Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008


Λέπτυνε η ατμόσφαιρα
Αυξομειώσεις της ιονόσφαιρας καταγράφει στρατιωτικός δορυφόρος
Ιονόσφαιρα, το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, είναι σήμερα περίπου 200 χιλιόμετρα πιο λεπτή από το αναμενόμενο, πιθανώς λόγω της εξασθενημένης ηλιακής δραστηριότητας, διαπιστώνει δορυφόρος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του δορυφόρου C/NOFS, το άνω όριο της ιονόσφαιρας βρίσκεται σε ύψος 420 χιλιομέτρων στις περιοχές που έχουν νύχτα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας ανεβαίνει μέχρι τα περίπου 800 χιλιόμετρα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η αυξομείωση του πάχους της ιονόσφαιρας και άλλες διαταραχές στη δομή της έχουν σημασία επειδή μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στις δορυφορικές επικοινωνίες και στα ραντάρ.
Η ιονόσφαιρα διαφέρει από τα υποκείμενα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς σε αυτό το ύψος τα μόρια του άερα διασπώνται από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία και μετατρέπονται έτσι σε πλάσμα (θερμό ιονισμένο αέριο). Και όπως τα κύματα του ορατού φωτός διαθλώνται όταν διέρχονται από το νερό, έτσι και τα ραδιοκύματα των δορυφόρων εκτρέπονται όταν διέλθουν από το αραό πλάσμα της ιονόσφαιρας.
Ο στρατιωτικός δορυφόρος C/NOFS των ΗΠΑ τέθηκε σε ελλειπτική ισημερινή τροχιά φέτος τον Απρίλιο, σε υψόμετρο 400 έως 860 χλμ., με σκοπό να μελετήσει τα αινιγματικά φαινόμενα της ιονόσφαιρας. Διαθέτει αισθητήρες καταγραφής της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του πλάσματος, καθώς και της ισχύος και της διεύθυνσης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο εσωτερικό της.
Μέχρι την ανακοίνωση των τελευταίων μετρήσεων στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, που πραγματοποείται στο Σαν Φρανσίσκο, οι γεωφυσικοί εκτιμούσαν ότι το όριο της ιόνόσφαιρας βρίσκεται σε ύψος περίπου 640 χλμ. τη νύχτα και 960 χλμ. Εκτιμούσαν επίσης ότι η πυκνότητά της είναι μεγαλύτερη.
Η μείωση του ύψους και της πυκνότητας θεωρείται παροδικό φαινόμενο και αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος βρίσκεται φέτος στο ελάχιστο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητας.
Επόμενο βήμα για τον C/NOFS είναι να μελετήσει πώς επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες οι τοπικές διαταραχές σαν «φυσαλίδες» που έχει εντοπίσει στην ιονόσφαιρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: