Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Στοπ» στις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική

«Φρένο» στις εξαγωγές εσπεριδοειδών της προς τις χώρες της Ε.Ε. έβαλε η Νότια Αφρική, μετά και το 8ο κρούσμα της Μαύρης Κηλίδας που εντοπίστηκε σε φορτίο με εσπεριδοειδή από τη χώρα.Ύστερα από πρόσφατη συνάντηση των αρμόδιων αρχών της Ε.Ε. με τις αντίστοιχες αρχές της Νοτίου Αφρικής, η τελευταία αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές εσπεριδοειδών της προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις περιοχές της χώρας που έχουν προσβληθεί από τη Μαύρη Κηλίδα. 

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. τόνισε ότι το όριο των 5 κρουσμάτων που είχαν θέσει είχε ξεπεραστεί και γι’ αυτό το λόγο γίνονταν εντατικοί έλεγχοι μέχρι να τελειώσει η σεζόν. Με τη σειρά του, ο Διευθυντής της Ένωσης Εξαγωγέων της Ν. Αφρικής, κος. Justin Chadwick εξήγησε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσει η Νότια Αφρική να εξάγει πορτοκάλια προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω αυτής της απαγόρευσης, το τέλος της σεζόν βρίσκει τη Νότια Αφρική να εξάγει στην Ευρώπη περίπου 20.000 τόνους πορτοκαλιών λιγότερους, σε σχέση με πέρυσι. 
Όσον αφορά τις ποσότητες αυτές, οι εξαγωγείς της Νότιας Αφρικής ευελπιστούν ότι θα απορροφηθούν από τις αγορές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κίνας. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: