Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Περιβαλλοντικά Μέτρα

ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Κυρίες και Κύριοι,

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωση μας.
Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και την Ερευνητική Ομάδα του Προγράμματος Life, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της υλοποίησης του Προγράμματος Life για τον ποταμό Ευρώτα.
Σκοπός του Προγράμματος αυτού, μεταξύ άλλων, ήταν και η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, ολόκληρης της Λεκάνης Απορροής του Ποταμού Ευρώτα και της παράκτιας ζώνης του.
Η ύπαρξη αυτού του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια μας, προκειμένου να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό των δράσεων και στη διεκδίκηση πόρων για σημαντικές δράσεις προστασίας του ποταμού.
Το έργο αυτό, το αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή σαν ένα κομβικό έργο για την Λακωνία. Και αυτό έχει να κάνει με τη σημασία του Ευρώτα για ολόκληρο το νομό.
Ο Ευρώτας για μας, δεν είναι απλά ένα ποτάμι που πρέπει να διαφυλάξουμε ως τμήμα του φυσικού οικοσυστήματος.
Ο Ευρώτας για την Λακωνία είναι Τροφή - Ανάπτυξη – Ιστορία – Πολιτισμός.
Είναι κυριολεκτικά η ραχοκοκαλιά στην οποία στηρίζεται η ύπαρξη ολόκληρης της Λακωνίας.
Έτσι η ομάδα εργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, αλλά και με τους παραευρώτιους Δήμους προχωρήσαμε συστηματικά, από τον Δεκέμβριο του 2005, στην υλοποίηση του Προγράμματος.
Το Πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 2.193.875 €, συνετέλεσε στην ανάπτυξη εναλλακτικών προτάσεων και καινοτόμων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον, για την αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτων.
Η επίδειξη των εναλλακτικών αυτών προτάσεων, προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους έχει ήδη φέρει αποτελέσματα και αρκετά ελαιοτριβεία προχώρησαν στην υιοθέτηση αυτών των πρακτικών.
Στην ίδια κατεύθυνση, προετοιμαζόμαστε για τις κινήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της 4ης Προγραμματικής Περιόδου.
Θεωρώντας το Περιβάλλον και την Προστασία του, ως κεντρικό ζητούμενο για τη συνολική ανάπτυξη του νομού, καλούμαστε χωρίς καθυστερήσεις, να σχεδιάσουμε προσεκτικά και να διεκδικήσουμε τα έργα αυτά, που θα συντελέσουν στην διατήρηση και προστασία όλου αυτού του φυσικού πλούτου της Λακωνίας.
Φυσικού πλούτου που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των βασικών παραγωγικών κλάδων του νομού μας και κυρίως για την αειφόρο ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και του τουριστικού προϊόντος.
Ειδικά για τον Τουρισμό, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι στο νομό μας υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, που μπορούν να οδηγήσουν επιπλέον,
στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αύξηση της απασχόλησης,
στην στήριξη των εισοδημάτων,
αλλά και στην αύξηση της κατανάλωσης των αγροτικών μας προϊόντων.
Όμως τόσο η τουριστική ανάπτυξη όσο και όλα τα αναπτυξιακά έργα θα πρέπει να σχεδιαστούν έχοντας σαν βασική συνισταμένη, την αειφόρο διάσταση και το σεβασμό του Περιβάλλοντος.
Θέτοντας λοιπόν την περιβαλλοντική διάσταση, ως βασικό σημείο εκκίνησης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας,
1. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2009, την υλοποίηση του Προγράμματος Mirage για τη διαχείριση του Ευρώτα, ως συνέχεια του προγράμματος που ολοκληρώνεται σήμερα.
2. Προχωράει στην υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των νερών και την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης. Ήδη έχει ανατεθεί η μελέτη του Φράγματος της Κελεφίνας.
3. Προχωράει στην υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων, με στόχο την εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων. Ήδη ανατέθηκε η μελέτη για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου και η μελέτη σύνταξης των τευχών δημοπράτησης για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Μαγούλας.
4. Τέλος προετοιμάζεται η υποβολή πρότασης για την τοποθέτηση τηλεμετρικού δικτύου, καταγραφής μετεωρολογικών, εδαφολογικών και υδρολογικών παραμέτρων οι οποίες μετά από την απαραίτητη επεξεργασία θα είναι στη διάθεση των αγροτών για τον σωστό προγραμματισμό των αρδεύσεων.
Τέλος θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με τον νέο οργανισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, συστήνεται για πρώτη φορά παρατηρητήριο βιώσιμης ανάπτυξης στην Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων.
Όμως όσες κινήσεις και να γίνουν από τους θεσμικούς φορείς, δεν θα υπάρξει σημαντική βελτίωση και ανατροπή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, εάν ο καθένας από εμάς δεν λειτουργήσει ως ενεργός πολίτης. Ως μέρος του προβλήματος.
Και εδώ ακριβώς είναι που θα πρέπει να αλλάξει η λογική όλων μας. Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος έχει πλέον να κάνει με την παραμικρή καθημερινή κίνηση του καθενός μας, και όχι μόνο με τη συμπεριφορά κάποιων «άλλων».
Σε αυτή τη λογική λοιπόν εντάσσεται και η σημερινή μας εκδήλωση, που έχει σαν στόχο την ενημέρωση όλων μας και την απόκτηση της απαραίτητης πληροφόρησης για την προστασία των υδάτινων πόρων.
Κυρίες και Κύριοι,
η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σαν ένας φορέας που στέκεται δίπλα στον πολίτη, οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλάξει και να αναδείξει το φυσικό μας πλούτο και την τεράστια σημασία του για την πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά.
Οφείλει επίσης να καταστήσει την Λακωνία έναν τόπο αειφόρου ανάπτυξης.
Για να επιτύχουμε τον κοινό αυτό στόχο ζητάμε τη συνεργασία όλων σας.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και σας αφήνω με την σκέψη, ότι ο Ευρώτας και συνολικά το φυσικό μας περιβάλλον δεν μας ανήκουν, παρά τα έχουμε δανειστεί από τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα οποία και οφείλουμε να τα παραδώσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: