Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

7η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών Τριήμερες εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης

Απολύτως επιτυχημένο ήταν το τριήμερο εκδηλώσεων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σκάλας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 7η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, που διοργάνωσε και φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.

Η αυλαία της διοργάνωσης άνοιξε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, όπου ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, ειδικός πνευμονολόγος και αναπληρωτής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος παρέθεσε ομιλία για την αξία της προσφοράς αίματος

Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για τακτική εθελοντική αιμοδοσία, αφού ο χρόνος ζωής του αίματος είναι περιορισμένος, ο ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη, το έθνος, το επάγγελμα, αυτός ο θεσμός, η εθελοντική προσφορά αίματος, θα πρέπει να αγγίζει όλους μας».

«Ως ελληνικό κράτος, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον εθελοντισμό, καθώς επίσης να δώσουμε την ευκαιρία σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να ασχοληθούν με τα ύψιστα ιδεώδη του εθελοντισμού και της αγάπης. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ευαισθητοποιηθούμε, κι εμείς κι εσείς», συμπλήρωσε.

Συνεχάρη ακόμη το Δήμο Σκάλας για την έμπρακτη ευαισθησία του, λέγοντας ότι «η αιμοδοσία οφείλει πάνω απ’ όλα να είναι κίνηση των πολιτών, της κοινωνίας, κι όχι των υπηρεσιακών παραγόντων (νοσοκομείων κλπ). Όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να έχουν μέσα τους την προσφορά και αγάπη προς το συνάνθρωπο».

Την επομένη, Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη πήραν δύο αιματολόγοι, οι κ.κ. Στέλιος Γραφάκος και Λουκάς Δαδιώτης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Αρχικά μίλησε η κ. Καλκάνη, διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σπάρτης, η οποία εστίασε στην έννοια της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Παράλληλα, ενημέρωσε για τα ποσοστά των εθελοντών, το αίμα των οποίων ελέγχεται πάντα για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης συγκεντρώνονται ετησίως 4.000 μονάδες αίματος.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Προσφορά βλαστοκυττάρων ομφαλικού αίματος», επικεντρώνοντας στη μεταμόσχευση-δωρεά μυελού των οστών. Εξήγησε ότι εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ηλικία από 18 έως 55 ετών και στο ιστορικό του δεν αναφέρονται μεταδοτικά νοσήματα, νεοπλασίες ή καρδιοπάθειες.

Ο κ. Δαδιώτης μίλησε γενικότερα για την προσφορά αίματος, κάνοντας ειδική αναφορά στα συστατικά και τη δομή του. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο μετάδοσης ιών, υπογραμμίζοντας τον ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποιείται στα νοσοκομεία.

«Το να υπάρχουν γεμάτα ψυγεία αίματος στα νοσοκομεία, σημαίνει ασφάλεια για όλους μας. Αν δεν υπάρχει αίμα, τότε είμαστε όλοι σε κίνδυνο», είπε.

Την Κυριακή, τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, η «φλόγα της αγάπης» ξεκίνησε γύρω στις 3.30΄ το μεσημέρι από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, για να καταλήξει στην πλατεία Πηγών Σκάλας στις 7.30΄ το βράδυ.

Εκεί, ο Κώστας Γκουβούσης, δημότης Σκάλας που έχει διαπρέψει στον αθλητισμό, άναψε το βωμό, ενώ στη συνέχεια την παράσταση έκλεψε «ο κύκλος της ζωής» από μαθητές των δημοτικών σχολείων. Τα παιδιά απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στον εθελοντή αιμοδότη και την αξία της αιμοδοσίας.

Ακολούθησε μουσική βραδιά με τη νεοσύστατη Δημοτική Φιλαρμονική και την Ορχήστρα Νέων του Ωδείου Τέχνης και Πολιτισμού.

Το τριήμερο, εκτός των προαναφερθέντων, τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, ο νομάρχης κ. Κωνσταντίνος Φούρκας, ο δήμαρχος Σκάλας κ. Γιάννης Γρυπιώτης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Θεανώ Παπαφάγου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμητρα Μαστρογιαννάκου και Δημήτριος Διαμαντάκος, ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γκουβούσης και τα μέλη του ΔΣ της ΚΔΕΣ, ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Κανακάκος, ο αντιπρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Σπαρτιατών κ. Θεόδωρος Σμυρνιός, ο πρόεδρος του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» και υποψήφιος με τη ΝΔ κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο γενικός γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πειραιά και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας κ. Μανόλης Αντωνάκος, ο διοικητής του ΑΤ Σκάλας κ. Γεώργιος Μαρουδάς, ο α΄ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Ελευθέριος Πολυκρέτης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ιατροί του νομού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εθελοντές αιμοδότες και πλήθος κόσμου.

Νεκταρία Λυμπέρη.

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: