Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Το νέο σύστημα συλλογής απορριμμάτων συνίσταται στην τοποθέτηση πλαστικών κυλινδρικών κάδων θαμμένων στο έδαφος. Στους κάδους αυτούς οι πολίτες πρέπει να αποθέτουν μόνο τα οικιακά τους απορρίμματα, αφού πρώτα τα τοποθετήσουν μέσα σε καλά κλειστές σακούλες.
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Ο κάδος έχει ύψος 3,0 m, τοποθετείται θαμμένος κατά 1,80 m στο έδαφος ενώ εξέχει κατά 1,25 m πάνω από το έδαφος. Ο όγκος των απορριμμάτων που αποθηκεύει ο νέος κάδος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από ένα συνηθισμένο κάδο.
Πλεονεκτήματα του νέου συστήματος για τους πολίτες και τον Δήμο:
Τα πλεονεκτήματα των κάδων αυτών είναι σημαντικά για τους πολίτες αλλά και το Δήμο, γεγονός που αποδεικνύεται ήδη από την ευρεία χρήση τους σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αλλά και σε αρκετούς δήμους της χώρας μας εδώ και 15 περίπου χρόνια, και είναι τα εξής:

* Η βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής στην περιοχή όπου τοποθετείται ο νέος κάδος, επειδή περιορίζεται η δυσοσμία, καθώς η θερμοκρασία μέσα στο χώμα διατηρείται χαμηλή. Επίσης, τα απορρίμματα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και στα αδέσποτα ζώα ενώ οι ίδιοι οι κάδοι είναι κατασκευασμένοι από υλικά υψηλής ανθεκτικότητας κατάλληλα για όλες τις καιρικές συνθήκες.
* Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας της περιοχής όπου εγκαθίστανται οι νέοι κάδοι, καθώς οι κάδοι επενδύονται εξωτερικά με ειδικά επεξεργασμένο ξύλο. Αποφεύγεται έτσι η συχνά κακή εικόνα που παρουσιάζουν συχνά οι συμβατικοί κάδοι μετά από τη μακροχρόνια χρήση τους ή τους διάφορους βανδαλισμούς στους οποίους υπόκεινται.
* Η μικρότερη συχνότητα αποκομιδής, επειδή ο νέος κάδος έχει τετραπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με έναν συμβατικό. Τα απορρίμματα συμπιέζονται λόγω της βαρύτητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χωρητικότητα. Αποτέλεσμα της μικρότερης συχνότητας αποκομιδής είναι οι λιγότερες οχλήσεις από τη διέλευση των απορριμματοφόρων και ο περιορισμός της αέριας ρύπανσης.
* Η μείωση των λειτουργικών εξόδων λόγω της μικρότερης συχνότητας της αποκομιδής. Εξοικονομούνται χρήματα από τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, την συντήρηση των απορριμματοφόρων, αλλά και από την εξοικονόμηση χρόνου των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: