την περιοχή της ακραίας . Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε δυο βασικούς σκοπούς,
1. Ανάσχεση πλημμυρικής παροχής ομαλή περαιτέρω ροή του Ευρώτα αποκλεισμός κάθε κινδύνου στο μέλλον πλημμυρικών καταστροφών στο πεδινό τμήμα του.
2. Εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με πολλές δεκάδες εκατομμύρια κυβικά κατ’ έτος. Ένας μέτριος υπολογισμός με τις πολύ λίγες βροχοπτώσεις της παρούσης περιόδου από τον Ευρώτα εκχύθηκαν στη θάλασσα μέχρι 29-3-2001 περίπου 150.000.000 μέτρα κυβικά νερού.
Παράλληλα ολοκληρωμένη μελέτη και υλοποίηση αυτών των έργων έργα σε για την εξοικονόμηση ύδατος αλλά και την απαιτούμενη άρδευση των κάμπων Γερακίου, Αγίου Δημητρίου, Νιάτων όπου προτείνονται έργα κλειστού κυκλώματος , αλλά και σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης άρδευσης ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος για την λειτουργία των προτεινομένων έργων, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει μέσα από τον φορέα διαχείρισης NATURA. Το ανερχόμενο κόστος των έργων δεν υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ χρηματοδότηση που θα προέλθει από τα προγράμματα NATURA μέσα από τον φορέα Διαχείρησης .
Απαραίτητη κρίνεται
• Ίδρυση γραφείου Πολιτικής Προστασίας .
• Διάνοιξη και Βελτίωση Αντιπυρικών Ζωνών
• Προμήθεια Πυροσβεστικών Κρουνών και Ασυρμάτων
• Εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την Διαχείριση του Ευρώτα
• Ανακατασκευή και Βελτίωση των Αναχωμάτων και ασφαλτοστρώσεις περιμετρικά του Ποταμού Ευρώτα.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.2: ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Σχέδιο Δράσης 1.2.1: Βελτίωση και επέκταση του οδικού δικτύου
Το οδικό δίκτυο αποτελεί μία από τις βασικότερες υποδομές. Ένα άρτιο οδικό δίκτυο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της τοπικής ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ως στόχο την βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου και την επέκτασή του, με βάση τις ανάγκες των Δημοτών αλλά και τους σκοπούς του στρατηγικού σχεδιασμού.
Η πρώτη ομάδα δράσεων αφορά την εκτέλεση έργων και εργασιών συντήρησης αποκατάστασης και επισκευής του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται τα έργα και οι εργασίες που αφορούν το κεντρικό οδικό δίκτυο και αντίστοιχες ενέργειες για την αγροτική οδοποιία της περιοχής.
1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Για το κεντρικό οδικό δίκτυο περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
Α) Βελτίωση και διαπλάτυνση του οδοστρώματος όπου χρειάζεται.
Β) Εφαρμογή της νομοθεσίας για το πλάτος του οδικού δικτύου και τις γενικότερες προδιαγραφές του ανά κατηγορία.
Γ) Κατασκευή ρείθρων απορροής υδάτων που θα προστατεύουν το οδόστρωμα από την διάβρωση, τα πλημμυρικά φαινόμενα και θα εξασφαλίζουν την καλή ορατότητα αφού θα αποτρέπεται η ανάπτυξη της παρακείμενης βλάστησης.
Δ) Βελτίωση της οδικής σήμανσης, τοποθέτηση προειδοποιητικών φωτεινών σηματοδοτών και κατόπτρων σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου.
Ε) Διαγραμμίσεις.
ΣΤ) Τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών.
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ
Για την αγροτική οδοποιία περιλαμβάνονται οι εξής δράσεις:
A) Χαρτογράφηση και χαρακτηρισμός των αγροτικών δρόμων και εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.
B) Επίστρωση με συνδυασμό αδρανών υλικών έτσι ώστε οι αγροτικοί δρόμοι να είναι εύκολα προσπελάσιμοι να αντέχουν την διάβρωση και χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις να μπορεί να γίνεται εύκολα η τσιμεντόστρωση ή η ασφαλτόστρωσή τους.
Γ) Οι αγροτικοί δρόμοι μπορούν να αποτελέσουν ένα συμπληρωματικό αντιπλημμυρικό έργο καθώς τα πλευρικά χαντάκια που προβλέπονται προστατεύουν τόσο τον δρόμο όσο και τις αγροτικές εκτάσεις από πλημμυρικά φαινόμενα.
Δ)Επέκταση της αγροτικής οδοποιίας τόσο για την εξυπηρέτηση των αγροτών όσο και για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας.
Ακολουθούν έργα που αφορούν την περαιτέρω επέκταση του οδικού δικτύου, η κρισιμότητα των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Η απαξίωση και του οδικού δικτύου μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα η επόμενη δράση περιλαμβάνει το σύνολο των έργων και εργασιών για την διάνοιξη νέων δρόμων.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω έργα αποτελεί, η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου της Σκάλας αφού το έργο της παράκαμψης του βλαχιώτη έχει ήδη δρομολογηθεί.
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται πως το σύνολο των έργων και των εργασιών δεν θα απαξιώνουν αλλά θα είναι εναρμονισμένα με την αρχιτεκτονική αλλά και την γενικότερη φυσιογνωμία που επιδιώκει να διαμορφώσει ο Δήμος στοχεύοντας πάντα και στην ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.3: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Σχέδιο Δράσης 1.3.1: Αντιμετώπιση προβλημάτων Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης
Το παρόν σχέδιο δράση αφορά τις υποδομές το Δήμου αναφορικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κρίσιμων θεμάτων ύδρευσης και άρδευσης. Η επίλυση των παραπάνω έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Σημαντικό έργο για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή δεδομένης της φύσης της δραστηριότητας αυτής είναι η διαχείριση των αστικών λημμάτων.
Για την δράση αυτή προβλέπονται τα εξής:
1) Ολοκληρώθηκε η μελέτη του Βιολογικού καθαρισμού Βλαχιώτη- Σκάλας και έχει ήδη υπογραφεί η ένταξη της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναμένεται η δημοπράτηση μέσα στο Μήνα Δεκέμβριο το αποχετευτικό δίκτυο θα συνδέει την μονάδα βιολογικού καθαρισμού με τα πιο πάνω δημοτικά διαμερίσματα .
2) Την χρήση του δημοτικού βοθρολυματαφόρου οχήματος στην υπηρεσία των πολιτών που δεν εξυπηρετούνται από τις υφιστάμενες μονάδες βιολογικού καθαρισμού με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Μια δεύτερη ενότητα δράσεων αφορά το Δίκτυο Ύδρευσης. Αναλυτικότερα, με την σύσταση της ΔΕΥΑ του νέου Δήμου Ευρώτα το παρόν σχέδιο περιλαμβάνει παρακάτω κατηγορίες δράσεων.
1) Συντήρηση και αντικατάσταση με PVC του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης
2) Αντικατάσταση του εσωτερικού και της βελτίωσης του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης των Τοπικών Διαμερισμάτων και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης . Βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού (όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο) με την τοποθέτηση αυτοκαθαριζόμενου φίλτρου αφαλάτωσης – απολάσπωσης και αυτόματης χλωρίωσης.
3) Συστηματικός έλεγχος της ποιότητας του νερού.
4) Προστασία των αντλιοστασίων – πηγών από οτιδήποτε μπορεί να βλάψει την ποιότητα του νερού ( περίφραξη, διατήρηση της καθαριότητας του χώρου).
5) Εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με νερό του δικτύου ύδρευσης.
6) Εφαρμογή συστημάτων για επάρκεια και σωστή πίεση σε όλα τα σημεία των δικτύων ύδρευσης.
Αθροιστικά οι πιο πάνω δράσεις, περιλαμβάνουν το σύνολο των ενεργειών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων αναφορικά με το δίκτυο ύδρευσης.
Συμπληρωματικά εξετάζονται θέματα κατασκευής και λειτουργίας μίνι Βιολογικών Καθαρισμών σε περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα.
ΑΞΟΝΑΣ 1: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.4: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Σχέδιο Δράσης 1.4.1: Βελτίωση της Καθημερινότητας των Δημοτών
Στο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης περιλαμβάνονται έργα και δραστηριότητες που αφορούν την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα από παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές των του συνόλου των τοπικών διαμερισμάτων. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την επισκευή και την συντήρηση των βασικών υποδομών (π.χ. Ιατρείων, Αντλιοστασίων, Δεξαμενών).
Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:
1) Ανάπλαση και διαμόρφωση των πλατειών των τοπικών διαμερισμάτων, η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση σε αρμονία με την αρχιτεκτονική και γενικότερη φυσιογνωμία που σκοπεύει να διαμορφώσει ο Δήμος. Παράλληλα, προβλέπεται συγκεκριμένη δράση που περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων πεζοδρόμησης των τοπικών διαμερισμάτων, καθώς η αύξηση των πεζοδρόμων αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο στην βελτίωση της εικόνας του Δήμου, στον βαθμό που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και δεν λειτουργεί σε βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
2) Εκπόνηση μελέτης για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των δύο δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Ευρώτα (Βλαχιώτη – Σκάλα).
3) Κατασκευή ραμπών πρόσβασης για Α.Μ.Ε.Α.
4) Δημιουργία αλσυλλίων περιμετρικά των τοπικών διαμερισμάτων καθώς και δεντροφύτευση πλατειών.
5) Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
6) Βελτίωση και επέκταση δημοτικού φωτισμού.
7) Εξοπλισμός κέντρων νεότητας για αναψυχή, δημιουργία και εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση – πληροφορία.
8) Εξωραϊσμός προσόψεων οικιών μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
9) Παρεμβάσεις για βελτίωση σήματος τηλεόρασης – κινητής τηλεφωνίας όπου αυτό δεν είναι επαρκές.
10) Δημιουργία στεγάστρων αναμονής (στάσεις ΚΤΕΛ, κλπ).
11)Δημιουργία κανονισμού ομοιομορφίας για τα καταστήματα που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους.